Yoğun sis fındığa zararlı

Sisin fındığa zararını Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran da doğruladı. Üreticilerin endişesini de haklı buldu.

Yoğun sis fındığa zararlı

Hafta sonundan itibaren Batı Karadenizde etkili olan aşırı sis nedeniyle fındık üreticilerinin tedirginliği devam ediyor. Ulusal Fındık Konseyi Üyesi ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, konunun uzmanı olan ziraat mühendislerinin aşırı sisin fındık ve meyvelerde verim düşüklüğüne neden olacağı konusunda hem fikir olduklarını ifade etti. Olumsuz etkinin nasıl ve ne miktarda olduğunu 10 gün sonra yapılacak saha araştırmasında belli olacağını söyleyen Başaran, yaptığı açıklamada, “Sisin fındık ve meyvelere mutlaka zararı olacak. Bunun nasıl ve ne ölçüde olduğunu ancak 10-15 gün sonra yapacağımız saha çalışmasından sonra göreceğiz. Şimdilik şunu söyleyebilirim; Fındıkta karanfiller belli bir büyüklüğe geldiği için sisli havalar aynı zamanda soğuk havalar olduğundan meyve gelişimini bir miktar yavaşlatabilmektedir. Bunun sonuçlarını ileride göreceğiz” dedi.

Fındıkta karanfiller belli bir büyüklüğe geldiği için, sisli ve soğuk havaların meyve gelişimini yavaşlatabildiğini ifade eden Başaran, Yoğun sise bağlı olarak, karanfilin veya çiçek saplarının bağlı olduğu kısımlarda sis suya dönüşüp, uzun süre kaldığı zaman çiçek saplarında çürümelere ve mantar hastalıklarına neden olmaktadır. Ayrıca sise bağlı olarak meydana gelecek nem yükselmesi mantar hastalıkları ve küllemenin fındıkta önemli oranda zararına neden olmaktadır.Yoğun sisin zarar boyutu ne kadar sürdüğüyle bağlantılıdır. Yani birkaç gün ile bir hafta arasında çok farklılık vardır. Dolayısıyla sisin yoğun olduğu ve bu yoğunluğun fındığın dane bağladığı Mayıs ayında olması fındığın verimine etki yapacaktır. Ancak meydana gelen zarar don olayı gibi ürün alamamak şeklinde değil verim düşüklüğü şeklinde olacaktır“ diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2017, 06:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER