‘Kaçak maden ocaklarına taviz yok!’

‘Kaçak maden ocaklarına taviz yok!’

‘Kaçak maden ocaklarına taviz yok!’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kaçak maden ocaklarıyla etkin mücadele yapmaya çalıştıklarını, geçen yıl bu konuda ceza şartı ve hapis cezası şartının da getirildiğini anımsattı. 
Dönmez, "Eskiden sadece idari para cezaları söz konusuyken şimdi hapis cezası da getirildi. Bu denetimleri yerinde valilikler, kolluk güçleri yapıyor. Bize ihbar gelirse, bizim denetimlerimiz esnasında yakalarsak da kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz." diye konuştu. 
Dönmez, geçen hafta bir kaçak madende 3 işçinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, "Bu tip hadiselerle de karşılaşıyoruz. Taviz vermemiz söz konusu değil, denetimleri de artırdık, artırmaya devam edeceğiz." dedi.
Enerji tüketim maliyetlerinin dar gelirli vatandaşlara etkisine ilişkin de Dönmez, şu değerlendirmeyi yaptı: "2002 yılında asgari ücrette 150 kilovat/saatlik bir elektrik tüketen hanenin, asgari ücrete oranı, aylık asgari ücret içindeki payı yüzde 15,1 iken bugün itibarıyla asgari ücret 1603 lira, yine 150 kilovat/saatlik elektrik tüketimini baz aldığımızda asgari ücretteki elektrik faturasının payı yüzde 5,6; 3'te 1'i oranında aslında azalma söz konusu. Doğal gazda 1 Ocak 2002'de net asgari ücret üzerinden, 100 metreküplük ortalama bir aylık tüketimin asgari ücret içindeki payı yüzde 25. Bugün itibarıyla yine aynı miktardaki doğal gazın asgari ücret içerisindeki payı yüzde 9,2'dir. Yüzde 25'ten yüzde 9,2'ye düşmüş durumda. Arzu ederiz ki yüzde 5 olsun. Biz de onun için gayret ediyoruz."

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2018, 18:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER