3 MAYIS’IN ÖNEMİ TÜKÇÜLÜK GÜNÜ VE DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

3 MAYIS’IN ÖNEMİ TÜKÇÜLÜK GÜNÜ VE DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ


3 Mayıs geçtiğimiz günlerde kutladık.
Hem Türkçülük günü.
Milliyetçilik günü.
Ve de dünya basın özgürlüğü günü.
Türkçülük günü ile ilgili önemli bir yazı kaleme aldık.
Dünya basın Özgürlüğümde çok önemli.
Değerli.
Basın özgür olsun.
Tabi ki basın ahlak esasları  çerçevesinde.
Objektif yayın.
Tarafsız bir bakış açısı.
Okura  doğru bilgi.
Bizler için önemli olan bu değerler.
Her zaman geçerli.
Dünya basın özgürlüğümüz kutlu olsun.
Türkçülük günümüz de kutlu olsun.
Mutlu olsun.
Ne mutlu Türküm diyene!!!
Devam edersek.  
3 Mayıs Türkçülük Gününü kutladık…
Her ne kadar “Türkçülük” deyince bu ülkede birileri aklına faşizan bir taktım kavramları getiriyorsa da işin aslı öyle değil, Türkçülük Günü de bir partinin malı değil!..
Türkçülük günü Cumhuriyetin kuruluşuyla başlamış ve bu milletin her bir ferdi için kutsal ve anlamlı olan bir gün…
Büyük Milletimizin ebediyete kadar yaşayacağına inanan Türk Milliyetçilerinin doğum günü olan 3 Mayıs Türk Milliyetçilerinin Bayraklaşan hareketidir.
Türkçülük Günü mesajları ve sözleri de bu noktada en çok araştırılanlar arasında öne çıkıyor. Sosyal medyada paylaşım yapacak olanlar, anlamlı ve resimli 3 Mayıs Türkçülük Günü sözleri ve mesajları hakkında araştırmalarını arttırdı. 
Her yıl 3 Mayıs tarihinde anılan Türkçülük Günü, bu yıl da kutlandı. 
Sosyal medyadaki birçok platformda da 3 Mayıs Türkçülük Günü mesajları ve sözleri paylaşıldı. 
3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR?
Türkçülük Günü, 3 Mayıs 1944 tarihinin anıldığı gündür.
Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan "Ankara Nümayişi"ni anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü adını almıştır.
TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ SÖZLERİ
"Doğuşumdaki tek olağanüstülük Türk olarak dünyaya gelmemdir." (Mustafa Kemal Atatürk)
"Türkün en önemli vasfı teşkilatçılığıdır."
"Türkçülük öyle şerefli bir bayraktır ki bu bayrağı vatanın her köşesinde durmadan dalgalandırmak her Türk'ün ilk ve milli vazifesidir." (Mustafa Kemal Atatürk)
"Türk töresi, Türk ülküsünün ayrılmaz parçasıdır." (Alparslan Türkeş)
"Başarı için muntazam plânlı çalışma yapmak lâzımdır. Son nefesimizi verinceye kadar çalışacağız."
Türklük bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur. Ruhsuz beden ceset olur.
Başarı için muntazam planlı çalışma yapmak lazımdır. Son nefesimizi verinceye kadar çalışacağız.
Cesaretlilik, yüreklilik, atılganlık olmayan hiçbir dava başarıya ulaşmaz.
Alınan görevleri yapmak ve yapıldığını takip etmek lazımdır. Millet hayatında başarı devamlılığa bağlıdır.
Kendinizi küçük görmeyeniz. Sizler büyük kuvvetsiniz. Vazifenizi hiçbir zaman unutmayınız. Kuvvet birliktir. Davamızın geleceği birliktedir. Birlik, beraberlik içinde olmaktır.
Taş kırılır, tunç erir ama Türklük ebedidir. 
Her Türkçü, bulunduğu yerin görevini inançla yaparsa, Türkçülük ülküsü sağlamlaşır. Türklük güçlenir. Türk Devleti'nin yenilmez, zinde hayat gücü ve Türk Milleti'nin teminatı ve istikbali gençliktir…
Türkçenin Konuşulduğu Ülkeler
Türkçe, coğrafya açısından Türk topraklarından taşarak daha birçok coğrafyaya kadar uzanmış bir dildir.
Türkiye, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan, Kosova, Romanya, Azerbaycan, Suriye, Irak, Makedonya’da aktif olarak konuşulmaktadır.
Türkçe, sadece farklı coğrafyalarda yaşayan Türk toplulukları tarafından değil aynı zamanda göçmen topluluklar tarafında da Avrupa ülkelerinde yoğun olarak konuşulmaktadır.
Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Danimarka, İsveç, Avustralya İsviçre, Birleşik Krallık, bu göçmen ülkeler arasındaki sıralamayı oluşturmaktadır.
Türk toplulukları ve göçmenler tarafından konuşulmakta olan Türkçe aynı zamanda Ahıska Türkleri tarafından da farklı bölgelerde konuşulmaktadır.
Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Ukrayna gibi bölgelerde bulunan Ahıska Türkleri, Tatarlar Türkçe konuşmaktadır.
Türkçenin Resmi Dil Olduğu Ülkeler
Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde Türkçe resmi dil olarak kabul edilmektedir.
Türkçenin Ağızları
Şive olarak da bilinmekte olan ağız, yani farklı telaffuzlarla kelimelerin söylenmesi her dilde olduğu gibi Türkçede de bulunmaktadır. Osmanlı döneminden günümüze kadar yoğun olarak yansımalarını hissettirmekte olan ve ülkemizin şu anki halinde de bulunan farklı şiveler yani ağızlar farklı gruplara ayrılım göstermektedir
Anadolu Ağızı
Anadolu’nun farklı bölgelerinde farklı ağızlar bulunmakta ve o bölgelerde yaşamakta olan kişiler, bu ağızları aktif olara kullanmaktadır. Sınırlara göre ayrılım göstermekte olan ağız bölgeleri doğu, kuzeydoğu ve batı grubu olarak ayrılmaktadır.
Doğu Grubu
Siirt, Diyarbakır, Mardin, Ağrı, Van, Muş, Bitlis, Bingöl, Hakkâri, Urfa gibi şehirlerde konuşulmakta olan ağız kendisine göre telaffuz farklılıklarını sergilemektedir. Dildeki ifadeler, yuvarlanmadan daha kaba bir şekilde telaffuz edilmektedir.
Kuzeydoğu Grubu
Rize, Trabzon, Kalkandere, İkizdere, Gündoğdu, Büyükköy gibi bölgelerde konuşulmakta olan bu ağızda da yine söylemde farklılıklar oluşmaktadır.
Batı Grubu
Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Afyonkarahisar, Denizli, Eskişehir, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya gibi Batı bölgesinde bulunan şehirlerde konuşulmakta olan Batı ağzı daha, modern Türkçe ile telaffuz edilmektedir.
Rumeli Ağızı
Rumeli Ağız bölgesi temelde Doğu ve Batı olarak ayrılık göstermektedir. Balkanlarda konuşulan bu ağızda Anadolu ağzından daha farklı yazılım ve telaffuzlar bulunmaktadır. Balkanlarda aktif olarak konuşulmaktadır ve aynı zamanda Yunanistan’a kadar uzanmaktadır.

.

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2021, 17:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER