İşte o damacanalar

İşte o damacanalar

Sağlık Bakanlığı, 81 ilde damacana sulara yönelik gerçekleştirdiği incelemelerini tamamlayarak, hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaştı.

Sağlık Bakanlığı, damacana sulara ilişkin yaptığı denetimler sonucu uygunsuzluk tespit edilen damacana suları açıkladı. Sağlık Bakanlığı&[#]8217;ndan yapılan açıklamada, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve içme suyu kullanımdaki artış sebebiyle, Bakanlık olarak denetimlerin sıklaştırdığının daha önce de kamuoyundan duyurulduğunu belirtti. Temmuz ayında rutin denetimlere ilaveten yapılan ek denetimlerin tamamlandığı açıklanarak şu sonuçlara ulaşıldığı kaydedildi:

&[#]8220;Ülkemizde halen damacana dolumu yapan 254 ruhsatlı su tesisinin tamamı yeniden değerlendirilmiştir. Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.&[#]8221;

Yapılan açıklamada, denetimlerde, mevzuat hükümlerine uygun olarak numuneleri alınan ve tekraren yapılan analiz sonuçlarına göre Türkiye genelinde faaliyeti olan dolum tesislerinden 28 Temmuz 2012 tarihli açıklamada bildirilmiş olanlara ilaveten uygunsuzluk tespit edilen damacana suyu markaları şunlardır:

 ´Gençsu´, ´Karlık Madran´, ´Alka Madran´, ´İvriz Su´, ´Beysu´, ´EDK Lara´, ´Hünkar´, ´Revan´, ´Buzdağ´, ´Kardelen´, ´İdeal´, ´Hazar Vox Nida´, ´Bahçeayran´, ´Esensu Özayran´, ´Kabalak´

 Bulunan olumsuzlukların ilgili markaların diğer ürünlerinde değil sadece damacana sularında tespit edildiği vurgulandı. Sağlık Bakanlığınca dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edilen markaların üretimlerinin geçici olarak durdurulmuş olup, mevzuata göre cezai işlem uygulandığı belirtildi.

 Bu firmaların, önceki açıklamada isimleri bildirilen 5 su markası da dahil olmak üzere, tespit edilen uygunsuzluklarını giderdiklerini ispatlamaları halinde üretimlerine devam etme izninin verilebileceği ifade edildi.

 Türkiye genelinde piyasaya arz edilmiş ürünlerden satış noktalarından örnekler alınarak, bin 418 ürün &[#]8216;Halk Sağlığı Laboratucarlarında incelemeye alındığı kaydedilerek, uygunsuzluk tespit edilen ürünlerin 114 adet olduğu bildirildi. Bunların toplanan numuneler içindeki oranının ise yüzde 8&[#]8217;e denk geldiği açıklandı.

Dolum tesislerinde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmediği halde tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçteki uygunsuz şartlar sebebiyle olumsuzlukların görüldüğü su satış noktaları ve satılan ürünlerin isimlerinin &[#]8216;www.thsk.gov.tr&[#]8217; internet adresinde gün içinde duyurulacağı açıklandı. Yapılan açıklamada, satış noktalarındaki inceleme sonuçlarından hareketle, bu firmaların piyasadaki tüm damacana ürünlerinin uygunsuz olduğu anlamının çıkarılmaması gerektiği hatırlatıldı.

Su ile bulaşan hastalıklar itibariyle halihazırda mevsim normalleri dışında bir artış gözlenmediği vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı&[#]8217;nın denetimlerini devam ettireceği kaydedilerek, denetimler sırasında tespit edilen ve toplum sağlığını olumsuz etkileyebilecek hususların halkla paylaşılmaya devam edileceği söylendi. Vatandaşların spekülatif açıklamalara itibar etmeyerek, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu&[#]8217;nca yapılan açıklamaları takip etmeleri gerektiği ifade edildi.

 Sağlık Bakanlığı, bu konuda duyarlılık gösteren herkese teşekkür ettiğini belirterek, halkın sağlığına zarar verebilecek içme suyu ürünlerine asla müsamaha etmeyeceklerini bildirdi.

 

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2012, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER