'Saygıyla, minnetle anıyoruz...'

3 Mart 1992'de meydana gelen Grizu Faciasının 25. Yıl dönümünde Zonguldak Milletvekilleri anma mesajları yayınladı.

'Saygıyla, minnetle anıyoruz...'

3 Mart 1992’de Kozlu Müssese Müdürlüğüne bağlı Maden Ocağında meydana gelen Grizu patlamasında 263 Madenci hayatını kaybetti.

Zonguldak’ta sivil toplum kuruluşları ve siyasiler acı olayın yıl dönümünde anma mesajları yayınladı.

Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu yayımladığı anma mesajında; “Madencilik dünyada en zor ve meşakkatli bir meslektir. Bu mesleği yapan madencilerimiz geçimlerini kazanmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için çok zor koşullar altında her gün yerin yüzlerce metre altında alınlarının teriyle çalışmaktadırlar.  Madencilerimiz yine zor şartlar altında bu görevlerini yaparken 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında grizu patlaması meydana gelmiş ve 263 madencimiz yaşamını yitirmiştir. İlimizde meydana gelen bu grizu patlaması kömür maden ocaklarının en acı ve en büyük faciasıdır.  Bu elim kazada hayatını kaybeden maden şehitlerimize ve bu güne kadar ülkemizin diğer maden ocaklarında hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimize Cenabı Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum.’’

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ise, “Gelişen dünyada madenlerin ülke ekonomilerine kazandırdıkları aşikardır. Bütün bu kazanımlar sırasında ise istenmeyen kazalar sonucu madencilerimizi şehit vermekteyiz. Türkiye’ deki en büyük madencilik kazalarından olan ve 25 yıl önce yaşanan bu faciada Kozlu’ da maalesef 263 insanımızı şehit verdik. Geçmişte yaşadığımız böylesine üzücü olaylar, inşallah bundan sonra yaşanmaz. Yüzlerce metre yerin altında güneşi görmeden ailesine, memleketine, vatanına hizmet eden madencilerimizi saygıyla ve minnetle anıyor, bugüne kadar kaybettiğimiz bütün madencilerimize Yüce Allah’ tan rahmet, ailelerine, aziz milletimize başsağlığı ve sabırlar diliyor, saygılar sunuyorum.” Ifadelerine yer verdi.

Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, anma mesajında, “3 Mart 1992 Kozlu’da 263 ve 7 Mart 1983 Armutçuk’ta 103 maden şehidi verdiğimiz felaketler Zonguldak taşkömürü madenciliği tarihinin en büyük felaketleridir. Şimdiye kadar gerçekleşmiş her bir felakette hayatını kaybeden maden şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Bu ölümler ve facialar ne bu ülkenin gerçeğidir ne de madenciliğin kaderidir! Hepimizi derin bir üzüntüye boğan bu facialar birden çok ihmalin arka arkaya dizilmesi sonucunda gerçekleşmiştir. Bu nedenle, İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirler alınarak, benzer facialar yaşanmaması için ilgili makamdakiler üzerine düşeni yapmalıdır.  Madencilerin çalışma şartları genellikle bir facia yaşandığında, ölümler olduğunda gündeme gelmekte ardından unutulmaktadır. Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerin aileleri emekçi toprağa verildikten sonra kaderine terk edilmektedir. Yaşanan facialar nedeniyle hayatını kaybeden maden emekçilerimizin geride bıraktığı ailelerinin ve yakınlarının yaşadığı sorunları dikkate almak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2017, 15:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER