Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

Demirtaş,1 milyon 600 bin inşaat işçisi işsiz kalabilir

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş-Deka maden işçileri ve mesleki yeterlilik belgesi sorunu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisinde basın toplantısı düzenledi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,Deka maden işçileri ve mesleki yeterlilik belgesi sorunu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisinde basın toplantısı düzenledi.

1 milyon 600 bin inşaat işçisini ilgilendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayınlanan 25 Mayıs 2015 tarihli tebliğe göre, 40 meslek dalında ‘mesleki yeterlilik belgesi alınması’ zorunluluğu süresinin 25 Mayıs 2016 tarihinde dolması nedeniyle, Çalışma Bakanı ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği soru önergesi ile ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Demirtaş açıklamasında, tebliğe göre inşaat işkolunda 1 milyon 600 bin çalışanın almasının zorunlu olduğu mesleki yeterlilik belgesinin bu güne kadar sadece 35 bin kişinin alabilmesinde Çalışma Bakanlığının ihmali olduğunu, bu durumum inşaat iş kolunda kargaşaya ve kaosa yolacağını, 1milyon 600 bin kişinin işsiz kalma riski ile karşı karşıya olduğunu ve Çalışma Bakanlığı’nın ihmalinin faturasının inşaat işçilerine ve inşaat işverenlerine ödetilmesinin yanlış olduğunu, belirtti.

İNŞAAT İŞ KOLUNDA KARGAŞA VE KAOS OLACA

Demirtaş, 2006 yılında mesleki yeterlilik kurumunun kurulduğunu, tam bir yıl önce 25 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete’de tebliğ yayınlandığını, Bu tebliğe göre de, belirlenen 40 meslekte çalışan işçiler için, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirildiğini, bunlar arasında: inşaat sıvacısı, boyacısı, duvarcı, ahşap kalıpçı, çelik kaynakçısı gibi ağırlıklı olarak inşaat sektöründeki işçiler olduğunu, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçileri çalıştıran işverenlere ise, işçi başına 500 TL idari para cezası yaptırımı belirlendiğini ve bu yaptırımın, yarından itibaren 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacağını, Ancak 1 yıl önce yayınlanan bu tebliğe rağmen, inşaat iş kolunda çalışan 1 milyon 600 bin kayıtlı işçinin mesleki yeterlilik belgesi almasını sağlamadığını, ifade etti.

Demirtaş sözlerine, ‘26 Mayıs geldi çattı. İşverenlere işçi başına 500 TL ceza kesilmeye başlandı. Peki sonra ne olacak? Bu işçi ya işsiz kalacak, ya da kayıt dışı çalıştırılacak.İş devam edeceğine göre, bu durum işverenleri kayıtdışı çalışmaya zorlayacaktır.Bu durum da inşaat işkolunda kargaşaya ve kaosa yol açacaktır.’ şeklinde devam ederek, Çalışma Bakanlığı’nın görevini ihmal ettiğini ve bu ihmalinin bedelini ise hem inşaat işverenleri, hem de inşaat işçileri ödeyecektir, demiştir.

KOLTUK KAVGASINI BIRAKIN, SORUNLARLA İLGİLENİN

Ünal Demirtaş, İnşaat iş kolu’nun çok tehlikeli iş kolu olduğunu, en fazla iş kazasının ve iş cinayetinin yaşandığı iş kolu olduğunu ve AKP döneminde, inşaat işkolunda iş kazaları ve iş cinayetleri rekorları kırıldığını, belirterek, Çalışma Bakanı’nın koltuk kavgası ile ilgilendiğini, 1 milyon 600 bin inşaat işçisinin ve binlerce inşaat işvereninin sorunları ile ilgilenmediğini, koltuk kavgasını, rant kavgasını bırakması gerektiğini ve inşaat işçilerinin sorunları ile ilgilenmesi ve bir an evvel bu sorunu çözmesi gerektiğini, ifade etti.

MADEN İŞÇİLERİ ÖLÜMÜ GÖZE ALMIŞLAR

CHP Zonguldak milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Taşkömürleri Kurumunda, rödevans sözleşmesi ile işletmecilik yapan Deka Madencilik San. Tic. Ltd.nin madeninde çalışırken, Zonguldak Emniyet Müdürlüğünce yapılan operasyon sonrası kayyım atanması sonucu işten çıkartılmaları nedeniyle, yer altında madende açlık grevi yapan madenciler ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a verdiği soru önergesi ile ilgili’de açıklamalarda bulunan Demirtaş ,işsiz kalan maden işçilerinin 7 gündür açlık grevi yaptığını ve sorunları çözülünceye kadar eyleme devam edeceklerini, ölümü göze aldıklarını, Enerji Bakanı’nın madencilerin sorunlarını çözmesi gerektiğini, belirtti.

İŞÇİLER, AİLELERİ İLE BİRLİKTE MAĞDURLAR

Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taş Kömürleri Kurumunda, rödevans sözleşmesi ile uzun yıllardır işletmecilik yapanDeka Madencilik San. Tic. Ltd.nin madeninde çalışırken, Zonguldak Emniyet Müdürlüğünce yapılan operasyon sonrası kayyım atanması sonucu 245 işçinin işten çıkarıldığını ve bu atama sonrası, şirketin borçlarının malvarlığından çok olması ve ödeme güçlüğüne düşmesi nedeniyle, şirket faaliyetlerine son verildiğini, işçilerin aileleri ile birlikte mağdur olduklarını, mağduriyetlerinin giderilmesi için eylemler yaptıklarını, belirterek, 65 işçinin yer altında madende açlık grevine başladığını, 7 gündür devam eden açlık grevi sonucu bazı işçilerin fenalaştığını, ifade etmiştir.

MADENCİLER TTK’DA İŞE BAŞLAMALIDIR

Şu an için işçilerin açlık grevinin devam ettiğini belirten Demirtaş, işçilerin ölümü göze aldığını, burada AKP iktidarının yanlış özelleştirme politikalarının faturası yine maden işçilerine ödetildiğini, Enerji Bakanı’nın hepimizi üzecek sonuçlar yaşanmaması için bu soruna duyarsız kalmaması gerektiğini ve maden işçilerinin işçi açıkları olan TTK’da işe başlatılarak ve işçilerin ücret garanti fonundan yararlandırılarak sorunun çözülebileceğini, belirtti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
101 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
147 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
601 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
810 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
872 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
559 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1500 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
910 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
874 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
213 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI