KARSLILAR DERNEĞİ BÜYÜK ETKİNLİĞE İMZA ATIYOR

KARSLILAR DERNEĞİ BÜYÜK ETKİNLİĞE İMZA ATIYOR
gundemeregli.com-Akçakoca İlçesi’nde faaliyet gösteren Karslılılar Derneği tarafından Batı Karadeniz’de yaşayan tüm Karslıların katılacağı bir etkinlik düzenleneceği bildirildi.

Kdz. Ereğli’de yaşayan Kars orijinli Karslıların oluşturmuş oldukları HEMŞERİ Dayanışma Grubundan yapılan açıklamada,  dayanışma ve kaynaşmayı sağlamak amacıyla yapılacak olan etkinliğin bir ilk olduğuna dikkat çekilerek,   Kars’a özgü Kaz yemeğinin de verileceği geceye katılımın yüksek olmasının beklendiği açıklandı.

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Yapacağımız büyük etkinlik  olan “Kars Kaz gecesi” 9 Şubat Pazar günü 18.30’da Akçakoca SKY  Towers Otelde gerçekleştirilecek.  Akçakoca’da faaliyette bulunan Akçakoca Karslılar Derneği Batı Karadeniz’de yaşayan tüm Karslılara yönelik büyük bir etkinliğe imza atıyor diyebiliriz. Kars denilince akla ilk gelenlerden olan  Kaz yemekli  etkinliklerdir.  Geçtiğimiz yıllarda Kars Kent meclisinde Kars Kaz film festivali düzenlenerek bir ilke imza atılmıştı.  Soğuk iklim hayvanı olan Kaz, Karslı olan herkesim değişmen ve en çok sevdiği ve özlediği bir lezzettir. Kazlar sonbaharda kesilerek kaya tuzları ile tuzlanır ve açık havada kurutularak, özel olarak hazırlanan Bulgurla yapılan pilavla birlikte de sofralarda konuk olur. Dünyanın en lezzetli yemekleri sıralamasında en üst sıralarda yerini almıştır.  Akçakoca Karslılar Derneğinin bölgede bir ilk Gerçekleştirerek planlanmış olduğu kaz gecesine Düzce Akçakoca ve Ereğli’de yaşayan Karslılarla birlikte bürokrasiden de çok önemli misafirler olacaktır. Karadeniz Ereğli’de yaşayan Kars  orijinli, Karslıların oluşturmuş oldukları Hemşeri Dayanışma Grubunda tam destek vermek topluca katılmasını kararlaştırdık.  Bilindiği gibi Akçakoca’da 150 haneye aşkın Kars Arpaçay Melik boy çıkışlı Karslı yaşamaktadır.  Akçakoca’ya uyum sağlayarak güven duyulan insanlar olarak tanımlanmaktadır.  Ayrıştırmadan değil, dayanışmadan kaynaşmadan yana oldukları için bölge halkı tarafından çok taktir edilmektedir.

HER YÖNÜYLE ZENGİNDİR

Türkiye’de halk edebiyatı bakımından en zengin  ili Kars ilidir. Yine Milli oyunları ve çalgılar bakımından da 81 ilimizden en zengini Kars’tır.  1939 ile 1942 yıllarında ve yöresinde inceleme araştırma yapan bilim adamlarımızdan Prof. Dr. Ahmet Caferoğlu- Pettev Nil Boratov ve şair Behçet Kemal  Çağlar gibi bu ülkenin en seçkin yazar ve folklorcuları yazı kitap ve raporlarında bunları kayıt altına almışlardır.

 

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2014, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER