Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

Lafarge&8217;den sigara seferberliği

gundemeregli.com- Ereğli ilçesinde kurulu, Lafarge Ereğli Çimento Fabrikası&[#]8217;nda, &[#]8220;Sigaranın Zararları ve Sigarayı Bırakma Yöntemleri&[#]8221; konulu seminer düzenlendi.
Lafarge Ereğli Çimento Genel Müdürü Merter Gencer, gazetemize yaptığı açıklamada, &[#]8220;İş Sağlığı ve Güvenliği Ayı&[#]8221; kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Etkinlikler arasında yer alan &[#]8220;Sigaranın Zararları ve Sigarayı Bırakma Yöntemi&[#]8221; konulu semineri düzenlemeye karar verdiklerini anlatan Gencer, şöyle dedi:
&[#]8220;İlk defa yaptığımız etkinlikte Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ile görüştük. İyi bir aktivite gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Sahada çalışan personelimizin yüzde 80&[#]8217;i sigara kullanıyor. Özellikle çalışan arkadaşlarımızın sigarayı bırakması için vesile olmayı umut ediyorum. Hedefimiz bu.
15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında kutladığımız &[#]8216;İş Sağlığı ve Güvenliği Ayı&[#]8217; kapsamında bir takım etkinliklerimiz oluyor. Bunlardan biri &[#]8216;Risk Değerlendirme Yarışması&[#]8217;. Çalışanlarımızın ailelerine birer soru gönderdik. Bunun üzerine risk değerlendirmesi yapmalarını istedik. Aynı değerlendirmeyi fabrikadaki eşleri de yapıyor. Dolayısıyla bu duyguya ortak olup, eşlerini teşvik etmelerini istiyoruz. Yarışmada dereceye girenlere ödüller vereceğiz. Yine fabrika sahamızda Kızılay kan Merkezi aracılığı ile kan bağışı kampanyası düzenledik. Önümüzdeki günlerde geleneksel hale getirdiğimiz çalışanlarımız ve aileleriyle birlikte pikniğimizi gerçekleştireceğiz. Bu şekilde &[#]8216;İş Sağlığı ve Güvenliği Ayı&[#]8217;nı dolu dolu yaşamış olacağız.&[#]8221;

&[#]8220;BIRAKTIM&[#]8221; DEYİP, BIRAKIN!&[#]8221;
Düzenlenen seminerde konuşan Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birimi Sorumlusu Esin İlhan, sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri üzerine slayt gösterisi eşliğinde sunum gerçekleştirdi.
Sigaranın, dünyada olduğu gibi Türkiye&[#]8217;de de önemli bir halk sağlığı problemi yarattığını belirten İlhan, şunları söyledi:
&[#]8220;Bu konuda da gerekli tedbirlerin alınma dönemi gelmişti. İnşallah bundan sonraki süreçte sigara bırakma poliklinikleriyle birlikte ve alınan eğitim doğrultusunda, sigara bırakma konusunda daha kararlı adımlar atılacağını ümit ediyorum. 19 Temmuz 2009&[#]8217;dan itibaren ülke genelinde &[#]8220;Dumansız Hava sahası&[#]8221; uygulaması kapsamında, restoran, kahvehane, internet kafeler gibi işletmelerde sigara içilemez duruma getirildi. Halen insanlar evlerinde, özel araçlarında ve açık alanlarda sigara içebiliyorlar.&[#]8221;

NİKOTEN-KARBONMONOKSİT-KATRAN=KANSER
Sigara dumanının içerisinde bulunan özellikle nikotin, karbonmonoksit ve katranın oldukça zehirleyici ve kanser yapıcı maddeler olduğuna dikkat çeken İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
&[#]8220;Sigara, 250&[#]8217;den fazlası zararlı 4000&[#]8217;den fazla kimyasal zararlı madde içermektedir. Nikotin, esrar ve eroinden daha fazla bağımlılık yapan bir maddedir. Karbonmonoksit ise egzoz gazı ve kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltarak vücudu zehirleyici bir maddedir. Nasıl ki yangın çıktığında insanlar zehirleniyorsa, sigarada da durum aynıdır. Katran da vücutta birikip, kanser yapabilen bir maddedir. İçilen her sigara insan ömrünün 5 dakika kısalmasına neden olmaktadır. Pasif içiciler de sigara içilen ortamda bulundukları sürece aynı riski taşımaktadırlar.
Sigara içen annelerin dünyaya getirdikleri çocukların yüzde 65&[#]8217;i özürlü olarak dünyaya geliyor. Gelişmiş ülkelerde ise sigara içme oranı azalıyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde ise sigara hala içiliyor, gençler arasında ise artış gösteriyor.
Sigarayı bırakmak için Zonguldak&[#]8217;ta da çeşitli merkezler oluşturuldu. Atatürk Devlet Hastanesi, Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi, Uzunmehmet Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Ereğli Devlet Hastanesi ve KETEM&[#]8217;den sigarayı bırakmak için yararlanabilirsiniz.&[#]8221;
Zonguldak Göğüs Hastalıkları Hastanesi Sigarayı Bırakma Polikliniği&[#]8217;nde görevli Hemşire Hesna Ünver de, özel cihaz ile sigara içen ve içmeyen çalışanlar arasındaki farkı gösterdi.

BIRAKTIM DEYİP BIRAKTIM!
Bu arada, yaklaşık birbuçuk yıl önce sigarayı bıraktığını belirten gazeteci Fikri Kapan da söz alarak, &[#]8220;günde iki paket içtiğim sigarayı bırakabileceğimi hiç düşünmezdim, Ancak bir gün verdiğim karar doğrultusunda, her hangi bir tedavi desteği de almadan sigarayı bıraktım. İlk dönemleri de sigara içme yada bir şeyler yeme ihtiyacı duyduğumda bol su içtim. Halen zaman zaman canımın sigara istediği oluyor ancak, (ben seni bıraktım) diyerek adeta sigara ile kavga ediyorum&[#]8221; dedi.
Toplantıya, Lafarge çalışanları ile yöneticiler katıldı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
126 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
181 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
636 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
837 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
890 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
570 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1520 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
928 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
887 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
221 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI