‘SEVGİ, BARIŞ, DOSTLUK’ ÇAĞRISI!

‘SEVGİ, BARIŞ, DOSTLUK’ ÇAĞRISI!

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Karadeniz’in bu kıyısından, karşı kıyıya Rusça ve Ukrayna’ca ‘Sevgi, Barış, Dostluk’ çağrısı yaptı. Posbıyık, “Kadınların, çocukların savaşta da günlük hayatta da yerleri sığınaklar olmasın. Savaş sığınakları ya da sığınma evleri olmasın” dedi. Başkan Posbıyık ayrıca, büyük Atatürk’ün Avrupa’da ilk seçme, seçilme hakkını kadına verdiğini belirterek; “Siyasete girin, sesinizi yükseltin” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde belediyede çalışan kadın personel ve Belediyespor Kadın Futbol Takımı oyuncuları ile kahvaltıda bir araya geldi. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle sevgi, barış, dostluk çağrısı yapan Başkan Posbıyık, önemli mesajlar verdi.

Belediye Halk Kafe’de düzenlenen etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı Selma Açıkgöz, Belediye Meclisi kadın üyeleri Yaşare Aydın, Naciye Tozkoparan ve Gönül Çelik, Başkan Danışmanı Atike Önder, daire müdürleri Funda Demirkol, Sevgi Billor ve Özlem Demir ile belediyede çalışan kadın personel ve kadın sporcular katıldı. Başkan Posbıyık, 8 Mart Kadınlar Günü buluşmalarını geleneksel hale getirdiklerini belirterek, bir çok konuda önemli mesajlar verdi.

RUSÇA VE UKRAYNA’CA SESLENDİ

Posbıyık şunları söyledi:

“Sevgi, barış, dostluk sloganımızı bugün çok daha gür sesle söylemeliyiz. 30 yıldır haykırdığımız bu değerler; çevremize, bölgemize, dünyaya egemen olmadıkça, cinsiyet ayrımcılığı, şiddet ve savaş ne yazık ki çözülemiyor.

Savaş en çok kadınları, çocukları, tümüyle yaşamı, geleceği etkiliyor.

O nedenle bir kez daha buradan, Karadeniz’in bu kıyısından, karşı kıyıya sesleniyorum. Önce Türkçe: Sevgi, barış, dostluk…

Yazılışları tabii ki farklı ama şimdi Rusça söylenişiyle sevgi, barış, dostluk diyorum. (LUVBOŞ, MİYİR, DRUJBAH)

Bu üç sözcük Ukraynacada da benzer: (LUVBOH, MIYIR, DRUJBAH).

Sesimizi bütün dünyaya duyuralım. Kadınların, çocukların savaşta da günlük hayatta da yerleri sığınaklar olmasın. Savaş sığınakları ya da sığınma evleri olmasın. 

EŞİT HAKLAR İÇİN, AYRIMCILAĞA KARŞI DURMAK İÇİN…

Siyasi görüşleri, meslekleri, inançları, becerileri ne olursa olsun, evde, işyerinde, üniversitede, sokakta, fabrikada, tarlada, her yaşta, farklı kültürde, farklı görüşte tüm kadınları saygıyla selamlıyorum.

Eşit haklar için, ayrımcılığa karşı durmak için, insanca yaşam için, fark ettirmek için ve dayanışmak için verdiğiniz mücadelede her zaman yanınızda olmaya devam edeceğim. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz kutlu olsun. 8 Mart kadının var olma mücadelesinin günüdür. Çalışma hayatında, sosyal hayatta, evde, sokakta eşitlik için mücadele günüdür...

Kadının özgürleşmesi için mücadele günüdür... Ne yazık ki ülkemiz kadın hakları konusunda Cumhuriyetten sonra atılan adımlarla elde ettiği kazanımları yeterince koruyamadı. Üzülüyorum ki her yıl yüzlerce kadın şiddete ve cinayete kurban gidiyor.

Binlerce kadın tecavüze uğruyor. Bunun temelinde ülkede kadına yönelik bakış açısının giderek değişmesi, şiddet kültürünün egemen olması ve bunlara karşı yeterli yaptırımın bulunmaması yatıyor.

Bu zihniyetle mücadele etmek sadece kadınların değil hepimizin görevi, sorumluluğudur.

EREĞLİ’NİN KADINLARI…

Ereğli’nin, kadınların özgürce yaşayabildikleri, eğitimde, ekonomik hayatta eşit koşullarda yer alabildikleri, bütün imkanlardan eşit koşullarda yararlanabildikleri, şiddete, kötü muameleye maruz kalmadıkları bir şehir olması için her zaman var gücümle çalıştım.

Hedefim belediye içindeki kadın çalışanların sayısını giderek artırmak, mümkün olduğu kadar eşitlemek olmuştur. 

Kadınların ne kadar titiz, disiplinli çalıştıklarını yıllardır gözlüyorum. Pratik zekalarının çok gelişkin olduğunu, aynı anda pek çok sorunla baş etme kültürlerinin bulunduğunu biliyorum.

Ben cinsiyet ayrımcılığı yapmadan, uzmanlığa, liyakata, beceriye önem veririm. Bütün yöneticilerden de bunu bekliyorum. Hepinizle yan yana durmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

KADINLARIN DAHA FAZLA MÜCADELE ETMESİ LAZIM

Büyük Atatürk kadınlara büyük özgürlükler verdi. Ama bizler bunu tam olarak kullanamıyoruz maalesef. İlk seçme seçilme hakkı Avrupa’da Türk kadınına verildi. Büyük Atatürk’ün bir sözü var. Kadın ve erkek bir bütündür diyor. Bugün günümüze geldiğimizde böyle mi, öyle değil. Kadın maalesef hep ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyor, bu bir gerçek.

Ne yapmak lazım! Mücadele etmek lazım. Erkeklerin de mücadele etmesi lazım. Kadınların daha fazla mücadele etmesi lazım. Kadınlar çok mücadele etmiyor. Hep savunmada. Siyasette yoklar, mecliste yoklar, hiçbir yerde yoklar. Birazcık yürekli olmaları lazım. Belediye meclis üyeleri seçerken müracaat eden 6-7 kişi ancak oluyor. Daha fazla müracaat eden olmuyor halbuki bunun neticesinde bir şey yok. Para yatırıyorsun kazanamasan da kazanamıyorsun. Ben de 89 yılında başkanlığı kazanamadım ama her tarafta ismim duyuldu. Onun için kadınların da birazcık yürekli olması lazım. Kendimizi sorgulamamız lazım.

HER KONUDA EŞİTLİĞE ÖNEMİ VERİYORUM

Beni az çok tanıyorsunuz. Ben bu konularda kadın, erkek eşitliğine inanmış bir insanım. Davranış biçimlerim de bunu gösterir tahmin ediyorum. Benimle beraber çalışan siz çok değerli çalışma arkadaşlarımdan aynı koşullarda çalışmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Her zaman kadınların ön planda olması için gerekli nezaketi göstermeye çalışıyorum. Sizinle bu mücadeleyi vermemiz lazım. Çevremize örnek olmamız lazım. Yaşamda mutlu olmak için güzel günler geçirmek için hem aile içerisinde kadın erkek eşitliği hem sosyal cemiyette kadın erkek eşitliği bir olması lazım.

SİZLER BENİM AİLEMSİNİZ

Ben sizlerle gurur duyuyorum. Sizler benim ailemsiniz. Sizler sayesinde eğer Ereğli’de bir takım güzellikler yapıyorsak hepinizin ayrı ayrı katkıları var. O bakımdan sizlerle beraber çalışmaktan ve arkadaş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yine hep beraber olacağız hep beraber mücadele edeceğiz. Ereğli’ye güzellikler katmak için sizlerle birlikte elimizden geleni yapıcağız.

Hepinize sağlıklar, mutluluklar diliyorum ailenizle, eşinizle, çocuklarınızla birlikte hep mutlu olmanızı diliyorum. Ben elimden geldiği kadar belediyede olmanız için gerekli gayreti gösterdiğimi zannediyorum. Mutlaka biz de insanız, eksikliğimiz olabilir ama hep yanımda çalışan personelin emeğinin hakkını almasını, mutluluk içinde yaşamasını ön planda tuttum. Ben bu birlikteliğimizin, bu dostluğumuzun mesai arkadaşlığımızın devam etmesini diliyorum. Hepinizi ayrı ayrı kucaklıyorum, sevgiler sunuyorum, mutluluklar diliyorum. Dostluğum, kalbim ve desteğim her zaman sizlerle...”

Başkan Posbıyık daha sonra kadın personellere karanfil vererek günlerini kutladı.

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER