Zonguldak'ta 1 Mayıs coşkusu

Zonguldak’ta 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları coşkulu başladı.

Zonguldak'ta 1 Mayıs coşkusu

Zonguldak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkuyla kutlandı. 4 bine yakın kişinin katıldığı kutlamalarda ünlü sanatçı Edip Akbayram konser verdi. Maden işçileri de omuzlarına aldıkları ekmekle yürüdüler.

İstasyon Caddesi’nden yürüyüşe başlayan katılımcılar arasında CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Şerafettin Turpçu, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü ekipleri de kutlamalarda geniş güvenlik önlemleri aldı.

 

 

Zonguldak’tan Türkiye ve dünyaya anlamlı bir mesaj verdiklerin ifade eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “İşçi sınıfının ve emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde Zonguldak’tan, ülkemize ve dünyaya anlamlı bir mesaj veriyoruz. İşte, yine meydanlardayız ve haklı taleplerimizi haykırıyoruz. Göstermiş olduğunuz bu kardeşlik duygusu için hepinize tek tek teşekkür ediyoruz. Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozdurmasın”

“HAKKI ARSLAN KARDEŞİMİ ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM”

“Bu kente Emeğin Başkenti sıfatını kazandıran başta maden şehitlerimiz olmak üzere, ülkemiz ve milletimiz için hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. Sendikamız Genel Başkanı, Türk-İş Genel Sekreteri, emek mücadelesinin unutulmaz önderi Şemsi Denizer’e ve zamansız kaybettiğimiz Sendikamız Genel Sekreteri Hakkı Arslan kardeşimize de Allah’tan rahmet diliyorum.  Bizden sonrakilere daha güzel bir Zonguldak, daha güzel bir Türkiye ve dünya bırakmak için; burada ve ülkenin dört bir yanında meydanlarda buluşan dostlarımıza sağlık ve mutluluk diliyorum.

“SAVAŞIN VE YANLIŞ POLİTİKALARIN BEDELİNİ DE BİZ ÖDEMEYECEĞİZ”

“Zonguldak olarak, Türkiye olarak zorlu bir dönemden geçiyoruz. Komşularımız ateş çemberi oluşturdu. Kan, gözyaşı ve savaş var. Askerlerimiz sınır dışına gidiyor, savaş bölgelerinden milyonlarca insan ülkemize geliyor. Boğazımıza kadar savaşın içindeyiz ve komşularla sıfır sorun ortamını yaratmak mümkün görünmüyor. Sadece komşularla değil başta ticaretimizde önemli yeri olan Avrupa ülkeleriyle de sorunlarımız var. Her şeyden önce bu sorunları biz işçiler, emekçiler yaratmadık. Bu savaşın ve yanlış politikaların bedelini de biz ödemeyeceğiz. Zorunlu bireysel emeklilik uygulamasıyla, kıdem tazminatına göz koyarak, toplu iş sözleşmelerinde haklarımızı gasp ederek, yeni zamlarla bizim üzerimizden kaynak yaratmak isteyenlere izin vermeyeceğiz”

“BİZ SAVAŞ İSTEMİYORUZ”

“Yıllardır ülkemizde terörü destekleyerek, kardeşliğimizi bozmak ve bizi güçsüz düşürmek isteyenlerin bölgemizdeki savaş senaryolarına alet olmak istemiyoruz. Biz, ülkemizde barışı ve kardeşliği geliştirmek için meydanlardayız. Bakınız burası Zonguldak, 170 yıldır Anadolu’nun dört bir yanından gelen insanlarla bu şehri oluşturduk ve kardeşçe yaşıyoruz. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda kardeşliğimizi pekiştiriyoruz. Barış içinde yaşayabileceğimiz, kardeşliğimizi güçlendirmenin tek yolu, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işletilmesidir.  Demokrasiyi işletirsek kötü niyetli insanlar fırsat bulamaz”

“TÜRKİYE’DE, CAN VE MAL GÜVENLİĞİ KAYGISI TAŞIMADAN, GÜVEN İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ”

“12 Eylül Askeri cuntasından bu yana gelen giden kanunları değiştiriyor, ama hiç kimse Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nu değiştirerek halkın yönetime katılımını kolaylaştırmadı. Hiç kimse sendikaların örgütlenmesi önündeki engelleri kaldırmadı. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak İzmir’de örgütlendiğimiz işyeri kapatıldı, işveren başka bir isimle çalışmaya devam ediyor. Aydın Çine’de örgütlendik işçi arkadaşlarımız işten atılıyor. Mahkemelerde sorunlar çözülmüyor. Biz; Hukukun egemen olduğu bir Türkiye’de, can ve mal güvenliği kaygısı taşımadan, güven içinde yaşamak istiyoruz. Aydın Çine’den, Sendikamızda örgütlendikleri için işten atılan emekçi kardeşlerimizi temsilen iki arkadaşımız aramızdalar. Hoş geldiler, sefa getirdiler”

“2009 YILINDAN BU YANA NET GÖÇ VERİYORSA VE NÜFUSU AZALIYORSA BUNUN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ”

“Bugün Zonguldak’ta yaşanan sorunların sorumluları da ülkemizi yönetenlerdir. Hala yollarımız yapılmamışsa ve bu bölgeye yatırımcı gelmiyorsa, bunun sorumlusu biz değiliz. Bu şehir, 2009 yılından bu yana net göç veriyorsa ve nüfusu azalıyorsa bunun sorumlusu biz değiliz. Bu şehrin en güzide kuruluşu Türkiye Taşkömürü Kurumu zarar ediyorsa bunun sorumlusu çalışanlar ve Zonguldak halkı değildir. Bu şehir, başta enerji santralleri olmak üzere çevre ve sağlık sorunları yaşıyorsa bunun sorumlusu biz değiliz. Biz, bütün bu sorunların çözümü için başta iktidar partisinin siyasetçileri olmak üzere ilgili bürokratları ve bakanları yıllardır uyarıyoruz.  Raporlarımızı veriyor, her ortamda anlatıyoruz”

“ZONGULDAK REFERANDUMDA UYARI YAPTI”

“Son olarak referandumda, Zonguldak doğrudan bir uyarı yaptı. Şimdi burada siyasetçi, vekil, bürokrat demeden Zonguldak halkı olarak ülkemizi yönetenleri bir kez daha doğrudan uyarıyoruz. Bu yanlış politikalardan vazgeçiniz, eğer devam ederseniz bu yanlışlarınızın bedelini mutlaka ödersiniz. Genel Maden İşçileri Sendikamız, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda, Maden Tetkik Arama Kurumu’nda örgütlü bir sendikadır. Atatürk’ün emriyle kurulan MTA ülkemizin yeraltı zenginliklerini araştırıyor. MTA ne zaman ihmal edilmişse Türkiye zora düşmüştür. Türkiye Taşkömürü Kurumu ne zaman ihmal edilmişse önce Zonguldak, sonra Türkiye zora düşmüştür. Biz, yıllardır bu kurumları yakından izleyen bir Sendika olarak yönetenleri uyardık, uyarıyoruz, uyarmaya devam edeceğiz. Birileri geliyor, birileri gidiyor, hep aynı yanlışlar yapılıyor, sonuçta doğruyu görüyorlar, gereğini yapmıyorlar ve bedelini ödüyorlar. Burası ülke sanayisinin can damarıdır, sigortasıdır. Zora düştüklerinde başvurdukları yer burasıdır. Bizim, yerin altında yüz yıllık kömür rezervimiz var, tecrübemiz var. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yerini dolduracak bir özel sektör yoktur.  Kimse hayal kurmasın, kimse rüya görmesin ve kimse kimseyi kandırmasın. Üniversitemiz, TTK ve bölge raporunu hazırladı. Bunun başka yolu yoktur. Biz işimize, aşımıza, bölgemize, ülkemizin ve milletimizin geleceğine, yeraltında ve yerüstünde sahip çıkmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

AKBAYRAM COŞTURDU

Kutlamalar, Edip Akbayram’ın konseri ile devam etti. Alanı dolduran kalabalık, davul zurna eşliğinde halay çekerek 1 Mayısı kutladı. Konser sonunda GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, sanatçı Edip Akbayram’a madenci lambası hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2017, 13:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER