Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

İşaret dilinin yaygınlaşması İçin Mücadele

İşaret dilinin yaygınlaşması İçin Mücadele

Zonguldakta yaşayan ve yüzde 61 işitme kaybı bulunan Utku Erol, gönüllü eğitmenlikle işaret dili bilmeyenlerin sessiz dünyalarına ses olmaya çalışıyor.

Tepebaşı Mahallesinde ikamet eden Türk işaret dili eğitmeni Erol (25), 2 yaşında menenjit sırasında geçirdiği havale sonrası duyma yetisini büyük oranda kaybetti.

İlerleyen dönemlerde çevresindekilerle iletişim kurmakta zorlanan ve işitme engellilerin yaşadıkları sıkıntıları gören Erol, kendi imkanlarıyla işaret dilini öğrendi.

İşaret dilinin yaygınlaşması ve özellikle bu dili bilmeyen işitme engellilerin öğrenmesi için mücadele veren Erol, engelli olmayan bireylerin yanı sıra özellikle sessiz dünyalara gönüllü eğitmenlik yaparak, onlara işaret dili öğretiyor.

Şu ana kadar ulaştığı 40 kişiye işaret dili eğitimi veren Erol, Kozlu Halk Eğitim Merkezinin yanı sıra sosyal medya üzerinden eğitimlerine devam ederek, daha çok kişiye ulaşmaya çalışıyor.

- İşaret dili bilmeyenlere kendi imkanıyla ulaşıyor

Erol, AA muhabirine, işitme engellilerin birçoğunun bu dili bilmediğini söyledi. İşaret dilini öğrenmek isteyen engellilere sosyal medyadan ve halk eğitim merkezlerinden ulaşmaya çalıştığını anlatan Erol, boş vakit buldukça çalışmalar yaptıklarını ve zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

İşaret dilini öğrenmeye başlayan engellilerin mutluluğunun tarif edilemeyeceğini belirten Erol, Bir defasında işitme engelli bir hanımefendiyle ablasının sayesinde karşılaştık. Çocukluğundan bu yana konuşamadığını öğrendim. Ablası, Hocam biz hiç işaret dili öğretemedik. Belli kurumlara gittik ama öğrenemedi. dedi. Çalışmalara başladık. İlk zamanlar çok heyecanı vardı ama şimdi öğrenmeye başladı. Çalışmaları sürdürerek onun yanında olmaya devam edeceğim. diye konuştu.

- Amacım daha fazla insana ulaşmak

İşaret dilini yaygınlaştırmak için herkesin elinden gelen çabayı göstermesi gerektiğini dile getiren Utku Erol, şöyle konuştu:

İşitme engellilerin kendi aralarında konuşabileceği tek dil işaret dili. Ne bir ses duyabiliyorlar ne de konuşabiliyorlar. Hastanelerde, toplu taşıma araçlarında, bankalarda veya noterlerde olsun işitme engelli gittiği zaman derdini anlatamıyor. Çocukluğumdan bu yana işitme cihazı kullanıyorum ve işaret dilini biliyorum. Fakat geçmişte işaret dili çok yaygın olmadığı için kendimi çok gösteremedim. Son zamanlarda işaret dili yaygınlaştı.

Amacım daha fazla insana ulaşmak diyen Erol, Sessiz dünyalara ses olabilmek için bir yola çıktım. Ne kadar çok insanlarla karşılaşır, işaret dili öğretebilirsem o derece mutlu olacağıma inanıyorum. ifadesini kullandı.

haber

haber

haber

haber

haber

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
101 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
150 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
601 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
810 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
872 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
559 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1500 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
910 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
874 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
213 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI