‘’Yaptıklarımız ve yapamadıklarımızı sorgulamak adına önemli bir gün.’’

Kdz. Ereğli İyi Parti İlçe Başkanı Evrim Balbaloğlu engelliler günü ile ilgili basın açıklaması yaptı

‘’Yaptıklarımız ve yapamadıklarımızı  sorgulamak  adına önemli bir gün.’’

Evrim Balbaloğlu engellilerin önündeki “engellerin” yeterince kaldırılmadığına değinerek 3 Aralık Engelliler Günü kapsamında bir basın açıklaması yaptı.

İşte Balbaloğlu’nun o açıklaması:

3 Aralık Dünya Engelliler günü engelli  insanlari anlayabilmemiz onların yaşamlarını kolaylaştırmak adına yaptıklarımız ve yapamadıklarımızı sorgulamak adına önemli bir gün.

Engelli vatandaşlarımızın günlük hayatlarında karşılaştıkları yaşamı zorlaştıran  taşıt ayrıcalıklı ulaşım politikaları yüksek kaldırımlar, rampalar, güvenliği yeterli olmayan yaya geçitleri, görme engelliler için yürüme yollarındaki yönlendirmelerin  olmaması engellilerimizin çalışma ve sosyal hayatlarını zorluyor.

4857 sayılı ‘İş Kanunu’ ile 50’den fazla işçi çalıştırılan yerlerde yüzde 3 engelli işçi istihdamı zorunlu hale getirilmesine rağmen, engelli vatandaşlarımız için malesef yeterli istihdam alanı oluşmamaktadır

Engelli istihdamında kadın-erkek istihdam oranlarında erkeklerin işe yerleştirilme oranı, kadınların üstündedir. Bu durum engelli ayrımında cinsiyete dayalı engelli ayrımcılığının da olduğunu ortaya net bir şekilde koymaktadır.

Yaşadığımız pandemi süreci engelli bireylerin yaşamlarını daha da sıkıntılı bir hale dönüştürmüştür. Çoğu engellinin kullandığı ilaçlar ve medikal malzemelerinin pek çoğundan ciddi katkı payı ve fiyat farkları alınmaktadır. Ekonomik nedenlerle ulaşılamayan her ürün engelli bireyin bağışıklık sistemini etkileyerek, daha büyük yaşamsal sorunları tetiklemektedir. İstihdam edilmemiş birçok engelli birey yoksulluk sınırı altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde tüm engelli vatandaşlarımızın önlerindeki “engellerin” aşılması ve onlara eşit yaşam hakkı sunulması noktasında daha duyarlı olunması gerektiğini hatırlatıyor, mevzuat çıkartmanın yeterli olmadığını, önemli olanın denetim ve uygulama olduğu gerekliliğini vurguluyor, tüm engelli vatandaşlarımıza ve onların fedakâr ailelerine sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2021, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER