FINDIK PİYASASINA DARBE VURULUYOR

FINDIK PİYASASINA DARBE VURULUYOR
gundemeregli.com-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB Karadeniz Bölge Temsilcisi ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, 2013 yılı fındık rekolte tahmini ile borsalarda tescili yapılan fındık miktarının ne anlama geldiğini bilmeyenlerin yalan yanlış açıklamalarla piyasaya darbe vurduklarını bildirdi.
Kozoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından açıklanan 484 bin 268 tonluk fındık rekolte tahmininin borsalarda tescili yapılan fındığı değil, 2013 yılında üretilecek fındık miktarını ifade ettiğini belirterek, “Ticaret borsalarında tescili yapılan fındık miktarının fazla olması, depolanma imkanı ve bir sezon sonra borsada tescilinden kaynaklanıyor” dedi.
Kozoğlu, TZOB olarak 30 Haziran 2013 tarihinde açıkladıkları “2013 Yılı Fındık Rekoltesi Tahmini”nin tarafsız bir kurum olan Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Karadeniz koordinatörlüğünde oluşturulan akademik komisyon tarafından tespit edildiğini belirtti. Komisyonun Türkiye fındık üretiminin yüzde 99,2’sini gerçekleştiren 14 ilde, Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya, Trabzon, Düzce, Zonguldak, Artvin, Kocaeli, Kastamonu, Rize, Bartın, Sinop ve Gümüşhane’de örneklem metoduyla tespit edilen çotanak sayımlarının bilimsel olarak değerlendirilmesiyle rekolte tahmini yaptığını vurgulayan Kozoğlu, şunları kaydetti:
“Fındık sezonu başında ülke genelindeki fındık stoklarının bilinememesi fındık arzı konusunda bazı tartışmalara yol açmaktadır. Borsalarda 2013-2014 sezonuna ait tescili yapılan yaklaşık 520 bin ton fındığın, Ocak ayı sonunda pazara inmesinden yola çıkarak, Birliğimiz tarafından açıklanan fındık rekolte tahminin gerçekleri yansıtmadığı iddia edilmektedir. Ticaret borsalarında tescilli yapılan fındık miktarı ile sezon içinde üretilecek ürüne ait rekolte tahmini birbirinden farklı kavramlar olup, birbirleriyle kıyaslayarak açıklama yapmak doğru değildir. Birliğimiz tarafından açıklanan fındık rekolte tahmini, borsalarda tescili yapılan fındığı değil, 2013 yılında üretilecek fındık miktarını ifade ediyor. Ticaret borsalarında tescili yapılan fındık miktarının farklı olması, sert kabuklu meyvelerin uygun şartlarda depolanma imkanı ve bir sezon sonra borsada tescilinden kaynaklanıyor. 2013 yılı fındık rekolte tahmini ile borsalarda tescili yapılan fındık miktarının ne anlama geldiğini bilmeyenler, yalan yanlış açıklamalarla piyasaya darbe vuruyorlar.”

“2012-2013 EYLÜL-ARALIK DÖNEMİNDE 4,43 LİRA OLAN FINDIK FİYATI 2013-2014’DE 6,44 LİRAYA ÇIKTI”
2012-2013 sezonunda ortalama serbest piyasa fındık fiyatının 4 lira 73 kuruş olarak gerçekleştiğini bildiren Kozoğlu, şöyle devam etti:
“Ancak üreticilerin ürünü en fazla pazara indirdiği 2012-2013 sezonunun Eylül-Aralık dönemindeki fındık fiyatı ise 4 lira 43 kuruştur. 2013-2014 sezonunun Eylül-Aralık dönemindeki serbest piyasa fındık fiyatı 6 lira 44 kuruş olarak gerçekleşmiştir. Ürününü geçtiğimiz sezon elinde tutacak kadar gücü olan gerek üretici, gerekse tüccarın fındık fiyatının yükseldiği bu aylarda piyasada değerlendirmesi doğal karşılanmalıdır. Ayrıca şu anda üreticinin elinde ne kadar ürün var, tüccar deposunda ne kadar ürün bekletiyor gibi sorulara cevap vermek çok zordur. Fındık fiyatlarının yükselmesi gereken bu zamanlarda bilimsel olarak yapılmış rekolte tahminlerini ve pazara inen fındık miktarını karşılaştırarak, yani elma ile armudu toplayarak çeşitli açıklamalarla piyasada endişe uyandırmak nahoş bir davranıştır. Ayrıca açıklamalarında kaynak gösterdikleri borsada tescillenen fındık miktarlarının borsalara göre 516 bin ton ile 530 bin ton arasında değişmesine de anlam veremiyoruz.”

“FİYATLARI DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Bu açıklamaların zamanlamasının da dikkat çekici olduğunu belirten Kozoğlu, “Özellikle hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu, gerçekleşebilecek ilkbahar donlarının 2014 ürünü fındığa verebileceği zarar göz önünde tutularak, fiyatların daha da artmaması için yapılmış gibi bir izlenim alıyorum. Fiyatları düşürmeye çalışıyorlar” ifadesini kullandı.
Kozoğlu, Yönetim Kurulu’ndaki 9 üyeden 7’si tüccardan oluşan Ulusal Fındık Konseyi’nin tüccarı temsil ettiğini söylemenin yanlış olmayacağını, üretici daha tarlada çalışmaya başlamadan alivre yöntemiyle fındık satanların ekmeğine yağ süren bu tür açıklama yapmalarını da ‘manidar’ bulduklarını bildirdi. Üreticide önemsiz bir miktarda fındık kaldığında fındığı artık tüccarın piyasaya sürdüğüne işaret eden Kozoğlu, “UFK Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk’ün bu açıklamaları, üreticiden çok tüccara zarar vermektedir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2014, 07:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER