ESNAFA HİJYEN EĞİTİMİ

ESNAFA HİJYEN EĞİTİMİ
gundemeregli.com-Alaplı Esnaf ve Sanatkar Odası, İlçe  Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Alaplı Mesleki Eğitim Merkezi işbirliği ile Alaplı  ilçesindeki esnafların katıldığı “Esnaf Hijyen Eğitimi” dersleri başladı.

Hijyen Eğitimini Alaplı Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Yalçın Yılmaz tarafından veriliyor
Alaplı Esnaf Odası Başkanı Muharrem Gelgeç, ve Oda sekreteri Muammer Uysal’ın  katıldığı ilk derse kahvehaneci  esnafı katıldı.
Açılış töreninde konuşan Alaplı  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı bir iki gün süreyle günde 4  saat verilecek hijyen eğitiminin bir farkındalık oluşturacağını belirterek, “Bu kursun sonunda alacağınız belge diploma niteliğinde geçerli olacak. Aynı zamanda denetimlerde de bizi cezalardan koruyacak” dedi.
Alaplı  Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ertuğrul Yalınbaş,

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Hijyen Eğitimi Yönetmeliği hakkında açıklamada bulundu.

Yönetmeliğin amacını, kapsamını, söz konusu eğitimin önemine ve belirli sektörlerde çalışanların belge zorunluluğuna anlatan Yalınbaş, söz konusu Hijyen Eğitimlerinin Alaplı Mesleki Eğitim Merkezi’nde verildiğini ve katılacak kişilerin merkeze bizzat başvurmaları gerektiğini açıkladı.

HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİNİN AMACI

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin amacını Yalınbaş şöyle açıkladı: “Gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme halinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemekte.
YÖNETMELİK HANGİ İŞ KOLLARINI KAPSAR?

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği, Gıda üretim ve perakende iş yerleri (Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkanlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dahil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerlerini ifade eder), İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsingi yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler, Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler ve Komisyon tarafından Hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.

 HİJYEN EĞİTİMİ BELGESİ SAHİP OLMAYANLAR ÇALIŞTIRILMAYACAK

Hijyen eğitimlerini alan kişilere Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı öğretim kurumlarınca kurs bitirme belgesi verilecek.

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin kapsadığı iş yerlerinde bu bilgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılmayacak. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecbur.
EĞİTİM KONULARI

Eğitimleri içerikleri, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva edecek şekilde komisyonca belirlenir. Eğitimlerin içeriğinde, iş kolunun özelliğine göre hijyen ve temizlik ilkeleri ile komisyonca bilgi verilmesinde fayda görülen başka etkenler ve konular da yer alır.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2014, 08:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER