İŞÇİ AÇIKLARINI GİDERMEK ZORUNDAYIZ

İŞÇİ AÇIKLARINI GİDERMEK ZORUNDAYIZ

Emeğin Başkenti, Madenci Kenti Zonguldak’ta Dünya Madenciler günü törenle kutlandı. GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, törende yaptığı konuşmada, “Dünyada korona virüs salgını devam ediyor. Ülkeler ekonomik kriz ile boğuşurken, taşkömürünün uluslararası piyasalardaki fiyatları büyük oranlarda artmaya devam ediyor. Her yıl milyarlarca dolarımızı taşkömürü ithalatına harcıyoruz. Erdemir ve Kardemir başta olmak üzere, demir-çelik sanayimizin ana hammaddelerinden olan koklaşabilir taşkömürü ithalatında zorluklar yaşanıyor. Termik santrallerde de aynı sorunlar gündemde. İthal kömür tedarik etmek zorlaşıyor. Bu şartlar bir kez daha göstermiştir ki Türkiye’nin, stratejik bir ürün olan taşkömürünü ithal etme lüksü yoktur” dedi.

Zonguldak’ta Dünya Madenciler Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Törene GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız, MMO Zonguldak Şubesi Başkanı Çağlar Öztürk ve Yönetim Kurulu, TTK Armutçuk Müessese Müdür Yardımcısı Cüneyt Yamudi, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, demokratik kitle ve sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri, siyasi partilerin temsilcileri, maden işçileri ile vatandaşlar katıldı.

Madenci Anıtı Alanı’nda Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çağlar Öztürk birer konuşma yaptı.

Törende bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü kutlu olsun” dedi.

Yeşil şöyle konuştu; “Zonguldak Maden Havzamızda, ülkemizde ve dünyada madencilik sektöründe çalışan tüm meslektaşlarımızın “Dünya Madenciler Günü”nü kutluyorum.

Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenci kardeşlerimiz adına, tüm dünya madencilerine dayanışma duygularımızı iletiyorum. Tüm maden şehitlerimizi rahmetle, sevgi ve saygıyla anıyorum. Dünyada maden kazalarında hayatlarını kaybetmiş tüm madencilerimize ve iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçilere Allah’tan rahmet diliyorum.

MADENCİLİK KURUMLARIMIZA SAHİP ÇIKILMALI

Bu anlamlı günde her şeyden önce, Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na, milli servetlerimizi tespit için çalışan Maden Tetkik Arama Kurumu’na sahip çıkılmasını istiyoruz.

ÖZKAYNAĞIMIZ TAŞKÖMÜRÜNE İHTİYAÇ OLDUĞU AÇIKTIR

Bugün dünyada korona virüs salgını devam ediyor. Ülkeler ekonomik kriz ile boğuşurken, taşkömürünün uluslararası piyasalardaki fiyatları büyük oranlarda artmaya devam ediyor. Her yıl milyarlarca dolarımızı taşkömürü ithalatına harcıyoruz. Erdemir ve Kardemir başta olmak üzere, demir-çelik sanayimizin ana hammaddelerinden olan koklaşabilir taşkömürü ithalatında zorluklar yaşanıyor. Termik santrallerde de aynı sorunlar gündemde. İthal kömür tedarik etmek zorlaşıyor. Bu şartlar bir kez daha göstermiştir ki Türkiye’nin, stratejik bir ürün olan taşkömürünü ithal etme lüksü yoktur.

İŞÇİ AÇIKLARINI GİDERMEK ZORUNDAYIZ

Demir-çelik fabrikalarımızın yüksek fırınlarını çalıştırmak, sanayimizin çarklarını döndürebilmek için özkaynağımız taşkömürüne ihtiyaç olduğu açıktır. Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. Bu rezervi yerüstüne çıkarıp ülkemiz sanayisine kazandırma zorunluluğumuz var. TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektir.  Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda emeklilikler sürüyor, işçi açıklarımız büyüyor. En kısa zamanda taşkömürü üretimini artırmanın planlamasını yapmak, işçi açıklarımızı gidermek zorundayız.

Yerli ve milli üretimin konuşulduğu, hammadde fiyatlarının yükselmeye devam ettiği, tedarik sorunlarının yaşandığı bu dönemde, TTK’ya yatırımların yapılması ve işçi açıklarının biran önce giderilmesi, TTK’nın norm kadro ile çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Böylece TTK, taşkömürü üretimini artırarak ülkemize ve milletimize daha çok hizmet eder duruma gelecektir.

MTA, DAHA AKTİF ÇALIŞIR HALE GETİRİLMELİDİR

Yerli ve milli varlığımız olan, milli servetlerimizin tespiti için özveriyle çalışan Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA) sahip çıkılmalı, işçi alınmalı ve kurum daha aktif çalışır hale getirilmelidir.

MADEN ŞEHİT AİLELERİ İÇİN TARİH SINIRLANDIRMASI KALDIRILMALIDIR

2014 yılındaki Soma Faciası’nın ardından Maden şehitlerimizin yakınlarına bazı haklar tanınırken yasa kapsamı 2003-2014 yılları arasıyla sınırlandırıldı.

Bu yanlış düzeltilmeli, tarih sınırlandırması kaldırılmalıdır. Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.  Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü kutlu olsun”.

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Çağlar Öztürk, ise “Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. Yüreğinde insan sevgisi, barış, kardeşlik, özgürlük, eşitlik, bağımsızlık tutkusu bulunan; güzel günlerin bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, omuz omuza kurulacağına inanan ve bu inançla bulunduğu her yerde; iş yerinde, sokağında, mahallesinde, köyünde kentinde mücadele eden; başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklarına daha onurlu bir geleceği sunabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi; madencinin öfkesi, umudu ve direnişiyle selamlıyoruz. Günlük hayatımızın hemen her alanında kullandığımız ürünler, maden ocaklarında kazılan ve madencilerin çalışmalarının bir sonucu olan hammaddeden meydana getiriliyor. Maden ocaklarında emek veren, ekmeğini doğanın bağrından çıkaran madencilerimiz, hayatımızda düşündüğümüzden çok daha önemli bir yere sahiptirler. İşte onların bu değerini kutsayan ve onları yücelten ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’dür.

TMMOB olarak, önümüzdeki yıllarda, hep birlikte coşku içerisinde kutlayacağımız ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde bir arada olacağımızı umut ediyor; mesleğin ve meslektaşın sorunlarının ülke sorunlarından ayrılamayacağı bilinciyle, tüm madencilerin hukuk kurallarının egemen olduğu, demokratik bir ülkede barış ve refah içerisinde yaşayacağı günlerin uzak olmamasını diliyor ve Santa Barbara’nın biz madencilere armağan ettiği 4 Aralık Dünya Madenciler Günümüzü tüm içtenliğimizle kutluyoruz. Görevi başında üretirken yitirdiğimiz maden emekçilerimizi saygıyla anıyoruz” dedi.
Madenci altında toplanan madenciler Devrek Belediyesi bando takımı eşliğinde Zonguldak vali Atatürk anıtı önüne kadar yürüyerek Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Valilik Önüne yürüyen madencilere Gazipaşa Caddesi’nde esnaf ve vatandaşlar alkışlarıyla destek vererek 4 Aralık Dünya madenciler gününü kutladılar.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER