GÖÇ DURDURULAMIYOR

Zonguldak´ta son üç ayda binlerce madenci göç etti.

GÖÇ DURDURULAMIYOR
gundemeregli.com-Bir zamanlar Anadolu’nun Almanya’sı olarak bilinen, zengin maden kaynakları nedeniyle Türkiye’nin dört bir tarafından göç alan Zonguldak’tan kaçak maden ocaklarına yönelik operasyon sonrası Türkiye’nin metropol kentlerine büyük göç başladı. Özellikle maden sektöründe yaşanan kriz nedeniyle rödevanslı sahalarda çalışan yaklaşık bin 500 madenci işten çıkartıldı. Yine bombalanan kaçak ocaklarda çalışan işçiler işsiz kalırken, taşeron şirketlerde çalışan maden işçileri de maaşlarını düzenli alamadıkları için teker teker işten ayrılıyor.

EKONOMİ S.O.S. ERİYOR!

Göç nedeniyle özellikle köylerde cenaze kaldıracak genç bulunamıyor. Şehirde de durum pek farklı değil. Şehirde dalga dalga büyüyen ekonomik kriz nedeniyle esnaf ise adeta kan ağlıyor. Halkın Sesi istihbarat servisinin edindiği bilgiye göre; rödevanslı saha sahibi şirketlerden en büyük işten çıkarma 474 kişiyle Demir Madencilikte yaşandı. DEKA, Zirve ve Arılar Madencilikte ise toplam yaklaşık 450 kişi işten ayrılarak SOMA’ya taşındı. Kömürün maliyeti, devlete verilen rödevans parasının yüksek oluşu ve pazarlama sorunu nedeniyle zor günler yaşayan maden şirketlerini, Çatalağzı Termik Santrali’nin özelleştirilmesinin ardından çok daha zor günler bekliyor.

 SOMA’DA Kİ ZONGULDAK…

Zonguldak’tan göç eden madenci gençlerin çoğu SOMA’da faaliyet gösteren İmbat Madencilikte ortalama 300 TL daha fazla maaşla işbaşı yapıyor. Zonguldaklı madencilerin büyük bir bölümü ise bu şirket bünyesindeki işçi pavyonlarında kalıyor. Öte yandan dün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açılanan verilere göre Zonguldak’ın göç hızı yüzde 13.77 olarak gerçekleşti. TÜİK, 2012 yılında Zonguldak’a 14 bin 279 kişinin göç ederken, 22 bin 687 kişinin ise başka illere göç etti. Bu rakamlara göre eksi 8 bin 408 kişi net göç olarak kayıtlara geçti.

 

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2013, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER