Motosiklet sürücüleri dikkat! 2 bin 167 liradan 47 bin liraya çıkıyor

Motosiklet sürücüleri dikkat! 2 bin 167 liradan 47 bin liraya çıkıyor

Motosiklet sürücüleri dikkat! 2 bin 167 liradan 47 bin liraya çıkıyor

Ocakta 139 milyar TL olan aylık bütçe açığının şubatta da yüksek çıkacağının ilk sinyali Hazine Nakit Dengesinde şubat ayında gerçekleşen yaklaşık 400 milyar liralık nakit açığı ile geldi. Bu sebepten ötürü kuralların ihlali sonucu kesilen cezalarda ciddi yükselişler yapılarak kaynak yaratılmaya çalışılacak. Yeni cezalar vatandaşın cebini fena yakacak gibi görünüyor. Motosiklet sürücüleri ile ilgili alınan karara göre, kesilen cezada yüzde yüzden fazla artış olacak.

Ocakta 139 milyar TL olan aylık bütçe açığının şubatta da yüksek çıkacağının ilk sinyali Hazine Nakit Dengesinde şubat ayında gerçekleşen yaklaşık 400 milyar liralık nakit açığı ile geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) başlattığı yoğun vergi denetimleri ve beyanname kontrolleriyle milyarlarca liralık vergi cezası kesilmesi gündeme gelirken, trafik cezalarındaki büyük artışların ardından İçişleri Bakanlığı başta motokuryeler olmak üzere otomobil, kamyon denetimlerinde ağır trafik cezaları kesmeye gidiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Taklit ve Tağşiş gıda ürünlerini teşhir ve yüklü para cezalarını yoğunlaştırırken, Ticaret Bakanlığı da giyim, tekstil, oyuncak vb. ürünlerde denetimleri ve para cezalarını hızlandırmaya yöneldi.

CEZA SEFERBERLİĞİYLE 2025’TE 262 MİLYAR LİRALIK PARA CEZASI GELİRİ HEDEFİ AŞILACAK

Yılbaşında yürürlüğe giren yüzde 43,93’lük Yeniden Değerleme Oranında (YDO) artırılan para cezaların ardından ekonomi yönetiminin düğmeye basarak ceza yoluyla kaynak tahsilatına hız vermeyi gündeme aldığını gösteren işaretler artıyor. 2025 bütçesinde başta trafik olmak üzere vatandaşa kesilecek para ve gecikme cezalarından elde edilmesi öngörülen gelir, 2024’e göre yüzde 44,2 artışla 261 milyar 778 milyon lira tutarında hedeflendi. 2024’te 20 milyar TL olan trafik cezaları gelir hedefi 2025 bütçesinde üç kattan fazla artışla 67,8 milyar TL tutarında öngörüldü. Ancak son birkaç haftadan bu yana adeta tüm bakanlıkların ve kurumların para cezası seferberliğine girişmesi, vatandaşa kesilecek cezalardan elde edilecek gelirin bütçedeki hedefin oldukça üstüne çıkacağını gösteriyor.

GİB, son birkaç haftada yaklaşık 80 bin dolayındaki mükellefin beyannameleri üzerinden yaptığı denetimlerde 160 milyar liralık eksik beyan saptayarak, 80 milyar liralık vergi cezası kesmeye hazırlanırken eş zamanlı olarak holdinglere, grup şirketlerine de "'garantörlük'" incelemesi başlatıldı. Bu denetimlerde büyük holding ve gruplara, holding çatısı altındaki şirketlerin kredi kullanımında verilen garantörlükler ve kefaletlerin yasaya uygun olup olmadığı incelenecek. Yapılacak incelemeler sonrası usulsüzlük, vergi kaçağı, vergi ziyaı, KDV kaçağı vb. cezaların kesilerek tahsiline gidilmesi söz konusu olacak.

TRAFİK CEZALARINDA DEV ARTIŞ!

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı bir başka düzenlemede ise özellikle motosiklet kullanıcılarına yönelik trafik, kural ihlali, ehliyet vb. cezalarda dev artışlara gidilmesi öngörülüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu yeni cezalara ilişkin hazırlıklarda 'dur' ihtarına uymama cezası 2 bin 167 liradan 47 bin liraya yükseltilirken, kural ihlali, ehliyetsiz araç kullanma, ihlali tekrarlama vb. cezalarda da 186 bin liraya kadar varan artışlara gidiliyor.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner44

banner41

banner47

banner43

banner38

banner45

banner46

banner42

banner37