KÜÇÜK&8217;TEN UYARI

KÜÇÜK&8217;TEN UYARI

Kdz .Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Ahmet Küçük, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar konfederasyonu vergi danışmanlığının birliklere ve federasyonlara gönderdiği 43 sayılı genelge ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Küçük,  bakanlığının genelgesine atıfta bulunarak gazetemize yaptığı açıklamada; Gelir vergisinden muaf esnaf ve sanatkarların, talep etmeleri halinde ilgili vergi dairelerinden &[#]8216;&[#]8217;esnaf vergi muafiyeti belgesi&[#]8217;&[#]8217; alabileceklerini söyledi.

 Küçük;  6322 sayılı kanunla yapılan değişiklikle, gerçek usulde vergilendirilen Esnaf ve Sanatkarların tekrar basit usule dönebilmelerine imkan sağlandığını belirterek, şu görüşler yer verdi:

 &[#]8220;Buna göre gerçek Usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlardan basit usule tabi olmanın şartlarını arka arkaya iki hesap dönemi boyunca taşıyanlar, yazılı talepte bulunmaları halinde yeniden basit usule dönebilecektir.

Esnaf muaflığı ve basit gusülde vergilendirme konularında değişikliklerin de yer aldığı 6322 sayılı amme alacaklarının tahsil usülü hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişikşlk yapılmasına dair (torba)kanun 15 Haziran 2012 tarihli ve 28324 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu kanun ile ESDEP planında da yer alan esnaf ve sanatkâr sorunlarına ilişkin üç tedbir gerçekleşmiş bulunmaktadır. Buna göre;

1.kendi ürettikleri ürünleri  satanlara münhasır olmak üzere ,el dokuma işleri ,bakır işletmeciliği,çini ve çömlek yapımı,sedef kakma ve ahşap oyma işleri,kaşıkçılık,bastonculuk,semercilik,yazmacılık,yorgancılık,keçecilik,lüle ve oltu taşı işçiliği,çarıkçılık,yemenicilik,oyacılık ve bunlar gibi geleneksel ,kültürel,sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar esnaf muaflığı kapsamına alınarak gelir vergisinden muaf tutulmuşlardır.

2.gelir vergisinden muaf esnaf ve sanatkârlarımız, talep etmeleri halinde ilgili vergi dairelerinden &[#]8216;&[#]8217;esnaf vergi muafiliyeti belgesi&[#]8217;&[#]8217;alabileceklerdir.

3.bilindiği üzere ,daha önce gerçek usulde vergilendirilmiş olanlar ve herhangi bir nedenle basit usülden gerçek usule geçmiş olan esnaf ve sanatkarlar bir daha hiçbir şekilde basit usule dönememekteydiler.

6322 sayılı kanunla yapılan değişiklikle ,gerçek usulde vergilendirilen  esnaf ve sanatkarların ,tekrar basit usüle dönebilmelerine imkan sağlanıştır.buna göre gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlardan basit usule tabiolmanın şartlarını arka arkaya iki hesap dönemi boyunca taşıyanlar,yazılı talepte bulunmaları halinde yeniden basit usule dönebilecektir

Söz konusu uygulama 01.01.2012 tarihinden itibaren başladığından ,2012 ve 2013 yılları içerisinde basit usüle tabi olmanın şartlarını taşıyan gerçek usulde vergiye tabi esnaf sanatkarlarımız,yazılı olarak başvuruda bulunarak 2014 yılından itibaren basit usülde vergilendirileceklerdir.

4.daha önce 6111 sayılı (torba)kanunundan yararlanılarak kamuya olan vergi ,prim ve benzeri borçlarını yeniden yapılandırdığı halde yapılandırılmış borç taksitlerini süresinde ödemediği için yapılandırma hakkı kaybolan esnaf ve sanatkarlarımıza bir hak daha verilmiştir.bu kapsamda taksitlerini süresinde ödemediği için 6111 sayılı torba kanundan yararlanma hakkı kaybolan esnaf ve sanatkarlar,bu borç taksitlerini ekim/2012 ayının sonuna kadar ödemeleri halinde yapılandırmadan yararlanma hakkına yeniden sahip olabileceklerdir.

 

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2012, 05:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER