MECLİSTE TANSİYON BİR YÜKSELDİ BİR DÜŞTÜ

MECLİSTE TANSİYON BİR YÜKSELDİ BİR DÜŞTÜ
gundemeregli.com-
Kdz. Ereğli Belediye Meclisinin gündeminde yer alan pek çok maddenin görüşülmesi esnasında evet   hayır oyları 13’e 13 eşit çıktı.

Eşitlik durumunda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın oyunun iki oy sayılması sebebiyle gündem maddeleri bu şekilde oy çokluğu ile kabul ettirildi.

Zaman zaman kısa süreli de olsa tartışmaların yaşandığı meclis yaklaşık 1.5 saat sürdü. Ocak ayı meclis toplantısına meclis üyelerinin tamamı katılırken,  toplantıya Ak Partili ve Bağımsız Meclis Üyeleri Yusuf Kalay ile Fevzi Ekşi’nin sözleri damgasını vurdu.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ekşi’yi yalancılıkla hitam ederken,  Kalay’ı ise kendi gurubu tarafından dışlandığı yorumlarında bulundu.

 

 

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin 2014 yılı Ocak Ayı Olağan Toplantısı 2 Ocak Perşembe günü yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve meclis üyelerinin tamamının hazır bulunduğu toplantı saat 11.00’de başladı ve bir buçuk saat sürdü.

 

            Toplantının açış konuşmasının yapan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 2014 yılının Karadeniz Ereğli ve bölge insanı için hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak tüm belediye meclis üyelerine ve ailelerine sağlıklı ve başarı dolu bir yıl diledi.

            Başkan Posbıyık’ın yeni yıl ile ilgili temennileri ile başlayan toplantının gündem maddeleri okunduktan sonra Bağımsız Grup Meclis Üyesi Fevzi Ekşi’nin Meclis Başkanlığına sunduğu ek gündem maddesi oylandı ve önerge 13 kabul 13 red oyuna rağmen Başkan Posbıyık’ın, oylamada eşitlik olması durumunda yasa gereği verdiği oy ile reddedildi.

            Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin gerçekleştirdiği toplantıda ele alınan gündem maddeleri ve maddelerle ilgili alınan kararlar şöyle:

1.      Belediye Meclisinin 2014 yılı aylık toplantı gününün belirlenmesinin görüşülmesi.

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin 2014 yılı toplantılarını da her ayın ilk Çarşamba günü gerçekleştirmesi oy birliği ile kabul edildi. 

2.      Belediye Meclisinin 2014 yılında izinli sayılacağı ayın belirlenmesinin görüşülmesi.

Meclis, 2014 yılı içinde Ağustos ayının tatil olarak belirlenmesine oy birliği ile karar verdi.

3.      Denetim Komisyonunun seçilmesi ve ödeneğinin belirlenmesinin görüşülmesi.

Denetim Komisyonu üyelerinin belirlenmesi için gizli oylama ile seçim yapıldı. Seçim öncesinde Cumhur Nalcı, Erol Çivici, Sibel Kırmızı Yıldız ve Mustafa Kumaş’tan oluşan bir tasnif komisyonu belirlendi. Gizli oy yöntemi ile yapılan seçimde 16 oy alan AKP Grubu’ndan Adem Çakır ve 15’er oy alan CHP Grubu’ndan Turan Çınar ile Cevat Aydın, Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi Denetim Komisyonu’na seçildiler. 

4.      Belediye Meclis ve İhtisas Komisyonu Üyelerinin huzur hakkı ücretlerinin belirlenmesinin görüşülmesi.

Oy birliği ile kabul edildi.

5.      5620 Sayılı Kanuna göre geçici işçi vizesi alınmasının görüşülmesi.

Oy birliği ile kabul edildi.

      

6.     Belediyemiz Zabıta ve İtfaiye Personeline maktuen ödenmekte olan fazla çalışma ücretlerinin belirlenmesinin görüşülmesi.

Oy birliği ile kabul edildi.

7.      İlçenin Ömerli Mahallesindeki D1 ve D2 bloklarda kalan dairelerin 2014 yılı satış koşullarının görüşülmesi.

Oy birliği ile kabul edildi.

8.      18.madde uygulaması yapılan Balı Mahallesi 11 No.lu Bölge ile Sarıkokmaz Mahallesi 8 No.lu Bölgede imar yolu kaydırılması ve mezarlık alanı imar tadilatlarının görüşülmesi.

Konunun İmar Komisyonu’na havale edilmesine oy birliği ile karar verildi.

 

9.      İlçemizin çeşitli mahallelerinde bulunan mülkiyeti Belediyemize ait yoldan ihdas parsellerin satış ve takasının görüşülmesi.

Konunun İmar Komisyonu’na havale edilmesine oy birliği ile karar verildi.

 

10.  Zonguldak İdare Mahkemesinin 28.10.2013 tarihli ve 2013/1060-1061 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararlarına istinaden; Belediyemiz iş ve işlemlerinin yürümesi için, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün Görev ve Çalışma Yönetmeliğine ait komisyon raporunun görüşülmesi.

AKP Grubu adına bir konuşma yapan Belediye Meclis Üyesi Yusuf Kalay, Zonguldak İdari Mahkemesi’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararının içeriğini sordu ancak Başkan Posbıyık, mahkeme kararı ile ilgili bilgilendirmenin ilgili mahkeme tarafından yapılacağı yapılacağını ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından konu oy birliği ile kabul edildi.

 

11.  Zonguldak İdare Mahkemesinin 28.10.2013 tarihli ve 2013/1060-1061 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararlarına istinaden; Belediyemiz iş ve işlemlerinin yürümesi için, Resmi Kurumların imar tadilat taleplerine ait komisyon raporunun görüşülmesi.

Gündem maddesinin her maddesi tek tek ele alınarak ad okunmak suretiyle oylandı. Yapılan oylamalarda 11.maddeye ait maddeler genel olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

 

12.  Zonguldak İdare Mahkemesinin 28.10.2013 tarihli ve 2013/1060-1061 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararlarına istinaden; Belediyemiz iş ve işlemlerinin yürümesi için, İlçemizin çeşitli mahallelerinde bulunan mülkiyeti Belediyemize ait yoldan ihdas parsellerin satış ve takasına ait komisyon raporunun görüşülmesi.

Bir önceki maddede olduğu gibi komisyon raporu madde madde ele alındı ve her bir maddesi ad okunmak suretiyle oylandı. Her madde oy çokluğu ile kabul edildi.

 

 

13.  Zonguldak İdare Mahkemesinin 28.10.2013 tarihli ve 2013/1060-1061 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararlarına istinaden; Belediyemiz iş ve işlemlerinin yürümesi için, Memur kadrolarında unvan ve derece değişikliği yapılmasının görüşülmesi.

Madde oy birliği ile kabul edildi.

 

14.  Zonguldak İdare Mahkemesinin 28.10.2013 tarihli ve 2013/1060-1061 Esas sayılı yürütmeyi durdurma kararlarına istinaden; Belediyemiz iş ve işlemlerinin yürümesi için, Belediyemiz Çay Ocağının Yaşlılar ve Gençler Dinlenme Evinin şubesi olarak çalıştırılmasının görüşülmesi.

Madde oy birliği ile kabul edildi.

 

15.  İlçemiz pazaryerinde bulunan mevcut kiracıların kiracılık hak ve hukukları ile ilgili komisyon raporunun görüşülmesi.

Meclis gündeminin en uzun süreyle görüşülen maddesi bu madde oldu. 15.madde ile ilgili olarak AKP Grubu adına Yusuf Kalay ve Esra Alpago, Bağımsız Grup adına Fevzi Ekşi ve CHP Grubu adına da Hukuk Komisyonu Başkanı Özkan Özyağcı söz aldılar ve gündem maddesi ile ilgili savlarını meclisle paylaştılar. Üç meclis üyesinin konuşmalarında ifade ettikleri hususlara açıklık getirmek söz alan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ilçemiz pazaryerinde bulunan mevcut kiracı pazar esnafının hak ve hukukları ile ilgili olarak Hukuk Komisyonu’nun aldığı kararlarla ilgili yorumlarda bulundu ve şunları söyledi:

“Bu konuda pazar esnafımız ile ilgili olarak hiçbir art niyetimiz yok ve bu konuyu siyasi bir malzeme yaptığımıza dair iddiaları reddediyorum. Halil Posbıyık’ın, halka hizmet vermek adına gerçekleştirdiği hiçbir çalışmada seçim yatırımı anlayışı olmamıştır. Mevcut pazaryerinde bulunan esnaflarımız temmuz ayından itibaren AVM’deki yeni yerlerine birer birer taşınacaklardır. Her bir esnafımızla da haziran ayından itibaren tek tek sözleşme imzalanacaktır ve bu sözleşmeleri zamanında imza altına almayan esnafımız AVM’deki yeni yerlerden hak talep edemeyecektir. Yönetmelik ve kanunlar bunu emrediyor. Göreceksiniz, her esnafımız yeni yerlerine geçtikten sonra bize dua edecektir. Ben ve parti grubum, bu projeyi hayata geçirmeye kararlıyız. Ben, bir pazarcının oğlu olarak dünyaya geldim ve pazar esnafının çektiği sıkıntıları en iyi bilen insanlardanım. İlçemiz Pazar esnafının ekonomik durumu pekiyi değil. Dolayısıyla da parti ayırımı gözetmeksizin her partinin ve hepimizin pazarcı esnafımızın geleceği için bir şeyler yapması gerektiğine inanıyorum. Ben belediye başkanı olarak, insanlardan oy almak için kendilerine hizmet vermek gibi bir düşünceye asla sahip olmadım. Bu ilçede herkse elimden geldiği kadar iyilik yapıyorum. Allah da bu iyiliklerimin karşılığı olarak bana her konuda yardımcı oluyor. Biz kararlıyız; pazar esnafımız, Beyçayırı’ndaki alışveriş merkezinde, inşaat tamamlanır tamamlanmaz,  yerlerini alacak. Biz bu yerleşim konusunda pazarcı esnafı ve esnaflarımızın bağlı bulundukları odaların temsilcileri ile sürekli istişare içerisindeyiz. AKP Grubu üyelerinin ifade ettikleri gibi bir süre önce pazar esnafının, bulundukları dükkanlarda olan kiracı akitlerinin feshedildiğine dair kendilerine ihtarname gönderdiğimiz ve esnaflarımızın da bu karar üzerine karşı dava açtıkları doğrudur. Ancak kısa bir süre önce Borçlar Kanunu’nda bir değişiklik oldu ve bu değişikliğe istinaden de mevcut esnafımızın kiracı statüleri devam ediyor. Kısa bir süre sonra da esnafımızın bu kanun değişikliğine paralel olarak almış olduğumuz kiracı sözleşmesi feshi ve tahliye kararından sonra, Belediye aleyhine açtıkları davaları geri çekeceklerine inanıyorum. Biz, bu kararımızı en sağlıklı şekilde hayata geçireceğiz. Esnafımızın yeni yerlerine geçtikten sonra mevcut pazaryerinde yumurtacıların olduğu merdivendeki kısımda üretici esnafımız için ayrı bir yer oluşturulacak ve oradaki pazaryeri de haftanın iki günü halkımıza hizmet verecek. Yeni yerlerine geçecek olan pazar esnafımızdan bu geçişle ilgili tek bir kuruş ek ödeme talep edilmeyecek ancak mevzuat gereği yeni yerlerin kira bedellerine cüzi miktarda zam yapılacak. Biz sözümüzün eriyiz ve esnafımız için en iyisini yapmaya kararlıyız.”

 

               Başkan Posbıyık’ın bu konuşmasının ardından da gündemin 15.maddesi ad okunmak suretiyle oylandı. AKP ve Bağımsız Grup üyelerinin çekimser oylarına karşı CHP Grubu’nun tamamı kabul oyu verdi. 13-13 eşitlik üzerine de Başkan Posbıyık’ın verdiği kabul oyu paralelinde gündem maddesi kabul edildi.

 

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2014, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER