ZONGULDAK’IN DEFNELERİ 56 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

ZONGULDAK’IN DEFNELERİ 56 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
gundemeregli.com-Türkiye’de orman zenginliği bakımından ikinci sırada bulunan Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarından toplanan defneyaprakları kurutulup işlendikten sonra 56 Ülkeye ihraç ediliyor.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çebi, Defne Yaprağı Kurutma Fabrikasında incelemelerde bulunarak, her yıl izin verdikleri 30-50 köyde defne yaprakları toplatılmasının orman köylüsüne gelir sağlaması bakımından önemli olduğunu ifade ederek bu yaprakların 56 ülkeye ihraç edilmesi sevindirici olduğunu kaydetti.

Fabrika yetkilileri ise,  Zonguldak ormanlarından toplanan 400 ton kadar defne yaprağının bir kısmını işlediklerini ve bu alanda Türkiye’de ihracat yapan birkaç firmadan biri olduklarını anlattı.

----Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri kendi sahasında yer alan ormanlarda önemli üretimler yapılıyor.

Zonguldak ormanlarında defne yaprağından, odun üretimine kadar pek çok kalemde yapılan üretimler bölge ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

İNCELEMELERDE BULUNDU

Bölge Müdürü Musa Çebi Bartın’da bölge müdürlüğünün çalışma alanında bulunan Bartın’da Defne Yaprağı Kurutma Fabrikasında incelemelerde bulundu.

Bölge Müdürü Musa Çelebi, Bartın Atılım Sanayii Sitesinde faaliyet gösteren Defne Yaprağı Fabrikasını ziyaret etti.

Fabrika yetkilileri;  Bartın’da mevcut kapasite olan yıllık bin ton defne yaprağının, 400 ton kadar bir kısmını işlediklerini ve bu alanda Türkiye’de birkaç firmadan biri olduklarını, kuruttukları defne yapraklarının 56 ülkeye ihraç edildiğini belirtti.

Bölge Müdürü Musa Çelebi; odun dışı orman ürünlerini ekonomiye kazandırmak ve bu sayede orman köylüsüne de gelir sağlamak hedeflerimizden biri olup, Bartın Orman İşletmesinin her yıl izin verdiği 30-50 köyde defne yaprakları toplatılmasının orman köylümüze gelir sağlaması bakımından önemli olduğunu ifade etti.

Ayrıca böyle bir tesisi hizmete geçirerek ülke ekonomisine ve orman köylüsüne yaptığı katkılardan dolayı şirket yöneticilerini takdir ettiğini, çalışmalarında ihtiyaç duyulması halinde her türlü teknik desteğin verileceğini belirtti.
TATBİKATLAR YAPILDI

Bu ziyaretin yanı sıra Bölge Müdürlüğü ekipleri Orman emvali deposunda üretim sahalarında bulunan odun üretimi ve iş güvenliği konularında önemli tatbikatlar yaptı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Zonguldak İşletme Müdürlüğü’nün Göldağı İşletme Şefliği Aydındere’de yapılan tatbikatlarda 150 istihsalcinin katılımı ile ağaç kesme ve boylama operatörü eğitimi verildi. Ardından güvenlik kuralları ve alınacak tedbirler hakkında teorik ve pratik bilgiler ayrıntıları ile anlatıldı.

Zonguldak Orman İşletme Bölge Müdürlüğü kış aylarında üretim konusunda çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı.

 Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Pazarlama Şube Müdürü Muhittin Karakavuz, Şube Mühendisi Davut Çebi, İşletme Müdürü Hüseyin Albayrak, İşletme Şefleri, Orman Muhafaza Memurları ve 150 istihsalcinin katılımı ile ağaç kesme ve boylama operatörü eğitimi verildi. Hem kurum çalışanlarına hem de istihsalcilere, üretim işi yaparken kendilerini bekleyen tehlikeler, riskler hakkında bilgilendirme, sınırlarını ve yeteneklerini geliştirme, özellikle güvenlik kuralları ve alınacak tedbirler hakkında teorik ve pratik bilgiler verildi.

 

EĞİTİM VE TATBİKATLARA AĞIRLIK VERİLİYOR.

293 Sayılı, Ormanların Kanun Dışı Müdahalelerden Korunması Esasları Tebliği gereği, Bartın ve Ulus Orman İşletme Müdürlüklerinden İşletme Müdür Yardımcıları, İşletme Avukatları,  İşletme Şefleri ve Orman Muhafaza Memurlarının katılımıyla Bartın Orman İşletme Müdürlüğü’nde eğitim gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Bölge Müdürü Musa Çelebi; zor şartlarda ve özveriyle çalışan her kademedeki teşkilatımız personelinin eğitimlerinin mesleki gelişim ve mevzuatın uygulamaya yönelik olarak kavranması açısından çok önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle iş yoğunluğunun biraz daha az olduğu dönemlerde eğitim ve tatbikatlar düzenlemeye çalıştıklarını ifade etti. Bartın Cumhuriyet Savcısı Mahmut Sevindi; orman muhafaza memurlarının orman suçlarıyla ilgili olarak kolluk kuvveti vasfı taşıdıklarını belirterek, uygulamada yapılan hatalar ile arama izinlerinin alınması, el koyma, suç tutanaklarının tanzimi konularında açıklamalar yapıp, soruları cevaplandırdı. İşletme Şeflerinin sunumlarını müteakip; Orman Koruma Şube Müdürü Mehmet Pınar; Yangın, OZM İş ve işlemleri ile Telsiz kullanımı konularında açıklamalarda bulundu. Soru ve cevapların ardından eğitim tamamlandı.

 

ÖNEMLİ EĞİTİMLER VERİLDİ

Bölge Müdürlüğüne bağlı Yenice Orman İşletme Müdürlüğünde üretim sahalarında odun üretimi ve iş güvenliği konusunda işletme şefleri, muhafaza memurları ve 33 orman kooperatifinin katılımı ile “Ağaç Kesme Ve Boylama Operatörlerine (AKBO)  iş güvenliği ve üretim konusunda eğitim verildi.

Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Ören başkanlığında İşletme Pazarlama Şube Müdürü Muhittin Karakavuz ve Yenice İşletme Müdürü Şevket Eraslan ile verilen eğitimlerde, orman işlerinde çalışan orman işçilerini bekleyen tehlikeler ve riskler hakkında hem teorik, hem de pratik bilgiler verildi.

Eğitimler işletmede önceden FSC kapsamında odun üretimi konusunda temel eğitimi almış 33 orman kooperatifi  ile gerçekleştirildi. İşletme şeflerinin de bulunduğu eğitim Kızılkaya şefliği Çamlıköy Köyü ormanlarında FSC Sertifikasyon Sistemi kapsamında yapıldı. Çalışmalarda öncelikli olarak ağaçların kesilmesindeki temel kurallar ile ileri kesim teknikleri gibi uygulamalar gösterildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2014, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER