ÇALIŞMALAR DOLUDİZGİN

Orman Bölge Müdürlüğü çalışmaları yoğunlaştırdı

ÇALIŞMALAR DOLUDİZGİN
gundemeregli.com-Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, İl genelinde olduğu gibi kendisine bağlı Bartın Kastamonu ve Karabük gibi illerde de çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

Ziyaretler, tatbikatlar başta olmak üzere hasat zamanına da dikkat çekilen etkinliklerde önemli çalışmalar yapıldı.

ZİYARETLER DEVAM EDİYOR

Göreve yeni atanan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi’ye ziyaretler sürüyor. Sakarya İli Akyazı İlçesine bağlı Kuzuluk Belediye Başkanı Bilal Soykan, yine aynı ilçeye bağlı Altındere Belediye Başkanı Mehmet Çakmak ve Akyazı Orman İşletme Müdürü Zekeriya Beyazlı tarafından makamında ziyaret etti.

Bölge Müdür Yardımcı Nizamettin Ören’in de bulunduğu ziyarette yeni görevinin hayırlı olması dileklerini ileten misafirlerine, nazik davranışlarından dolayı teşekkür eden Bölge Müdürü ÇElebi, Sakarya’nın kendisi için her zaman farklı bir yerde olacağını ifade etti.

TATBİKAT TAMAMLANDI

Kdz.Ereğli’de İşletme Müdürü İsmail Poyraz, İşletme Müdür Yardımcısı, İşletme Şefleri ve yangın işçilerinin katılımıyla tatbikat gerçekleştirildi.

Tatbikatta; orman yangınları ve yangın emniyeti konularında yangın işçilerine eğitim verildi. İşletme Müdürü İsmail Poyraz yangın işçilerine hitaben yaptığı konuşmada “ Yangında öncelikli olarak can güvenliğine dikkat edilmesi gerektiği, yangın ihbarı geldiğinde ekiplerin 5 dakika içinde hazırlanarak hareket etmesi gerektiği ve mümkün olduğunca kısa sürede hızlı bir şekilde yangına müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayarak yangınla ilgili genel bilgileri aktardıktan sonra yangınsız bir sezon geçirmek temennisi ile sözlerine son verdi.”

Yangınla mücadelede kişisel koruyucu elbiseler tanıtıldı, yangın anında haberleşmenin önemi ve nasıl yapılacağı, arozöz ve yer ekiplerinin yangına nasıl müdahale etmesi gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler verildi.

PİKNİKLER SÜRÜYOR

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşların orman içi dinlenme yerlerine olan ilgisi de arttı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi de 24-27 Haziran 2013 tarihleri arasında ev sahipliğini yaptığı ve Zonguldak İlinde gerçekleştirilen 20. Ulusal Biyoloji Kongresi´nin sosyal programını, Bölge Müdürlüğümüz mesire yerlerinden birinde yapmayı tercih etti.

Karaman Beldesi Kadı Mevkiinde bulunan mesire yerimizde 500’ü aşkın öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen piknik etkinliği neşe içinde tamamlandı.

EĞİTİMLERE DEVAM

Orman Genel Müdürlüğünce görevlendirilen Yangın Uzmanı Hasan Altınbağ ve Makine Mühendisi Ömer Alptekin’in de katılımlarıyla, Bölge Müdürlüğü ekip ve personellerine 17-21 Haziran 2013 tarihleri arasında “Yangın Organizasyonu, Alet – Ekipman ve Kişisel Koruyucu Donanım konularını içeren eğitimler”,sunu halinde ve arazide uygulamalı olarak tamamlandı.

Eğitimler Bölge Müdürlüğüne bağlı 9 Orman İşletme Müdürlüğünden 52 Teknik Eleman, 155 Yangın İşçisi, 30 Orman Muhafaza Memuru olmak üzere toplam 237 kişinin katılımıyla 4 ayrı merkezde gerçekleştirilmiştir.

 

Eğitim sonunda, ekiplerin motivasyon ve heyecanlarının diri tutulması anlamında eş zamanlı olarak 75 metreye köpük ve 200 metreye su atma yarışmaları da düzenledi. 

IHLAMUR HASATI BAŞLADI

Yöremizin önemli odun dışı orman ürünlerinden sadece biri olan Ihlamur (Tilia argentea) çiçeği (yapraklı) hasat planının yapılması ile biyolojik çeşitlilik ve doğa tahribatı olmadan sürdürülebilir yönetimi sağlamak, mahalli, ülkesel ve küresel düzeyde fayda ve katkılarını arttırmak amaçlanmaktadır.

Geçmiş yıllarda köylü vatandaşlar. tarafından münferit olarak değerlendirilen bu ürün için daha önce hasat planı yapılmamıştır. 2013 yılından itibaren FSC (Orman Yönetim Konseyi) belgesi sahibi olacak Yenice İşletme Müdürlüğümüzde Kavaklı Orman İşletme Şefliği Amenajman Planı Kavaklı Serisi olarak 2011-2030 yıllarını kapsayacak ve her yıl kesim uygulanacak şekilde yapılan plan sayesinde; bölgemizde yaşayan orman köylüsüne geçici istihdam sağlanmış olacak, orman-halk ilişkileri yönünden de olumlu gelişmeler yaşanacaktır.

Ihlamur, tek tek veya küme halinde ağaç formunda bulunmaktadır. 1 ha. alanda ortalama 270,67 kg. yaş ıhlamur çiçeği (yapraklı) üretilebileceği tespit edilmiştir.  173,5 Ha’lık Ihlamur alanından x 270,67 = 46.961,30 kg. yaş ıhlamur çiçeği (yapraklı) üretilebilecektir.

İzin taleplerine göre bu sahalardan üretime izin verilecektir.

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık başkanlığında;  İşletme Müdür Yardımcısı Mustafa Dağdeviren ve İşletme Şeflerinin de eksiksiz katılımıyla İşletme Müdürlüğü çalışma alanına giren köy muhtarlıklarına ve kooperatiflere Bartın İl Kültür Müdürlüğü salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık konuşmasında; Devlet ormanlarında ve yöremizde kestane meyvesi toplanmakta ve toplanan bu ürünün pazarda satılmakta olduğunu, ancak satılan ürünün bir orman ürünü olduğu, toplanması ve satılmasının kanuna uygun hale getirilmesi ve bunların kayıt altına alınması gerektiğini belirterek bir kg’ına yatırılacak 15 kuruşluk ücretin toplanan kestaneyi resmi hale getireceğini ifade etti.

Ayrıca toplanan kestanenin menşeinin ve ne kadar üretildiğinin tespiti açısından bunun bilinmesi gerekliliğine dikkat çekti. Köylünün topladığı kestane ile ilgili her hangi bir art niyet olmadığını, ancak bu ürünün kayıt altına alınması gerektiğinin önemli olduğunu ifade etti.

Karşılıklı görüş ve önerilerle devam eden toplantı; Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık’ın tereddütte kalan konularla ilgili soruları yanıtlamasını müteakip, toplantıya yaptığı katkılardan ve ilgiden dolayı katılımcılara teşekkür etmesiyle tamamlandı.

 

 

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2013, 11:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER