SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ 107. YILINDA ANILDI!

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ 107. YILINDA ANILDI!

Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürürken Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan 3 gemide şehit olan 221 mürettebat, denize çelenk bırakılarak anıldı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus donanması, Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithatpaşa adlı nakliye gemilerini Karadeniz Ereğli ilçesi açıklarında batırdı. Batırılan gemilerdeki 221 mürettebat anısına, Ereğli Sahil Bandı'nda bulunan ve Kafkas Cephesi'nde şehit olan askerlerin isimlerinin yazılı olduğu Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene, Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen ve Hamdi Uçar, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Niyazi Uğur, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Grubu Başkan Yardımcısı Oktay Yavlal, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan ile öğrenciler katıldı. Törende  protokol tarafından Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’na çelenk sunuldu. Ardından saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okundu.

YAVLAL: “BEYAZ HÜZÜN KADERİNİN YAZILDIĞI GÜN”

Sarıkamış Grubu Başkan Yardımcısı Oktay Yavlal, törende yaptığı konuşmada bugünün Sarıkamış’ın, beyaz hüznün, buruk kahramanlığın, ıssız ölümün kaderinin yazıldığı gün olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Çünkü Ereğli’de üç nakliye gemimizin, belki Kafkas cephesine ulaşması sonucu 90 binin üstündeki vatan çocuğunun ölümüne engel olacaktı. Fakat Takdir-i İlahi böyle tecelli etti ve burada üç gemimizin 221 mürettebatı, rus donanması tarafından batırıldıktan sonra şehit oldular. Ardından Yemen’den gelen, yokluk ve sefalet içinde, çarığı, yazlık kıyafetiyle Allahuekber dağlarında donarak emre itaat ederek bu kahramanlık öyküsünü yazan 117 bin askerimizden yaklaşık 90 bini şehit oldu. Bizler de bugün sivil toplum örgütlerimizle, askerimizle, ordumuzla, polisimizle, vatandaşımızla  bu güzel şahadete eren vatan erlerinin çocukları olarak onları rahmetle ve şükranla anıyoruz."

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER