Asansöre ilk o bindi

Yine asansöre ilk o bindi

Asansöre ilk o bindi

 

Zonguldak Engelli asansörü uygunsuz davranış ve hareketler nedeniyle çalıştırılmayan asansör, engelli Yasin Çiçekin 583 gün süren mücadelesinin ardından bugün hizmete açıldı. Asansörün anahtarını Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ağlardan alan Çiçek, asansörün açılmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Bedensel engelli 24 yaşındaki Yasin Çiçek, 2013 yılında yapılan üst geçidin çalışmasına rağmen faaliyete geçirilmeyen asansörü için başvurduğu BİMERden, asansöre binenlerin uygunsuz hareket ve davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle belediye tarafından çalıştırılmadığını öğrendi. Belediyeye tepki gösteren Çiçek, asansörü kullanamadığı için 1 kilometre yol kat edip sahile ulaşabildiğini söyledi.

Ereğli Belediyesi tarafından 3 yıl önce sahil bandına yaptırılan eski belediye başkanının adını taşıyan Orhanlar Mahallesi Yalı Caddesindeki Ruhi Cöbekoğlu Üstgeçidine ait engelli asansörünün çalışmaması, yaşlı ve engelli vatandaşların tepkisini çekiyordu. Küçük yaşta geçirdiği beyin felci nedeniyle konuşmakta güçlük çeken ve tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan Yasin Çiçek, üstgeçidin yapıldığı günden bu yana çalıştırılmadığını öne sürdüğü asansörünün çalıştırılması için mücadele verdi.  Yasin Çiçek, geçen yıl üst geçidin asansörünün kapısına üst geçidin kullanıma açılmaması beni üzüyor başlıklı yazı asarak tepkisini göstermişti. Yasin Ç,çek ve annesi Figen Çiçek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Ereğli ziyaretinde durumu bakana anlatmış, asansördeki sorunun çözülmesi için Bakan Mehmet Özhaseki Belediye Başkanı Hüseyin Uysal a talimat vermişti.

ASANSÖR HİZMETE AÇILDI

Yaşanan bu gelişmelerin ardından devreye giren Ereğli Belediyesi, asansörün hizmete açılması için işlemlere başlamasının ardından geçen sürede asansördeki sorunlar giderilerek bugün itibari ile hizmete açıldı. Asansörün dijital anahtarını alan Bedensel engelli Yasin Çiçek, annesinin yardımı ile asansöre binerek, asansörü ilk kullanan kişi oldu.

BAKAN ÖZHASEKİYE TEŞEKKÜR ETTİ

Üst kata asansörle çıkan ve mutluluğu yüzünden okunan Yasin Çiçek, asansörün açılmasında emeği olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhasekiye teşekkür etti. Çiçek konuşmasında   Bugün Asansör direnişinin 583. günü. Engellileri temsil ediyordu bu asansör. Onlara verilen değeri temsil ediyordu. bende bunun için uğraştım. Özel bireyler için uğraştım. Sonunda zaferi kazandık. her yere baş vurduk. Bakan beyin karşısına çıktım. Buradan kendisine teşekkür ediyorum. Kendisinin payı büyük. Basınımızda çok yardımcı oldu. Onlara da teşekkür ediyorum. Onlar olmasaydı kamuoyu oluşturamazdım dedi.

Anne Figen Çiçek de oğlunun haklı mücadelesinde her zaman yanında olduklarını söyledi.

Ereğli Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Ağlar ise konuşmasında Engelli asansörünü kullanıma açmış bulunmaktayız. Bunda Yasinin de katkısı oldu tabi ki. Ancak asansörün kurulum yılı olan 2013 yılından sonra ki mevzuat değişikliklerinden dolayı bir çok kez makine mühendislerine de müracaat edilerek bu eksikliklerle ilgili müracaatlar yapılmıştır. Sonunda asansörü engellilerin kullanımına hazır hale getirdiğimiz için bizlerde bu hizmette katkımız olduğu için bizde engellilere hizmeti sunduğumuz için belediye görevimizi yaptığımızı düşünüyoruz dedi.

BAŞKAN UYSALDAN AÇIKLAMA TÜM EKSİKLİKLER GİDERİLDİ

Bu konuda yetkili bir asansör firması ile sözleşme yapıldığını,  asansör firmasının da Makine Mühendisleri Odasına müracaat etmesi sonrası asansörün eksikliklerinin ve kullanılabilirliğinin tespit edildiğini söyleyen Uysal,”Tespit edilen eksiklikler doğrultusunda teklife çıkılarak gerekli parça teminine gidildi. Arızalı parçaların temini sağlandı ve gerekli monte çalışmaları yapılarak asansör kullanıma hazır hale getirildi.” dedi.

ASANSÖR DİJİTAL ANAHTARLA KULLANILACAK..

Ereğli Belediyesi asansörün devreye girişi ile birlikte asansörün amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla da dijital sistem uygulamasını devreye soktu. Asansör kullanımı belediyeye başvuracak engellilere verilecek dijital anahtarla yapılabilecek. İniş ve çıkışlarda anahtar sisteme okutulacak.

Ayrıca sahil şeridinde görevli belediye personelleri de dijital anahtarı olmayan ya da yanında bulunmayan engellilerin talebi halinde söz konusu uygulamayı kullandıracak.  Asansör kullanımında yaşanabilecek olası sorunda asansör iç ve dışında bulunan irtibat telefonlarına ulaşılarak soruna müdahale edilecek.  Dijital anahtarların temini için başvurular Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğüne yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2017, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER