ORMAN HAFTASI BAŞLADI

ORMAN HAFTASI BAŞLADI

Orman haftası başladı...
Orman Haftası her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan en önemli etkinliklerden biridir.
 Orman haftası ve ağaç bayramı etkinliği kapsamında, öğrencilere ormanların değeri, ağaçların önemi anlatılır. Hafta boyunca güzel etkinliklerle dikilen ağaçlar, çocuklara ormanların önemi yaşayarak ve birebir öğrenerek anlatılır. Ormanlarımızın doğa ve ekonomiye büyük katkıları vardır. Dünyamızın ciğeri olan ormanlarımız sağlıklı ve bol oksijenli nefes almamızı sağlarlar. Yarınlarımıza güvenle bakmamızı sağlayan, bir Ülkenin nabzını tutan zenginlik kaynağıdır.
Ormanların korunması herkesin gayreti ile mümkün olacaktır. Ormanlar havayı temizler, yağmurları toplar, doğanın döngüsünü yerine getirmesini sağlayan en önemli kaynaklarımızdan biridir. Ormanlar ve ağaçlar toprağın nemli kalmasını sağlayarak, toprağın verimini artırır. Toprak kayması gibi bir çok doğa olayına engel olur, sel gibi felaketlerin önüne geçip set olur. Ormanlar yaşamsal faaliyetlerimizi sağlıklı sürdürebilmemiz için aktif olarak var olmalılar.
Fakat çıkan yangınların sonucunda ormanlarımıza zarar gelmektedir. Yeniden fidan dikilip, ağaçların yerine gelmesi için de, eğitim ve sevgi ilk planda yerini alır. Orman haftasında bu duygu ile yüzleşen ve haklı gururlarını fidan dikerek taçlandıran öğrencilerin, ağaç dikmesi emeğin en mutlusu ve kutlusudur. Ormanların bizden sonra gelecek nesiller için varlığını koruması bizlerin elindedir. Ülke ekonomisinin temel yağı taşlarından biri olan ağaçlarımızı korumalıyız.
Herkes bir ağaç dikip, bu güzel haftayı ölümsüz kılmalıyız. Her 21 Mart Dünya Ormanlar gününde en değerlimize bir yenisini daha ekleyerek, daha sağlıklı yarınlara merhaba diyebiliriz. Ülkemiz yeşili bol olan ve her geçen gün genişleyen Ülkeler arasındadır. Çünkü gönüllü çalışan kuruluşlar bu etkinliği gerçekleştirmektedir. Fakat çıkan orman yangınları ağaçlarımızı acımadan yok ediyor ve bir çoğu dikkatsizlik sonucu gerçekleşiyor. Bizler de elimizden geleni yapalım ve ağaçlarımıza zarar vermeyecek şekilde piknik alanlarını bulduğumuz gibi bırakalım. Ormanlarımızı ve ağaçlarımızı koruyarak, yarınlarımızı çocuklarımız için garanti altına almış olacağız. Ağaç dikip yenilerinin var olmasına yardımcı olalım.
ORMAN YANGINLARI
Ülkemiz orman yangınlarının sıkça görüldüğü Akdeniz iklim kuşağında yer almaktadır. Özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Coğrafi Bölgelerinin 400 metre yüksekliğe kadar olan kıyı bandı açık alan yangınları için oldukça hassastır. Ülkemiz yüzölçümünün %27,6’sı ormanlarla kaplıdır ve bu alanın yarıdan fazlası orman yangınlarına 1 ve 2. derecede hassastır. Orman yangınları ekosistemin doğal bir parçasıdır. Bu nedenle, orman yangınlarıyla birlikte yaşamak durumunda olduğumuz gerçeğini kabul etmek zorundayız.
Son on yıllık kayıtlara göre ülkemizde her yıl ortalama 2388 adet orman yangını çıkmakta ve 6665 Hektar alanı etkilemektedir. Orman içi ve bitişiğindeki nüfus ve yapı stoğu hızla arttığı gibi nüfusun hareketliliği, bir başka ifade ile yangına neden olma riski de dikkat çekici oranda yükselmektedir. Orman ile yerleşim yeri içiçeliği arttıkça Belediyelerin yangın söndürme birimleri ile orman teşkilatı yangınla mücadele birimleri arasındaki ortak çalışma zorunluluğu da kaçınılmaz hale gelmektedir.
ORMAN YANGINI NEDİR?
• Ormanlık alanlarda meydana gelen,
• Arazi yapısı, orman ağaçlarının özellikleri ve meteorolojik değerlere göre davranış gösteren,
• Genel olarak yayılma eğilimine sahip,
• Özellikle insanlar için tehlikeli ve tahripkâr olabilen bir açık alan yangın türüdür.
• Orman yangınlarında yanan bitkisel malzemeden çıkan duman genellikle Karbonmonoksit (CO) içerirken, yapı yangınlarında ise genellikle yanan sentetik maddelerden açığa çıkan buharlaşan organik gazlar (hidrojen ciyanid) tehlike yaratır.
Alo 177
T.C.Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 24 saat hizmet veren ücretsiz “ORMAN YANGIN İHBAR” hattıdır. 
ALO 177” yangın ihbar hattında karşınıza çıkan görevli her türlü ihbarı 24 saat teyakkuz halindeki birimlerimize aktarmaktadır.
ALO 177” hattını Türkiye’nin her yerinden evden, işten, her türlü GSM operatörlerinden, Ankesörlü telefondan “24 saat” ücretsiz arayabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2021, 12:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER