Zararlı böceklerle etkin mücadele...

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarında bu yıl da kendini göstermeye başlayan çam kese böceğine karşı savaş açıldı.

Zararlı böceklerle etkin mücadele...
Her yıl ormanlarda görülen çam kese böceği vakası, bu yıl da kendini göstermeye başladı. Değişik çam türlerinde hava sıcaklıklarının 10 C° ye çıkması ile birlikte aktif hale geçen böcekler beyaz keseler halinde kendini göstermesi ile mücadele çalışmalarına hem mekanik hem biyolojik mücadele yöntemleri ile başlandı.

Çam kese böceği ile ilgili Orman Müdürlüğünden alınan bilgilere göre;
Ormanlarda çok sık görülen bir zararlı olarak bilinen Çam kese böceği direk olarak ağaçların hayatiyetine zarar vermemekle birlikte, yoğun olduğu yıllarda ağacın ibrelerini yiyerek; ağacın büyüme enerjisini olumsuz etkilemekte ve büyüme kayıplarına, görsel kirliliğe ve yakın temasta olan insanlarda kaşıntı şeklinde sağlık problemlerine sebep olmaktadır.

Çam kese böceği ile mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal yöntemlerle mücadele edilirken, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünce doğaya en zararsız olan mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılmaya başlandı.

Çam kese böceği ile mücadele çalışmalarına Ağustos - Eylül aylarında ağaçların dallarında görülen yumurta koçanlarını toplayarak başlanmakta, daha sonra hava sıcaklıklarının artmaya başladığı ilkbahara geçişte keselerin toplanması ile devam edilmektedir. Toplanan yumurta koçanları ve keseler ormana 50 metre mesafeye bırakılarak çam kese böceğinin düşmanı olan böceklerin çoğalması sağlanmaktadır. 

Ayrıca ormanın uygun yerlerinde böcek yoğunluğuna göre 15-20 hektar da 1 adet olmak üzere adacık tesisi yapılarak toplanan keseler buraya bırakılmakta ve doğal yolla çam kese böceğinin düşmanı parazit ve avcı böceklerin artması sağlanmaktadır.

Çam kese böceği ile yürütülen mücadele çalışmaları için oluşturulan ekipler tarafından ormanlarda mekanik ve biyolojik yöntemle zararlının bulunduğu ağaçlardan kesilen keseler hazırlanan adacıklara toplanarak, adacık yöntemi ile ormana zarar veren çam kese böceklerinin yırtıcısı olan Phryx Caudata isimli tırtıl parazitinin doğadaki sayısı arttırılarak mücadele etkinleştirilmiştir.

2017 yılında Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 700 Ha. da çalışmalar yapılmakta olup daha önce tesis edilen 70 adet adacığın tamiri ve 30 adet yeni adacığın tesisi ile mücadele çalışmaları devam etmektedir. denildi.
 
Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2017, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER