‘’İLGİLİ BAKANLIKLAR DEFALARCA UYARILDI’’

‘’İLGİLİ BAKANLIKLAR DEFALARCA UYARILDI’’

Zonguldak’ta elverişsiz hava koşullarının ardından farklı bölgelerde taşkın riskleri oluşmaya ve peş peşe heyelanlar meydana gelmeye devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ilgili Bakanlıklara bir kez daha “Facia yaşanmadan tedbirleri arttırın” çağrısında bulundu. 

Bugün, TCDD’nin Kilimli güzergâhında ve Zonguldak – Ereğli Karayolunun Plajlar mevkiinde meydana gelen heyelanların ardından açıklamalarda bulunan Yavuzyılmaz, Demiryolları ve Karayollarının muhtelif yerlerinde benzeri durumların görülmeye devam ettiğini, sorumluluğu bulunan bütün Bakanlıkları daha öncesinde defalarca uyardığını ancak yeterli tedbirlerin zamanında alınmadığını söyledi.

Uzmanların, iklim değişikliği etkisiyle gittikçe şiddetlenen doğa olaylarının Karadeniz Bölgesi’nde artacağı söylediğini, bu nedenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığınca, 6 ili kapsayan “Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı’nın” hazırlandığını ancak Zonguldak ilinin bu planın dışında bırakıldığının altını çizen Milletvekili, “Zonguldak alarm veriyor Bakanlıklar ise görmezden geliyor” diyerek şunları söyledi:

“İlgili Bakanlıklar Defalarca Uyarıldı”

“Sel ve heyelanlar, bölgemizde sıkça rastlanan doğa olayları olup her geçen yıl daha fazla can ve mal kaybına neden olmaktadır. Bu zararların bertaraf edilmesi için potansiyel heyelan ve taşkın alanlarının belirlenmesi, önleyici tedbirlerin arttırılarak kapsamlı olarak uygulanması gerekmektedir.

Farklı tarihlerde, Zonguldak ili genelinde meydana gelen sel felaketleri ve heyelanların ardından ilgili Bakanlıkları yaşanabilecek facialara karşı uyarmış, alınan tedbirlerin neler olduğunu sormuştuk.

Bakanlıklardan dönülen yanıtlarda, gerekli tedbirlerin alındığı ve alınmakta olduğundan bahsedilse de, bu yılın başından bu yana Zonguldak’ta görülen heyelanlar ve taşkınlar, alınan tedbirlerin yeterliliğini ve kapsamının sorgulanmasına neden olmaktadır. 

“Aynı Bölgelerde Peş Peşe Heyelanlar Oluyor”

TCDD’nin Kilimli güzergâhında daha öncesinde Ulaştırma Bakanlığını uyardığımız noktada ilki 2021 yılında, bir diğeri bir ay öncesinde ve sonuncu bugün olmak üzere üçüncü defa heyelan yaşandığını görmekteyiz.

Aynı şekilde, Zonguldak - Ereğli karayolunun farklı kesimlerinde, sonuncusu bugün olmak üzere defalarca heyelanlar meydana gelmeye devam etti. Peş peşe farklı bölgelerde görülen heyelanlar, kent ulaşımında büyük aksaklıklara yol açarken, kaza ve yaralanmaya neden oldu ancak neydeki henüz bir can kaybına neden olmadı.

“Taşkın Tehlikesine Karşı Endişeli Bekleyiş Var”

Diğer yandan geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinde Ormanlı Beldemizde onlarca iş yeri ve araç sular altında kalarak, tarım arazileri büyük zarar görmüştü. Aynı şekilde bugün Çatalağzı Beldesine bağlı Cumayanı Mahallesi sakinlerinin bölgedeki mağarada biriken suların taşkın tehlikesiyle karşı, endişeli bekleyişleri sürüyor. Söz konusu bölgelerde de zamanında hayata geçirilmeyen projelerin neticelerini görmekteyiz. 

“Zonguldak, İklim Değişikliği Planının Dışında Bırakıldı”

Uzmanlar, iklim değişikliği etkisiyle sıklaşan ve gittikçe şiddetlenen doğa olaylarının Karadeniz Bölgesi’nde artacağını söylemekte. Özellikle son yirmi yılda belirginleştiği üzere, artan doğaya yönelik tahribatların ve hatalı inşaat faaliyetlerinin karşılığı olarak sıklaşan ve gittikçe şiddetlenen afetlere tanıklık etmekteyiz.

Bu minvalde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığınca, Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Giresun ve Artvin illerini kapsayan 15 maddelik Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı devreye alındı.

Söz konusu planda heyelanlarla ilgili olarak “Yüksek heyelan ve sel riski bulunan bölgelerde yer alan binalar tespit edilerek uygun alanlara taşınması, bu bölgelerde inşa faaliyetlerine izin verilmemesi ayrıca heyelan alanlarındaki mevcut yollar için alternatif yol güzergâhlarının araştırılması veya bu yolların güçlendirilmesi” hedeflenmiştir.

Ancak Zonguldak ili devre dışı bırakılarak, söz konusu eylem planına dahil edilmemiştir. Zonguldak her geçen gün alarm vermekte, Bakanlıklar ise uyarıları görmezden gelmektedir. 

“Kapsamlı Tedbirler Alınmaz İse Facia Kaçınılmaz”

İlgili kurumlara yönelttiğimiz soru önergeleri ve Meclise sunduğumuz araştırma önergesi ile Konuyu bu aybaşında bir kez daha gündeme taşımış bulunmaktayız. 

Bölgemizde afetlere karşı alınan tedbirlerin etkinliği sorgulanmalı, olası risk alanları tespit edilip, kapsamlı ve etkili önlemler bir an önce arttırılmalıdır. Aksi takdirde Zonguldak il genelinde bir facianın yaşanmaması kaçınılmazdır!

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER