Mehmet Uçum, Zonguldak'ta Anayasa değişikliğini anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mehmet Uçum Zonguldak’ta İlim yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı ve ÖNDER İmam Hatipler Derneği Zonguldak Şubeleri tarafından düzenlenen "Anayasa değişikliği halk soruyor, uzmanlar cevaplıyor" konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Başdanışman Uçum; “Bu anayasa değişikliği vatandaş devlet ilişkisi üzerinden ele alınacak konudur. Başka türlü ele alamazsınız. Bu anayasa değişikliği ne AK Parti, ne CHP, ne MHP, ne HDP, nede diğer partilerle ilgidir. Bu anayasa değişikliği vatandaşın devletle ilişkisini yeniden yapılandırmakla ilgilidir.” dedi.

Mehmet Uçum, Zonguldak'ta Anayasa değişikliğini anlattı

“Anayasa değişikliği vatandaş devlet ilişkisi üzerinden ele alınacak konudur”

Zonguldak Öğretmenevinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, siyasal sistem meselelerini ele alınırken siyasal sistemin kurgusunun kişi üzerine yapılamayacağını ve bunun dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“Niye büyük kriz olmadı? Çünkü aynı siyasi mecradan gelmişlerdi. Sayın Cumhurbaşkanının güçlü siyasi liderliği vardı. Bunun etkisiyle biz o dönemi kriz olmadan atlattık” diyen Uçum, şöyle konuştu:

O kriz nerede ortaya çıktı. 2007de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle bu seçilme yetkisinin anayasaya girmesiyle çıktı. Sayın cumhurbaşkanı 10 Ağustos 2014te seçildikten sonra iki başbakan ile çalıştı. Geçmişte cumhurbaşkanlarının başbakanlarla aralarındaki problemleri bir kenara koyuyorum. Aynı partiden gelen bir cumhurbaşkanı ve başbakan 21 ay çalıştı. Çok büyük krizler olmamasına rağmen o süreçte ortaya çıkan zaman uyumsuzlukları ve farklı görüşleri gördük. Niye büyük kriz olmadı? Çünkü aynı siyasi mecradan gelmişlerdi. Sayın cumhurbaşkanının güçlü siyasi liderliği vardı. Bunun etkisiyle biz o dönemi kriz olmadan atlattık.

“BİZ MEVCUT SİSTEMLE DEVAM EDEMEYİZ”

Anayasa değişikliğinin bir parti stratejisi üzerinden ele alınacak bir konu olmadığını vurgulayan Mehmet Uçum, şöyle devam etti:

Bu anayasa değişikliği vatandaş devlet ilişkisi üzerinden ele alınacak konudur. Başka türlü ele alamazsınız. Bu anayasa değişikliği ne AK Parti, ne CHP, ne MHP, ne HDP, nede diğer partilerle ilgidir. Bu anayasa değişikliği vatandaşın devletle ilişkisini yeniden yapılandırmakla ilgilidir. Vatandaş anayasa değişikliğine şu şekilde bakmalı. Bu değişiklikle benim devlet üzerinden etkim ve rolüm artıyor mu? Bu değişiklikten sonra devletin hizmetlerinde bir farklılık ortaya çıkacak mı? Bu değişiklikten sonra yargı daha adaletli bir faaliyet yürütebilecek mi? Bu değişiklikten sonra refah seviyesi açısından yapılacak yatırımlarda devlet hızlı hareket edebilecek mi? Bu değişiklikten sonra daha hızlı ve etkin bir mücadele yöntemiyle devlet terörle mücadelede avantaj sağlayacak mı? Şimdi bunun içinde parti var mı? Yok. Dolayısıyla bu değişiklik böyle bir değişikliktir. Böyle bir değişikle ancak bütün milleti kapsayacak bir dil kullanılarak anlamlı hale getirilebilir. Herkes yüzde yüz destek versin demek değildir. Demokrasilerde böyle şey olmaz. Evette dese, Hayırda dese bu değişiklik devreye girse de girmese de Türkiyenin devleti yeniden yapılandırma ihtiyacı ortadan kalkmayacak. Biz mevcut sistemle devam edemeyiz.

Uçum, Türkiye tipi model ortaya koyduklarını belirterek, Bu modelle geliştirdiğimiz bazı mekanizmalar şu anda başkanlık sistemlerinin sıkıntılarını çözebilecek mekanizmalar. Bazı mekanizmalar da Batı Avrupada demokrasilerindeki problemleri çözebilecek mekanizmalar. Dünya 1980den bu yana bir çok sıkıntıyı tartışıyor. Onlar hala tartışmaya devam ediyor. Biz uygulamaya geçmeyi başladık. Tarihimizde son 300 yılda ilk kez geride başlama dezavantajını bu sefer avantaja çevirdik. Bazıları demokrasiyi geliştirmek için tartışırken, biz model ortaya koyarak onu uygulamaya geçiyoruz. Bunun bize ileride sağladığı faydaları çok daha iyi göreceğiz. diye konuştu.

Değişikliğin reform başlangıcı olduğuna dikkati çeken Mehmet Uçum, Bu reform başlangıcı demek ne demektir? Bu reformun devam edeceği anlamına gelir. Reform nasıl devam edecektir? İleriye dönük yeni anayasa değişiklikleri gündeme gelecektir. Hem de her anayasa değişiklinde olduğu gibi siyasi ve tekli uyum yasaları çıkarılacaktır. ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2017, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER