İstiklal Marşı ruhu anlatıldı

Karadeniz Ereğli’de 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

İstiklal Marşı ruhu anlatıldı

Kdz Ereğli Kandilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesince Erdemir Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda saygı duruşunda bulunuldu,  İstiklal Marşı okundu.

Programa Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile sivil ve askeri erkan katıldı.

Kandilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Faruk Yavuzyiğitoğlu, günün anlam ve önemine dair konuşmasında, şstiklal Marşı’nın bir milletin mukaddesleri uğruna ettiği yeminin ifadesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İstiklal marşımız şanlı geçmişimiz,  umut dolu istikbalimiz ve istiklalimiz adına yazılmış, hepimizin iştirak ettiği kutlu bir Misak-ı Milli  sözleşmesidir. Milletin kader, kıvanç ve tasa birliğine tercüman olan istiklal marşımız, bu yurdun bütün evlatlarının gönlüne nakşolmuş, hayal değil hakiki, bize has, bizi anlatan en güzel destandır.

İstiklal Marşını herhangi bir şiirle kıyaslamak, yahut değerlendirmeye çalışmak yanlıştır. Onu ne kadar incelerseniz, karşınıza o kadar güzellikler çıkacaktır. Onda öylesine derin manalar ve yüce ifadeler vardır ki, kelimeler takat ötesi bir özenle seçilmiş ve dünyanın en güzel abidesi yapılmıştır. Türk Milleti bu abideyi kalbine gömmüş ve gönlüne nakşetmiştir. Öyle bir şiir yazacaksınız ki, bugünü anlatırken dünü vurgulayacak, dünü anlatırken de geleceğe yönelik kalıcı ve şaşmaz ifadeler ortaya koyacaktır. Her kelimede ayrı bir s esleniş vardır. Seslendirilen, dile getirilen şey Türk milletinin tarihidir. Milli Mücadele günlerinin namus ve şeref abidesine dönüşen şanlı direnişidir. Türk Milletinin geleceğe yönelik yaşama azmi, hayatta kalma kararı ve Allah’a kul olma sevdasıdır.”

“AKİF SADECE ŞAİR DEĞİLDİR”

İstiklal Harbinin büyük mücadele adamı,  İstiklal Marşı’nın yazarı, Türk İlim, irfan geleneğinin en önemli halkası olan Mehmet Akif Ersoy’un , şiirleriyle, yılmak bilmeyen azmiyle hala ışık tutmaya, öncülük etmeye devam ettiğini belirten Yavuzyiğitoğlu şunları kaydetti:
“ Mehmet Akif sadece milli bir şair değildir. Vaizdir, mebustur, diplomattır, müfessirdir, veterinerdir, sporcudur. Üç dilde çeviri yapabilecek bir münevverdir. Mehmet Akif, İstiklal Marşı ve yüksek ahlakıyla, toplumsal sorunları gönülden anlatışıyla her zaman milletimizin ortak bir değeri olmuştur.  Çağının şairi, mütefekkir, ülkesinin derdini dert edinmiş, hiçbir gün kendi derdini dile getirmemiş,  her an milletinin ıstırabıyla yanan bir kelam ve kalem sahibidir. Kurtuluş savaşında Anadolu’yu adım adım dolaşarak halka Anadolu kaybedilirse gidilecek başka yer olmadığını anlatan, halkı yüreklendiren bir dava adamıdır. Mehmet Akif’in  Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarında yazdığı kahramanlık destanları milletimizin bağımsızlık ve özgürlük konusundaki kararlılığının, inancının, ruh birlikteliğinin en güzel ifadesidir.”

Programda Mehmet Akif Ersoy belgeseli izlendi. Öğrenciler tarafından Mehmet Akif Ersoy’un şiirleri seslendirildi. Ordunun Duası adlı eser, sinevizyon eşliğinde seslendirildi.

Programda Kandilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından  Mehmet Akif’in Zulmü Alkışlayamam adlı eserinin Drama Gösterisi gerçekleştirildi.

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından verildi.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2017, 15:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER