Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

Coğrafi işaret tescili aldı

Çaycuma Manda Yoğurdu Coğrafi İşaretler Zirvesi'nde tanıtıldı

Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ankara Valisi Ercan Topaca ve ATO Başkanı Gürsel Baran ile birlikte geniş bir izleyici kitlesinin katılımıyla 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Zirveye katılan Çaycuma TSO Genel Sekreteri Alper Püren ve Genel Sekreter Yardımcısı Recep Acar Odanın “coğrafi işaret tescili” başvurusunu yaptığı Çaycuma Manda Yoğurdu’nu da tanıttılar.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada coğrafi işaretin önemine değindi. “Allah’a şükür bize petrol vermemiş, doğalgaz vermemiş” diyen Hisarcıklıoğlu bunun yerine çok daha önemli iki hazineye sahip olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Birincisi müthiş bir girişimci ruh vermiş. İkincisi de müthiş bir coğrafya vermiş. Anadolu’nun her şehrini yılda bir defa gezen bir kardeşiniz olarak söylüyorum. Her şehrimizden, ilçemizden, beldemizden zenginlik fışkırıyor. El emeğinden tut, yiyeceğine, içeceğine kadar 3 binden fazla yöresel ürünümüz, yöresel marka değerimiz var. Şimdi bu marka değerlere hakkını vermemiz gerekiyor. Coğrafi işaret meselesini ülke olarak sahiplenmek zorundayız. Biz bu işin önemini geç fark ettik. Benim malımla marka oluyor, benim malımla zengin oluyor. Biz daha yeni yeni laleyi tekrar gündeme getirmeye başladık. Bunun gibi o kadar çok değerimiz var ki…”

Son 10 yılda bu alanda çok önemli başarılar sağlandığının altını çizen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülkedeki  pek çok ürüne coğrafi işaret aldıklarını söyledi. Bu konuda siyasetçilerin, kamu kurumlarının bu işe öncelik vermesinin etkili olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB camiası olarak da buna büyük destek verdiklerini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, dünya pazarlarında coğrafi işaret tescilli ürünlerin, eşdeğerine göre 2,2 kat daha pahalıya satıldığını belirterek, Türkiyede coğrafi işaretli olma kapasitesine sahip ürün sayısının AB toplamından daha fazla olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: Yöresel ürünler ile coğrafi işaretli ürünlerin birbirinden ayrılması gerekiyor. Yöresel ürünler, farklılıkları, kaliteleri ve üretimlerindeki tekillikleri ile ön plana çıkarlar. Bizde ekmeğin, tarhananın, reçelin, peynirin sayılamayacak kadar çeşidi vardır. Coğrafi işaret ise belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünün, sadece o bölgede bulunabilecek karakteristik özellikler taşıdığını ifade eden ad ve işaretlerdir. Bunlar tarım ürünleri olabildiği gibi el sanatları, maden, değerli taşlar ya da yöresel yemeklerden de oluşabilen anonim değerler olabilir. Bir ürünün coğrafi işaret almış olması, ürünün tüketicisi için ürünün sadece kaynağını, karakteristik özelliklerini değil, karakteristik özellikleriyle coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve tüketi̇len ürünü garanti̇ altına alan bi̇r nevi̇ kali̇te tesci̇li̇di̇r.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, 204 ürünün coğrafi işaret tescili aldığını, 302 ürünün başvurusunun inceleme aşamasında olduğunu belirterek, Bu sayılar yeterli değil. Yaptırdığımız bir araştırma, 2 bin 500 civarında ürünün coğrafi işaret tescili alabilecek bir potansiyel taşıdığını ortaya koyuyor. Bu konudaki farkındalık arttıkça, tescilli ürün rakamların da artacağına inanıyorum. dedi. Özlü, yaptığı konuşmada, coğrafi işaret korumasının sadece kültürel ve yerel değerlerin korunmasından ibaretmiş gibi algılandığını ancak konunun ekonomik boyutunun ciddi değer taşıdığını söyledi. Özlü, ekonomik ve rasyonel açıdan şehirleri geliştirmek, bölgesel kalkınmayı hızlandırmak açısından da bu konuyu önemsediklerini vurgulayarak, coğrafi işarete sahip ürünlerin, pazarlara daha yüksek fiyatlarla girebildiğine işaret etti. Özlü, bazı ülkelerin coğrafi işaretli ürünlerden ciddi oranda gelir elde ettiğine dikkati çekerek, Fransanın gıda endüstrisinde yaptığı ihracatın yaklaşık yüzde 30unun coğrafi işaret tescili olan ürünlerden oluştuğunu aktardı.

ATO Başkanı Gürsel Baran ise kırsal kalkınmaya büyük katkıda bulunacağına ve ekonomiye ivme kazandıracağına inandığı zirve boyunca coğrafi işaret konusunun tüm yönleriyle ele alınacağını söyledi. Küresel ölçekte coğrafi işaretli ürün pazarının 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını dile getiren Baran, Avrupa Birliği ülkeleri için söz konusu pazarın yaklaşık 55 milyar avro olduğunu kaydetti.

Zirve sonrası bir değerlendirme yapan Çaycuma TSO Başkanı Rifat Sarsık: “Zirvede ülkemizin yöresel ürünler açısından ne kadar zengin olduğunu birkez daha gözler önüne serilmiş oldu. Bu zenginliklerin gün yüzüne çıkarılarak sadece bölgesinde değil tüm dünyada bilinmesi ve ekonomiye artı değer olarak katkı sağlamasının en önemli yolu coğrafi işaretle taçlandırılmasıdır. Odamızın yaptığı başvuru ile Çaycuma Manda Yoğurdu Coğrafi işaret olarak tescillendikten sonra tüm üreticiler için önemli bir talep patlaması olacaktır.” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
125 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
178 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
629 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
829 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
886 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
567 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1516 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
923 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
882 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
218 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI