Zonguldak yine yok!

Türkiye üretim ekonomisine dönüş sancıları çekiyor. Zonguldak, Bakanın Reform Paketinde yer almadı.

Zonguldak yine yok!

Türkiye üretim ekonomisine dönüş sancıları çekiyor. Sanayi Bakanı Faruk Özlü yaptığı açıklamada ‘Kent içinde kalan sanayi sitelerini taşıyoruz, yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getiriyoruz’ dedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü dün Ankara’da düzenlediği toplantıda, bugün TBMM Sanayi Komisyonu’na sunulacak olan “Üretim Reform Paketi”ne ilişkin bilgi verdi.

77 maddelik paketin üzerinde bir yıldır çalıştıklarını kaydeden Bakan Özlü, “Bu yasayla, sanayicinin mali yüklerini azaltıyoruz, yeni teşvikler getiriyoruz, kent içinde kalan sanayi sitelerini taşıyoruz, yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getiriyoruz, sanayi parseli arzını hızlandırıyoruz. OSB’lerin altyapı ve lojistik ağını geliştiriyoruz, OSB uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz, üretime hazır sanayi parselleri oluşturuyoruz. Özel endüstri bölgesi kurmanın önünü açıyoruz ve imkanı getiriyoruz. Üretime hazır sanayi alanları oluşturuyoruz, üniversitelerin araştırma geliştirme kapasitelerini artırıyoruz, sanayi sektörüne yönelik eğitim programları oluşturuyoruz, nitelikli iş gücü istihdamını artıyoruz, yerli üretim yapanları destekliyoruz” diye konuştu.

 

ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ 

Paketin getirdiği bazı yenilikler ise şöyle sıralandı:

-  Planlı sanayi alanlarındaki satışlarda damga vergisi ve harçları kaldırılacak.

- Organize sanayi bölgelerinde sanayi sicili almış her sanayici için emlak vergisi payı kaldırılacak. Yılda 360 milyon TL ödeniyordu.

OSB’lerdeki tüm projeler için kredi ve kredi faiz desteği verilecek.

 

ZONGULDAK YİNE YOK

4 Kent içinde kalan sanayi siteleri taşınacak. Bu kapsamda 135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 iş yeri taşınacak. Bunların taşınma maliyeti yaklaşık 19 milyar TL olacak. İlk etapta Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun olmak üzere 8 sanayi sitesi var. Bunların da toplam maliyeti 2 milyar 976 milyon TL. Bu 8 sanayi sitesi kapsamında 6 bin 422 dükkan taşınacak. Zoraki değil, gönüllülük esas olacak.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2017, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER