Karadeniz Ereğli’de, “19 Eylül Gaziler Günü” dolayısıyla çelenk sunma töreni gerçekleştirildi

Karadeniz Ereğli’de, “19 Eylül Gaziler Günü” dolayısıyla çelenk sunma töreni gerçekleştirildi

Atatürk Anıtı’ndaki törende anıta çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı söylendi. Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Temel Şahin, güne ilişkin konuşmasında, 19 Eylül Gaziler Günü’nün bedeli canla ve kanla ödenerek bu toprakların ‘vatan’ olmasında ve devletin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı bir gün olduğunu söyledi. Şahin şöyle devam etti:

“19 Eylül Kurtuluş Savaşında, Kore'de, Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyetinin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda; vatan hainlerine, terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis güvenlik korucuları ve 15 Temmuz'da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü TBMM tarafından Gazi unvanı ile taçlandırdığı gündür.”

Şahin, ‘Gaziler Gününün’ ortaya çıkış sürecini, Sakarya Meydan Muharebesi’ni, Atatürk’e gezi ve mareşal unvanlarını verilişini de anlattığı konuşmasında, “tarihinde her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke nen aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır” dedi.

“EMPERYALİST DEVLETLERİN VE ONLARIN MAŞASI…”

Günümüzde ise Türkiye’de yaşanan siyasi ve askeri durumlara da değinen Şahin şunları söyledi:

“Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde varoluş mücadelesinin şifresi; ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi’ deyişinde saklıdır. Ülkemiz dün olduğu gibi bugün de dış destekli terör örgütlerinin, Doğu Akdeniz’de, Ege’de, Suriye’de ve Irak’ta sömürücü emperyalist devletlerin tehdidi altındadır. Emperyalist devletlerin ve onların maşası terör örgütlerinin hedefleri ülkemizde karışıklık çıkartmak Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyetini bölünmüş ve zayıf bir ülke haline getirmek, dolayısıyla emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda sömürü planı olan Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bugüne kadar sergilenen her türlü hainlik, Türk silahlı kuvvetlerinin vatansever ve kahraman askerleri ile kahraman polis güvenlik korucusu ve vatandaşlarımız tarafından önlenmiş ve hüsrana uğratılmıştır. Asil Türk milletinin bağrından çıkmış, şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün ve yarında vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet alarak korunacaktır.”

ARKADAŞLARININ GÜNÜNÜ TEBRİK ETTİ

Konuşmasının son bölümünde şehit ve gazileri yad eden Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Temel Şahin, hayatta olan gazileri tebrik etti. Şahin, “19 Eylül savaş meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakâr ve kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Kahraman gazi arkadaşlarım, 19 Eylül Gaziler Gününüz kutlu olsun.

Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan millet bayrak için yediden yetmişe emperyalist devletlerin topyekûn saldırılarına karşı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimizle, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi bu özel günümüzde rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEKLER BIRAKILDI

Anıt önündeki tören, Ereğli Lisesi öğrencisi Tunahan Demirel’in okuduğu şiirin ardından son buldu. Sonrasında Anıt arkasındaki Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyelerinden 12 kahramanın büstleri ile Şehitlik’e karanfiller bırakıldı.

 Öte yandan, haber yayına hazırlandığı sırada 10.45’de şehit ve gazilerin kabirlerine gidilip dua ediliyordu. Karedeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneği ile Karadeniz Ereğli Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği ziyaret ediliyordu.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022, 13:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER