Gündemimiz e-Ticaret

Gündemimiz e-Ticaret

Dijital durum ve konum tüm hayatımızı kapsıyor.

Her yanımızda.

Her yerimizde.                                      

Her yerde.

Onun için  E Devlet.

E Ticaret.

Aklınıza ne gelirse.

Bugün esnaf.

Tüccar.

İşveren.

İşletmeler.

Girişimciler.

Müteşebbis.

Her türlü girişimci adına.

İşletme adına.

E Ticaret.

Kısaca bahsedelim.

Söz edelim.

Yazalım.

İstanbul tüccarından sonra yerel işletmeler de yavaş yavaş e-ticarete soyunmaya başladılar.

Zonguldak'ta bile bu tür ticarete yönelen iş insanları var...

e-ticaret internet ortamında insanların belirli sistemler üzerinde gerçek ya da sanal ürünleri para karşılığında satın alması işlemidir. Kısaca tanımlayacak olursak e-ticarete, ticaretin elektronik versiyonudur diyebiliriz.

Elektronik Ticaret veya "e-ticaret" anlam olarak genellikle internet üzerinde mal ve/veya hizmet satın alma hareketi olarak tanımlanmaktadır. Özellikle günümüzün sıcak konusu olarak her web sitesi üzerinde sanal mağazalar veya sanal alışveriş merkezleri görmek mümkündür. e-ticaret, ürün ve hizmet satın alma/satma faaliyetinin bilgisayar ağları kanalıyla gerçekleştirilmesinin yanı sıra; sunulan ürün için talep yaratmak (pazarlama), müşteri desteği vermek (satışın bütün evrelerinde), ticari kurumlar ile müşterileri arasındaki ticari ve lojistik iletişimi yine küresel bilgisayar ağları kanalıyla sağlamaktır. Bunun yanında firmanın yönetimini kolaylaştırıcı sitemlerdir.

e-ticaretin yararları

  • Firmanın internet üzerinden müşterilerine bilgi sunabileceği 7/24 açık bir şubesi oluşur.
  • Elektronik ortamda saniyeler içinde veriler aktarıldığından zamandan tasarruf gerçekleşir.
  • Müşteri için daha fazla ürün seçeneği sunulmaktadır.
  • Sanal mağazanız , maddi yükünüzü azaltılabilir.
  • Stok , maliyet bilgileri elektronik ortamda olduğu için tedarikçi firma stok yapmak durumunda kalmaz. Stoğunda ne kadar ürünü olduğunu ve bu ürünlerden kaç tane sattığını bilir.
  • Tedarikçinin büyük bir ofise ihtiyac duymadan internet üzerinden sanal alışveriş merkezini oluşturmasına olanak sağlar.
  • İnternet gibi global bir ortamda kolay kolay dalgalanma olmayacağı için enflasyon nedeniyle zarar oluşmaz.

Bu yararları alıcı ve satıcı olarak sınıflandıracak olursak; müşteri tarafından yararları

  • Kullanıcların, evden çıkmadan hızlı bir şekilde alışveriş yapmasını sağlar.
  • Ürün fiyatı araştırmasında oluşacak ulaşım masrafı ortadan kalkar.
  • Daha fazla ürün çeşiti görerek seçme imkanı bulur.
  • İhtiyaclarına uygun ürünü bulmak daha kolaydır.
  • Ürün hakkında, ürünü kullananlar tarafından yapılan yorumlar sayesinde daha net bilgilere sahip olur.

Satıcı tarafından yararları

  • Firmalar ürünlerini satabileceği maliyeti düşük ve her an ulaşılabilir bir mağazaya sahip olurlar.
  • Ürünleri hakkındaki bilgileri detaylı olarak sunabileceği bir platformdur.
  • Stogunda ürün bulundurmayarak talebe göre satış yapabilir.
  • Sadece faaliyette olduğu bölgede değil tüm Türkiye ve Dünyada yeni müşteri bulma imkanı yüksektir.
  • Ulaşılabilirliği kolaylaşır.

  • e-ticaretin 7 püf noktası

Koronavirüsle birlikte e-ticaret sektörü beklenenin üzerinde bir grafik sergiledi. Globalde her yıl yüzde 30 büyüyen sektörün, 2021 yılında 5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor ve yine yapılan araştırmalara göre 2022 yılına kadar dünya ekonomisinin en az yüzde 60’ının dijitalleşmesi bekleniyor. Türkiye’de e-ticaret sektörü 2019 yılında, Türk lirası bazında yüzde 39 büyüme ile 83,1 milyar liralık hacme ulaşırken, 2020 yılının ise yaklaşık 120 milyar TL ile kapatılması öngörülüyor. Korona döneminde satışlarını artırmak isteyen şirketler, yatırımlara ağırlık verdi. Bu kapsamda mobil uygulama veya sitelere yatırım yapan firmaların ziyaretçi sayılarında yüzde 8, satın alma oranında ise yüzde 22 artış yaşandı. Koronavirüs gündeminde e-ticaret satışları, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 159 büyüdü. Dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde 11 Kasım gibi indirim fırsatlarının yaşandığı günler, e-ticaret ve s-ticaret’te iş yapmak firmalar ve kişiler için de büyük bir fırsat oluşturuyor.

E-ticaret’ten sonra sosyal medya mecraları üzerinden yapılan alışverişlerin de sayısı artmaya başladı. S-ticaret’te de birçok kullanıcı 11 Kasım gününe özel indirimler mutlaka sunmalıdır. e-Ticaretin uyulması gereken yol haritası ise şöyle:

  1. Bu günden itibaren e-ticaret ve s-ticaret ile uğraşan herkes mutlaka bu trendi karşılayacak kampanyalar düzenleyip tüketiciye fırsatlar sunmalıdır. Bunun gibi zamanlar yeni müşterilere ulaşmak için en yüksek potansiyele sahip zamanlardır.
  2. İnternet üzerinden satış yapmayı düşünen herkes için bu aralık iyi bir fırsat. Bu süre sıfırdan bir site kurmak için yeterli bir zaman değilse de bu işler için hazır alışveriş platformları ve çapraz platformlar ile çeşitli kurgu ve kampanyalar ile satış yapmak mümkün.
  3. Bu dönem boyunca mutlaka her bir kampanya için reklam duyuruları yapmak çok önemli. Herkesin gücünün yettiğince kampanya ve indirimlerini duyurması her bir fırsat için ayrı ayrı reklamlar oluşturması çok önemli.
  4. Düzenlediğiniz kampanyalar için mutlaka rakip analizi yapmayı unutmayın. Aynı ve benzer hizmet ve ürünleri satan rakiplerinizi kontrol edip rekabet edebilecek kampanyalar kurgulamayı unutmayın.
  5. Kurguladığınız kampanyalar ve indirimler gerçekçi olsun. Kampanya şartları net ve basit tutulmalı. İndirimler gerçeği yansıtan oranlarda yapılmalı, stok sınırı vb. özel durumlar mutlaka bildirilmelidir.
  6. Arka tarafta bulunan datalarınızın bu kampanyalara hazır olduğundan emin olun, indirim ve fırsatlar için sizinle iletişime geçen herkese kısa bir süre sonra tekrar dokunmanızı sağlayacak kurguları hazırlamayı unutmayın.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2020, 17:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER