KARADENİZ EREĞLİ’NİN KURTULUŞUNUN 102. YILI KUTLANDI.

KARADENİZ EREĞLİ’NİN KURTULUŞUNUN 102. YILI KUTLANDI.

Zonguldak ili Ereğli ilçesinin Fransız işgalinden kurtuluşunun 102. yılı dolayısıyla tören gerçekleştirildi. Savaş uçakları, Ereğli semasında gösteri uçuşu yaptı.

Atatürk Anıtı’nda 13.30’da başlayan törende anıta Kaymakamlık, Komutanlık ve Belediye çelenkleri sunuldu. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, güne ilişkin konuşmasında, Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun 102’nci yıldönümünü büyük bir gururla kutladıklarını söyledi. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı kurtuluş mücadelesinin yurdun her tarafındaki emperyalist işgale karşı bağımsızlık savaşının ateşini yaktığını belirten Posbıyık, “Zonguldak’ın, Fransızların işgali altına girdiği, doğal limanı ve zenginlikleriyle bölgede stratejik öneme sahip Ereğli’mizin, Fransızların hedefi haline geldiği bir dönemde Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri Anadolu’muzda, Karadeniz’de ışık olmuştur. Bu hareket bağımsızlık ve millet egemenliğinin yolunu açmıştır. Emperyalistlerin gücü, bu topraklarda yükselen bağımsızlık ateşini söndürmeye yetmemiş, atalarımız kahramanca mücadele ederek Ereğli’mizi savunmuşlardır. Fransızlar Ereğli’den geldikleri gibi gitmişlerdir” diye konuştu.
Gali Alemdar Gemisi’ne ‘madalya’ verilmesine ilişkinde konuşan Posbıyık, “kurtuluş mücadelesinin simgelerinden olan Gazi Alemdar Gemisi’ne hak ettiği madalyanın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilmesi talebimizi bir kez daha haykırıyorum” dedi.
KIRMIZI KARANFİLLER BIRAKILDI
Konuşmanın andından Kadri Yılmaz Lisesi öğrencisi Yağmur Ege, yazdığı “Bağımsızlık Destanı” adlı şiirini okudu. Ardında Türk halk oyunlarını ekibinin dansları ilendi. Törenin son bölümünde ise önce anıt arkasında kalan Şehitler Anıtı’na sonra da Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti’nin 12 kahramanın büstlerine karanfiller bırakıldı. 
Tören bitinde Türk Hava Kuvvetleri unsurlarının gösteri uçuşu gerçekleştirildi. 113’üncü Filo Komutanlığı’na bağlı muharebe uçakları Ereğli semasında uçtu. Yan yana ilerleyen 3 savaş uçağı, 1000 ile 1500 fit (yaklaşık 400 metre) yüksekten gösteri yaptı.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER