KIRMIZILIĞIN SEBEBİ ANLAŞILDI; CANLILARI ÖLDÜREN AMONYAKMIŞ

KIRMIZILIĞIN SEBEBİ ANLAŞILDI; CANLILARI ÖLDÜREN AMONYAKMIŞ
gundemeregli.com-Alaplı ilçesinde deniz üzerinde oluşan kızıl tabakanın tahlil sonuçları geldi

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çevre ve Deniz Bilimleri Teknoloji Fakültesi tarafından gönderilen raporda deniz üzerindeki kızıl tabakanın ‘Noktalika Skitilans’ adında ki tek hücreli organizmadan kaynaklandığı belirtildi.

Alaplı ilçesinde 15 Şubat tarihinde Bölge Trafik İstasyonu mevkiinde deniz üzerinde oluşan kızıl tabaka, Alaplı İl Sağlık Gurup başkanlığı ve Belediye başkanlığı görevlilerini harekete geçirmişti. Denizden alınan numune, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’ne gönderilmişti.

Üniversite de yapılan inceleme ve araştırma sonrasında deniz üzerinde oluşan tabakanın ‘Noktalika Skitilans’ adında ki tek hücreli organizmadan kaynaklandığı belirtildi. Konuyla ilgili olarak açıklama da bulunan Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu,” ‘Noktalika Skitilans’ dediğimiz bir organizma. Yakamoz tarzında olan bir organizma. Nasıl geceleri ay ışığı vurduğu zaman işte bu yakamoz ışık röfle yapıp deniz üzerinde parlaklık oluşturan bir mikroorganizma ise bu da aynı şekilde kırmızı renkli güneşin vurması ile beraber kırmızı renkli ışık veren tek hücreli bir organizma. Çok yoğun olarak bulundu.”

Çimenoğlu, deniz analarının ölümü ile ilgili olarak da ‘Noktalika Skitilans’ adlı organizmanın aşırı amonyak salgıladığını ve ölümlerinde bundan dolayı gerçekleştiğini söyledi. Çimenoğlu “Çok yoğun olduğu için raporda amonyak ürettikleri denizin içerisinde amonyak yoğun olarak tespit edildi. Bir zehirleyici etkisi vesaire her hangi bir şeyi yok. Ancak deniz canlılarına yoğun amonyak zarar veriyor. Deniz analarının ölümü de bundan kaynaklandığı ortaya çıktı. Yine rapora göre bu daha çok ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görüldüğü ve evsel ile sanayi atıklarının çok olduğu yerlerde kıyı körfez ve koylarda daga çok meydana geliyor. Orada görüldüğü söylendi. Bir de deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasının etken olduğu söylendi. Karadeniz’ de bu mevsimde deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin altında olurmuş. Ortalama 7-8 derece. Fakat ilk defa bu sene deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin üzerinde 12-13 derecelerde devam ediyor. Deniz suyu sıcaklığının yoğun olması evsel ve sanayi atıklarının olması bu tip organizmaların çoğalmasına neden oluyor. Ancak gelip geçici bir durum olduğu söylendi. Kış mevsimi olması, plaj mevsimi olmaması nedeniyle herhangi bir tehlikesi ve zararı olmadığı Üniversite tarafından bizlere rapor edildi. Sonuç olarak bir mikrobik kirlilik değil, bunu yapan ‘Noktalika Skitilans’ denilen tek hücreli organizma. Kendiliğinden de kayboılan bir organizma” dedi.

Diğer yandan kızıl tabakanın oluştuğu Bölge trafik bölgesinde kızıl tabakanın kaybolduğu kameralara yansıdı.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2014, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER