103 MADENCİ UNUTULMADI

103 MADENCİ UNUTULMADI

gundemeregli.com-Kdz. Ereğli ilçesi TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında 1983 yılında meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 madenci vefatlarının 31. yıl dönümünde dualarla anıldı.
Yaklaşık 300 maden işçisinin katıldığı törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.
Törene AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, TTK Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Sefa Topuz, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile siyasi parti temsilcileri ve grizu faciasında hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.

“MADENLERDE 5 BİN ŞEHİT VERDİK”
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş törende yaptığı konuşmada 1983 yılında meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybedenleri anarken, TTK’da ki işçi açıklarının taşeron sistemi ile kapatılmaya çalışılmasına da tepki gösterdi. Maden ocaklarında ki taşeronlaşma sonucu iş kazalarının arttığına dikkat çeken Alabaş, taşeron firmalara iş verilmesiyle birlikte 17 Mayıs 2010´ da Karadon ve 7 Ocak 2013´ de Kozlu´ da madencilerin hayatını kaybettiğini söyledi. Alabaş konuşmasında şunları söyledi; Biz bölge insanı olarak, madenciler olarak 166 yıllık üretim tarihi boyunca 5 bin maden şehidi ile binlercesinin de hayatının son döneminde akciğer rahatsızlığı ile boğuştuğu, nefes almakta zorlandığı bir bölgenin insanıyız. Cumhuriyet tarihi boyunca , Cumhuriyet´in kurulmasından sonra ülkenin ekonomik bağımsızlığını kanıyla canıyla alın teriyle katkı vermiş bölge insanıyız. Ama son döneme baktığımızda Zonguldak ağır bedeller ödemesine rağmen, bu acı tabloya rağmen Zonguldak´ın Madencinin yeteri kadar ilgi gördüğünü söyleyebilmek mümkün değil. Özellikle 3 Mart Kozlu´da ki grizu faciasından sonra, bu acıları unuttuk bir daha çok ölümlü kazaları yaşamayacağız derken maalesef Türkiye Taş Kömürü Kurumu´nun işçi açılarının giderilememesi taşerona iş verilmesi nedeniyle 17 Mayıs 2010´ da Karadon´u yine 7 Ocak 2013´ de Kozlu da ki faciayı yaşadık. Taşeron sisteminin getirdiği faciaları yaşadık. Son günlerde yine Armutçuk Türkiye Taş Kömürü Kurumunun 3 bin 200 işçi talebi olmasına rağmen ilgili bakanlığın bu talebi gerçekleştirmemesi nedeniyle başta Armutçuk olmak üzere çeşitli bölgelerde taşerona iş verme girişimleri var. Biz 17 Mayıs 2010´ da Karadon´ da ki faciadan yine 7 Ocak 2013´ de ki Kozlu´ da ki 8 arkadaşımızı kaybettiğimiz faciadan ders alınmasını ve taşeron uygulamasını ve kurumun ihtiyacı olan giderilmesini taşeron uygulamasından bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz.
“MADENCİLİK ÇOK TEHLİKELİ BİR İŞ”
TTK Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sefa Topuz ise 103 madencinin ailelerinin acısını paylaştığını belirterek bir daha bu tür acıların yaşanmamasını temenni etti. Madenciliğin zor ve tehlikeli bir iş olduğunu belirten Topuz “Bildiğiniz gibi madencilik sektörü çok tehlikeli, çok riskli bir iş. Ne kadar tedbir alırsanız alın, ne kadar kaliteli teçhizat ve makine kullanırsanız kullanın, ne kadar eğitim verirseniz verin işin doğasında tehlike var, risk var. Bu nedenle elimizden geldiği kadar kurallara uymamız, tedbirleri harfiyen yerine getirmemiz gerekiyor. Tedbir bizden, takdir Allah’tan. Şehit olan arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabur diliyoruz” dedi.
“ALLAH BÖYLE ACILARI BİR DAHA YAŞATMASIN”
Her grizu lafı duyduğunda tüylerinin diken diken olduğunu belirterek 1983 yılında yaşanan olayın çok acı olduğunu ifade etti. Candan ise konuşmasın Çok acı tabi ki. Ama şunu da çok iyi biliyoruz ki bu dünyanın en helal kazanılan kazancı. Onun için buradan, madenden öbürkü tarafa fiden hayatlarını kaybeden şehitlerimizin ben eminin, biliyorum ki kazançları konusunda hesaba çekilecekleri hiç bir şeyleri yok. Belki yüzleri karaydı. Belki kömür karasıydı ama oraya ak bir alınla gittiler. Bundan da eminiz. Zor bir durum. Allah bir daha böyle acılar hiç kimseye yaşatmasın diye konuştu.

Yapılan konuşma, okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından maden işçileri kafes diye tabir edilen asansöre binerek maden ocağına indiler.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER