MÜJDE VERİLMESİNİ BEKLİYORLAR!

MÜJDE VERİLMESİNİ BEKLİYORLAR!

Zonguldak, 5 Şubat Cumartesi günü, Prof. Dr. Teoman Duralı Tüneni'nin açılış töreni için kente gelecek olan Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, TTK'ya işçi alımı için müjde vermesini bekliyor. 1980 yılından sonra hükümetlerin izlediği taşkömüründe ithalata dayalı politikalar nedeniyle, her geçen gün işçi sayısı azalırken, Türkiye Taşkömür'ü Kurumu'nun taşkömür üretimi de tarihindeki en düşük seviyelere düştü. Zonguldak ekonomisinin yeniden canlanması ve Türkiye'nin taşkömüründe dışa bağımlığının sona ermesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun üretime dayalı bir politika izlemesinden ve buna bağlı olarak da kuruma işçi alımından geçtiği tüm kesimlerden tarafından dile getiriliyor.

İşçi alımı talebi, Zonguldak'ın tek ortak fikri

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ürertime yönelik yatırımların yapılması ve taşkömürü üretiminin maksimum seviyelere çıkarılması için kuruma işçi alımı yapılması, iktidarıyla muhalefetiyle, sendikasıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla Zonguldak'ın hemfikir olduğu tek konu olarak öne çıkıyor.

TTK'da işçi sayısı 8 binin altına düştü

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, 2010-2021 yılları arasında TTK'ya toplam 2 bin 902 işçi alınırken, bu yıllar arasında emekli olan maden işçi sayısının 7 bin 377 olduğuna dikkat çekti. Başkan Yeşil, TTK'ya emekli olan işçi açığını kapatmak için en az 3 bin işçi alımı yapılması geretiğni belirtti. TTK'nın şu an için 14 bin norm kadrosu bulunuyor. TTK'nın norm kadroya göre işçi açığı ise 6 bin 500'ün üzerinde.

39 milyon ton tüketip, 1 milyon ton üretiyoruz

Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından geçtiğimiz yıllarda hazırlanan bir rapora göre, Türkiye yılda 39 milyon ton taşkömürü tüketirken, yıllık ürettiği taşkömür miktarı ise 1 milyon tonun biraz üzerinde. Yani Türkiye taşkömüründe dışa bağlı durumda. Yıllık taşkömürü ithalatına tutar ise yaklaşık olarak 3 milyar 500 milyon dolar civarında.

 

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER