Referandum öncesi siyasetçilerin karnesi…

Yasin Ören yazdı...

Referandum öncesi siyasetçilerin karnesi…

16 Nisan Pazar günü yapılacak olan referandum öncesinde siyasi kulisler iyiden iyiye ısındı.

Sonuç tahminleri havalarda uçuşuyor. Bu referandumda Ereğli ve Alaplı’yı gözlemlediğimizde siyasiler açısından kimler ön plana çıktı; kimler geri planda kaldı; bu konuyu biraz irdeleyelim isterseniz.

 İşte referandumun öne çıkanları:

CHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI SERTAN OCAKÇI:

-Hitabet: Çok kötü değil, çok iyi olduğunu da söyleyemeyiz. Teşhis koymakta üzerine yok, doğruyu söylemekten çekinmese de yarın iktidar olsa savunacak bir şeyi yok gibi duruyor.

-Görüntü ve Kıyafet: Aşırı rahatlığı objektiflere kötü yansıyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde iki CHP’li vekilin yanında verdiği Alamancılargibi oturuşu hiç şık olmadı. O da kiloyla sorunu olanlardan…

-Vücut Dili:  Hep sert, hep gergin, gülmeyi kendine yakıştıramayanlardan.

 CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

-Hitabet: -Sosyal medyayı çok sık kullanıyor, adeta onun için bir duyuru aracına dönüşmüş. Hayır’ı orada çok fazla işliyor ve genel konularda sayısız eleştirel yazı paylaşıyor. Yalnız; olağan konuşmasıyla, kağıttan konuşması arasında çok fark var. Spontane çok iyi konuşuyor. Bu referandumda ön plana çıktığını söyleyelim.

-Görüntü ve Kıyafet: Ortama göre giyiniyor… Takım elbisenin lacivertini seviyor. Tam koyu tutkunu. Nerede takım elbise giyilecek nerede spor kıyafet giyilecekse öyle yapıyor, Ben böyle iyiyim. türü bir tutumu var.

-Vücut Dili: Hep muhalefette kalacak gibi bir hali var. Bunun yanında aşırı özgüveni var. Konuşurken beden dili kendisini ele veriyor, halinden memnun olup olmadığı konusunda en ufak tereddüt yok, Sistemi oturtturdum.der gibi.

[*] [*] [*]

 CHP ALAPLI İLÇE BAŞKANI HÜSEYİN TOSUN:

 -Hitabet: Şimdi bir şey söyleyecek, az bekleyelim türü bir hava veriyor. Ne abartılı, ne abartısız, hatta iddiasız… Soruya kısa cevap veren öğrenci gibi yerinden kalkıyor, kaşla göz arasında yerine oturuyor…

-Görüntü ve Kıyafet: Takım elbiseden şaşmıyor, Kışın fötr şapka, uzun mont vazgeçilmezlerinden, bazen bende Rahmetli Süleyman Demirel’e içten içe bir özenti duyuyormuş hissi uyandırıyor.

-Vücut Dili: İnanılmaz rahat, esnek, her an uçuşa geçecek uçağa, kulenin uçuş izni vermediği bir pozisyon ve duruş içerisinde…

[*] [*][*]

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL:

-Hitabet: Mimiksiz ve beden dilini kullanmadan düz konuşuyor. Bazen okulda ders anlatan öğretmenden farksız gibi… Ama çok güzel sağ elini havaya kaldırarak fotoğraf veriyor. Bereket versin bu sıralar morali yüksek de etrafına konuşurken gülücükler dağıtarak “sempati” halesi oluşturabiliyor.

-Görüntü ve Kıyafet: Bu konuda açık vermiyor. Malum, klasikçilerden, tıraşsız, ayakkabısını boyasız görmedim. Nitekim bu konuda tek laf edemeyiz.

-Vücut Dili: Beden dili sadece onun için konuşurken, ellerinden birini havaya kaldırmaksa çok iyi! Yalnız önemli mesafeler kat ettiğini söylemesek haksızlık yapmış oluruz.

 [*] [*] [*]

 MHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI TALAT ŞEKER:

 -Hitabeti: Gerek ses tosu, gerekse konuşma doyuruculuğu açısından kürsüye çıkıp boynuna altın, bronz, gümüş madalya takılacak bir sporcu gibi… Kağıtlı, kağıtsız konuşuyor, en ufak bir takılma esneme, sorun yok… Belli ki hatip, belli ki siyasetçi doğmuş… Ama referandum sahasında bu özellikle yansıtması gecikti, gözler onu sahalarda arıyor.

-Görüntü ve Kıyafet: İşi konfeksiyon bu konuda olumsuz konuşmak hakkını yemek olur.

 -Vücut Dili: Gergin, heyecanlı olmadığı zaman, damaklarda soyadı gibi Şeker bir tat bırakıyor… Heyecanlı ve gergin olduğu zaman: Kulağa volkmen takayım mı? diye düşünüyorsunuz…

[*][*][*]

AK PARTİ MKYK ÜYESİ, ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ÖZBAKIR:

-Hitabet:  Kısa, öz, net konuşuyor.  Siyasete girdiği ilk günden bu yana çok ama çok yol kat etti.  Ses tonunu çok iyi kullanıyor, fena sayılmayacak bir hitabeti var.  Referandumda dikkat çeken vekillerden biri olarak sahalarda çok koşturuyor, derdini basitleştirerek iyi anlatıyor. Vatandaşta onu iyi algılıyor, çabası karşılıksız kalmıyor.

-Görüntü ve Kıyafet:  Klasik giyimin vazgeçilmez ismi. Kendi ile bir derdi yok, her zaman özgüveni yerinde…   Her şeyine açık ve seçik özen göstermeye çalışıyor,  yalnız zaman zaman da zorlanıyor... 

-Vücut Dili:  Babacan bir tavrı var. Konuşmalarındaki coşku, bedenine de yansıyor, bana göre siyasete girmekte geç kalmış bir isim.

 [*][*][*]

 KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ ÖNCEKİ DÖNEM BAŞKANI HALİL POSBIYIK:

-Hitabet: Ses tonuyla en fazla “Ben buradayım” diyen siyasetçilerin başında geliyor. Ses tonu doyurucu ve iyi bir hatip, aristokratlara da, milletin efendisi olan köylülere de nasıl hitap edeceğini iyi biliyor. Kızıp, aşağılayıcı konuşmadığı zaman, ver “Siyaset Meydanı” programını sunsun…

-Görüntü ve Kıyafet: Klasik giyim konusunda uzman. Bu giyimden çok fazla şaşmıyor ama renkli renkli tişörtlerle, kemer ve ayakkabıları denemeye başladığında işin rengi değişiyor.

-Vücut Dili: Aşırı öz güven var, hiç sırıtmıyor, şiir gibi tam bir kafiye var. Yalnız biraz göbek problemi, ister istemez bu beden dilini etkiliyor.

 [*] [*] [*]

AK PARTİ KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI M. FATİH ÇAKIR:

-Hitabeti: Konuşmasını şiirle bütünleştirdiği zaman “Ver coşkuyu” dedirttiren türden… Bazen gereksiz yere; çok kısa konuşuyor, kestirip, atıyor… Selamlamadan öte gitmiyor. En büyük handikabı da bu; yoksa sür sahaya 10 numara diye oynat, rakip silkelensin...

 -Görüntü ve Kıyafet: Bazen yeni aldığı elbiseyi ya da ayakkabıyı üzerinden çıkartmayan, çocuklar gibi olsa da, Allah’ı var, giyinmesini de, yürümesini de iyi biliyor… Sadece ayakkabı ile kemer uyumlu olsun bizim için yeter diyenler için örnek…

-Vücut Dili: Bir kere çok iyi fotoğraf karesi veriyor… Nerede poz vereceğini, nerede doğal olacağını ve nerede mimik kullanacağını biliyor. Kürsüde konuşurken, hakkında fısıl fısıl konuşturmayı da başarıyor…

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2017, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER