ELPEK, PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI

Elpek bezi gelişen teknloji ile birlikte pamuk ipliğine bağlı bir mücadele veriyor.

ELPEK, PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI
gundemeregli.com-Kdz. Ereğli İlçesi’nde binlerce yıllık tarihi olan ve pamuk ipliğine göre, daha dayanıklı olan Elpek bezi üretimi bugünlerde adeta pamuk iğliğe bağlı.

Elpek bezi sektör temsilcileri ayakta durmaya çalışırken,  Yine bugünlerde pamuk ipliğine bağlı olan sanatının en naif örneklerinden biri olan elpek bezi üretimin kalan birkaç firma tarafından yaşatılmaya çalışılması gözlerin bu sektöre çevrilmesine sebep oluyor.

Elpek bezinin en büyük talebi ise, Ereğli´den giderken hatıra olarak yanımda ne götüreyim diyen yerli ve yabancı turistler gösteriyor.

Masa örtülerinden, kaşkola, gömlekten, şorta, ceketten diğer farklı ürünlere kadar pek çok çeişdi bulunan elpek bezini modaya uygun yapan üreticiler, arz-talep dengesine göre, piyasadan ne talep ediliyorsa, talep edilene göre üretim yapmaya çalışıyor.

Bu konuda en büyük beklenti ise, elpek bezi yapımının evlerde daha da yaygınlaştırılarak elpek bezinin Ereğli’nin simgesi olmaya devam etmesi.

--- Binlerce yıllık tarihi ile bölgenin en önemli yerleşim birimlerinden olan Kdz. Ereğli’de ilçeye mal olmuş olan elpek bezi yaşatılmaya çalışılıyor.

Bugünlerde bir elin parmaklarını geçmeyen elpek üreticileri gelen taleplere karşılık vermeye çalışırıken, dokuma sanatı ayakta tutulmaya çalışılıyor.

İlçeye dışarıdan gelen yerli yabanı turistlerin hatıra olarak götürmek istediği ürünlerden olan elpek bezi kimi atölyelerde yapılmaya devam ediyor. 

 Dokumacılık sanatının en naif örneklerinden biri olarak keten dokumaları kategorisinde önemli bir yere sahip olan ve binlerce yıllık bir geçmişi bulunan elpek bezinin pamuk ipliğine göre çok daha dayanıklı ve yapımının daha zahmetli olması değerinin piyasa da daha da artmasına sebep oluyor.

Üretimi için gençlerin pek ilgi göstermediği mesleğin, ayakta durması için yöreye özgü olan Elpek bezinin evlerde yapılması ve yaygınlaştırılması kaçınılmaz olarak değerlendirilirken, elpek bezini bugünlerde bir kaç noktada bulmak mümkün olabiliyor.

Ereğli’de yaşatılmaya çalışılan elpek bezinin tarihi binlerce yıl öncesine dayanmasının yanı sıra keten dokumacılığı, Batı Karadeniz´de yaygın keten bitkinin gövde kısmından elde edilmesi daha uzun işleminin olmasını sağlarken, bu ürünün elde edilmesi de o kadar da meşakkatli bir hal alıyor.

El dokuması olarak üretildiği için katmerli bir iş olan elpek bezinin, üretim aşamasına gelen bir pahalılığı ile elde dokunduğu için el emeği göz nuru olması fiyatın daha da yükselmesine nden oluyor.

Pamuk ipliğinden daha pahalı olan elpek bezinden bugünlerde kaşkoldan,  masa örtülerine, gömlekten şorta, ceketten çeyizlere kadar pek çok şey yapılabiliyor.

Modaya göre de belirlenen elpek bezi üretimi Ereğli’nin simgesi olarak kalabilmesi için sahip çıkılmayı bekliyor.  

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2013, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER