YAĞMUR SULARI SUSUZLUĞA ÇÖZÜM

YAĞMUR SULARI SUSUZLUĞA ÇÖZÜM
gundemeregli.com-Alaplı İlçesi Büyüktekke Köyünün büyük çoğunluğu sarnıç dediğimiz depolarda biriktirdiği yağmur sularını kullanıyor.

Alaplı İlçesi Büyüktekke Köyünde yaşayan Halit Kaya, evinin altına 100 tonluk su deposu yaptırdı. Evin çatısında oluşturduğu oluklarla yağmur suyunu depolarda biriktirmeyi başaran Kaya, yaz aylarında günlük ihtiyaçlarını ve bahçe sulamasında bu suyu kullanıyor.

Kaya, yaptığı açıklamada, Köyün yüzde 80’nin evlerinin altında oluşturdukları sarnıçlarla su ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi. Yağmur sularını oluklar vasıtasıyla depolarına doldurduklarını ifade eden Kaya, şunları söyledi;

“Rahmet yağdığı zaman 3 yerden oluklardan sarnıca su girişleri var. Sarnıca giren su fitreden geçerek dinlenme depoları dediğimiz 74 ya da 100 tonluk depolarda topluyoruz. Genelde kış aylarında bu depoları doldurarak yaz aylarında günlük ihtiyaçlarımızda, tuvalette, hayvanlarda ve bahçede bu suyu kullanıyoruz. Suyumuz bittiği zaman yağmurun yapmasını bekliyoruz. Yağmur yağmadığı zaman kuraklık olduğunda ise İtfaiye’den su isteyerek depolarımızı dolduruyoruz. Köyümüzde yaz aylarında su sıkıntısı çok fazla yaşanmaktadır. Köyümüzün yüzde 80’ninde sarnıç bulunmaktadır.”

Halil Yavuz ise, Yaz aylarında köyde su sıkıntısı çektiklerini belirterek, “Kış aylarında yada yağmur yağdığında çatıdaki yağmur oluklarından gelen suyu sarnıçlardan geçirerek su depolarında yazın günlük ihtiyaçlarımızda kullanmak için saklıyoruz. Kurak yaz olduğu zamanda İtfaiye Müdürlüğünden su takviyesi yapıyoruz.” diye konuştu.

Köy sakinlerinden İrfan Erdoğan ise sarnıçlarımızdaki sular yağmur yağmadığı için bitti. Kendi araçlarımızla Alaplı İtfaiyesine gelerek depolarımız için su doldurup köye taşıyoruz. Bittiği zaman tekrar alıyoruz dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2013, 08:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER