İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ GÜNÜ

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ GÜNÜ


COVID-19 salgını, hükümetleri, işverenleri, çalışanları, genel nüfusu etkilemiş ve iş dünyasını üzerindeki birçok etkisi ile benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya bırakmıştır. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, şimdi ve gelecekte krizlerle yüzleşmek için ulusal iş sağlığı ve güvenliği (İSG) sistemlerini güçlendirme stratejilerine odaklanacak ve iş dünyasından öğrenilen dersler ve deneyimlerden yararlanacaktır.
28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü (World DayforSafetyandHealth at Work 2021) , Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından alınan bir kararla, meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla, 2003 yılından bu yana 28 Nisanda her yıl farklı bir tema ile kutlanmaktadır. ILO bu yıl 28 Nisan İş Sağlığı ve Güvenliği günün temasını ”Krizleri öngörün, hazırlanın ve bunlara müdahale edin – Dayanıklı İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemlerine Yatırım Yapın” olarak belirledi. (Anticipate, prepareandrespondtocrises – InvestNow in ResilientOccupationalSafetyandHealthSystems
2020’nin başlarında küresel bir kriz olarak ortaya çıktığından beri COVID-19 salgınının her yerde derin etkileri oldu. Pandemi, virüsün işyerlerinde bulaşma riskinden, virüsün yayılmasını azaltmaya yönelik tedbirler sonucunda ortaya çıkan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) risklerine kadar iş dünyasının neredeyse her alanına dokundu. Örneğin, uzaktan/online çalışmaya güvenme gibi yeni çalışma düzenlemeleri biçimlerine geçiş, çalışanlar için birçok fırsat sunmuş, ancak aynı zamanda özellikle psikososyal riskler ve şiddet dahil olmak üzere potansiyel İSG riskleri oluşturmuştur.
Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü 2021, 2006 İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesinin Teşvik Çerçevesinde (No. 187) belirtildiği gibi bir İSG sisteminin unsurlarından yararlanmaya odaklanmaktadır. Dünya günü raporunda, mevcut krizin iş sağlığı hizmetleri de dahil olmak üzere bu İSG sistemlerini hem ulusal düzeyde hem de teşebbüs düzeyinde güçlendirmenin önemini nasıl gösterdiğini incelemektedir.
ILO, işyerinde COVID-19’un Yayılmasının hafifletilmesi ve önlenmesinde hem bölgesel hem de ülke örneklerinden yararlanarak, dirençli İSG sistemleri yaratmanın ve bunlara yatırım yapmanın önemi konusunda farkındalık yaratmak ve diyaloğu teşvik etmek için bu fırsatı değerlendirecektir.
Neden 28 Nisan Tarihi Dünya İSG Günü Olarak Kutlanıyor?
28 Nisan’daki İş Güvenliği ve Sağlığı için yıllık Dünya Günü, tüm dünyada iş kazalarının ve hastalıklarının önlenmesini teşvik etmektedir. Uluslararası dikkatin sorunun büyüklüğüne ve bir emniyet ve sağlık kültürünün teşvik edilmesinin ve oluşturulmasının, işle ilgili ölümler ve yaralanmaların sayısını azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini amaçlayan bilinçlendirme kampanyasıdır.
ILO, 28 Nisan’da İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya Günü’nü kutlamaktadır ve bu sayede tüm dünyada mesleki kazaları ve hastalıkları önlemeye yardımcı olmaktadır. İş güvenliği ve sağlığı alanında ortaya çıkan eğilimlere ve dünya çapında işle ilgili yaralanmalara, hastalıklara ve ölümlere verilen önem konusunda uluslararası ilgi odağı olan bir bilinçlendirme kampanyası.
İş Güvenliği ve Sağlığı Dünya Günü kutlamaları ile ILO, bu alanda ILO üyelerini ve tüm kilit paydaşları içeren küresel önleyici bir güvenlik ve sağlık kültürü oluşturulmasını teşvik etmektedir. Dünyanın birçok yerinde, ulusal makamlar, sendikalar, işveren örgütleri ve güvenlik ve sağlık uygulayıcıları bu tarihi kutlamak için etkinlikler düzenliyor. Bu önemli günü kutlamak için bize katılmaya ve organize faaliyetlerinizi bizimle paylaşmaya davet ediyoruz.
28 Nisan, 1996 yılından bu yana sendikal hareket tarafından dünya çapında düzenlenen Ölü ve Yaralı İşçiler İçin Uluslararası Anma Günüdür. Amacı, bu tarihte dünya çapında seferberlikler ve bilinçlendirme kampanyaları düzenleyerek iş kazaları ve hastalıkları mağdurlarının hatıralarını onurlandırmaktır.
ILO, 2003 yılında, sendikal hareketin talebi üzerine 28 Nisan’daki kampanyaya dahil oldu. Yaralı ve düşmüş işçileri onurlandırırken, anılacak ve kutlanacak bir gün olarak görülen bu yaralanmaların ve ölümlerin engellenip azaltılabileceğini takdir ediyoruz ve kutluyoruz. 2003 yılından bu yana, ILO, 28 Nisan – İş Güvenliği ve Sağlığı Dünya Günü‘nü geleneksel üçlü yapı ve sosyal diyalog güçlerinden yararlanmaktadır.
Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta, her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Bu evlerinden çıkan ve çocuklarının
geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4 işçimizin akşamları evlerine dönememeleri anlamına gelmektedir.
28 Nisan, işçi sendikaları, işveren örgütleri ve hükumet temsilcileri arasında mesleki güvenlik ve sağlık konusunda uluslararası farkındalık yaratmak için bir gün olarak görülüyor. ILO, kilit paydaşların paylaşılan sorumluluğunu kabul eder ve işyerinde ölüm, yaralanma ve hastalıkları önleme yükümlülüklerini yerine getirmek için onları koruyucu bir güvenlik ve sağlık kültürünün geliştirilmesine teşvik eder; böylece işçiler, işyerinin sonunda işçilerin evlerine güvenle geri dönmelerine izin verirler.
 

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2021, 17:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER