İsteğe bağlı sigorta ne kadar? İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için şartlar neler? İsteğe bağlı sigorta ödemesi ne kadar?

İsteğe bağlı sigortalı primi ne kadar? İsteğe bağlı sigorta şartları nedir? İsteğe bağlı sigorta başvuru nasıl ve nereye yapılır? İsteğe bağlı sigorta ödeme şartları ne? İsteğe bağlı sigorta emeklilik şartları nedir? İsteğe bağlı sigorta kaç para? İsteğe bağlı sigorta kaç yıl ödenir? gibi sorular herhangi bir işte sigortalı çalışmayanlar ve ev hanımları tarafından sorgulanmakta. Peki Kimler isteğe bağlı sigorta yaptırır? İşte isteğe bağlı sigorta sigortaya ilişkin haberin detayları.

İsteğe bağlı sigorta ne kadar? İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için şartlar neler? İsteğe bağlı sigorta ödemesi ne kadar?

İsteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan bir sigorta uygulamasıdır. Dünya gazetesinden Resul Kurt isteğe bağlı sigorta konusunda şunları dile getirmekte: Kimler isteğe bağlı sigorta yaptırır? İsteğe bağlı sigortalı primi ne kadar?

Kimler isteğe bağlı sigorta yaptırır?

İşten ayrılmış olanlar, çalışmayanlar, ev hanımları, öğrenciler gibi aktif olarak bir işyerinde çalışmayanlar emeklilik haklarını sürdürmek için isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilmektedir.

İsteğe bağlı sigorta, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası yönünden sigortalılıklarını kendi istekleriyle devam ettirerek, emeklilik için öngörülen prim ödeme gün sayılarını tamamlamalarına imkân veren bir uygulamadır.

SGK mevzuatına göre isteğe bağlı sigortalı olabilmek için;

- Türkiye'de ikamet etmek,

- 5510 sayılı Kanun’a tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

- Kendi sigortalılığı nedeniyle tarafına aylık bağlanmamış olmak,

- 18 yaşı doldurmuş olmak ve isteğe bağlı sigortalı işe giriş bildirgesiyle kuruma başvurmak şartları aranmaktadır. Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinin tesis atölye ve benzeri ünitelerinde çalıştırılan hükümlü ve tutuklulardan, 5510 sayılı Kanun’a göre isteğe bağlı sigortalı olmaya ilişkin şartları taşıyanlar isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.

İsteğe bağlı sigortalılık, isteğe bağlı sigortalılık giriş bildirgesinin veya talep dilekçesinin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.

4 (a) bendi kapsamında ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmaması nedeniyle ay içindeki gün sayısı30 günden az olan sigortalılar şartları yerine getirerek isteğe bağlı sigortaya prim ödeyip noksan sürelerini 30 güne tamamlayabilmektedir.

İsteğe bağlı sigorta ile ödenen primler 4/b kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilmektedir. Ancak, ay içerisindekanunun 4 (a) bendi kapsamında 30 günden az çalışması bulunanlardan aylık çalışma süresini isteğe bağlı sigorta primi ödemek suretiyle 30 güne tamamlayanlar ile kanunun 5 (g) bendine tabi olanların bu süreleri (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilmektedir.

İsteğe bağlı sigortalı primi ne kadar?

İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından beyan edilecek prime esas aylık kazancın %32'sidir. SGK prime esas kazanç alt sınırı 3.577,50 TL ve üst sınırı ise 26.831,40 TL’dir.

Buna göre alt sınırdan prim ödemek isteyenler için isteğe bağlı sigorta primi 1.144,80 TL ve üst sınırı ise 8.586,05 TL olacaktır. İsteğe bağlı sigortalılıktaki prime esas kazançlar ile prim ödeme gün sayıları kısa vadeli sigorta uygulamalarında dikkate alınmaz.

Isteğe bağlı sigorta nasıl iptal edilir?

İsteğe bağlı sigortanızı kapattırmak istiyorsanız talebinizi dilekçe yazarak SGK'ya bildirmeolisiniz. Dilekçelerin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihten önceki primi ödenmiş ayın sonu itibariyle, aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinde son erer.

Isteğe bağlı sigorta primi nereye ödenecek?

İsteğe bağlı bağkur nasıl ödenir ? Ev hanımları sigorta primi ve isteğe bağlı sigorta ödeme menüsü aynıdır. Ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzu bankalarda SGK/4b Bağkur geçmiş dönem menüsünden, ödeme vadesi geçmemiş aylık bağkur prim ödemenizi de SGK-4b Bağkur prim menüsünden T.C. numaranız ile ödeyebilirsiniz.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER