Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

EREĞLİ´DE YENİ ADLİ YIL BAŞLADI

gundemeregli.com- Zonguldak&[#]8217;ın Ereğli ilçesinde 2012-2013 yeni adli yılın başlaması dolayısıyla açılış töreni düzenlendi.
Anıtı önünde düzenlenen törene, CHP İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve avukatlar katıldı. Anıta çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende konuşan Av. Tayyar Kartal, adaletin güçlü, güce sahip olanlarında adaletli olmaları gerektiğini söyledi.
Çağdaş toplumlarda olduğu gibi özgürlükçü demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin en büyük güvencesi olan, her türlü iç ve dış etkenlerden arınmış, tam bağımsız yargı sisteminin oluşması gereğinin hayati bir öneme sahip olduğunu kaydeden Kartal, &[#]8221;Bugüne kadar yitirdiğimiz tüm meslektaşlarımızı, tüm hukukçularımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Yeni adli yılın açılışı nedeniyle Kdz. Ereğli Avukatları olarak Ulu Önderimiz manevi huzurunda toplandık. Bizler en temel hak olan yaşama hakkına mutlak anlamda inanan avukatlar olarak, terör saldırıları nedeniyle yaşamını yitiren sivil, asker tüm şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyor, gerek vatanımızda gerek yakın coğrafyamızda boy gösteren her türlü terörü bir kez daha lanetliyoruz. Adalet, bir toplumda en üstün değerdir ve bu nedenle de vicdanlarda en üst düzeyde özümsenmesi gerekir. Adalet, toplumların geleceğinin de en önemli güvencesini teşkil etmektedir. Adaletin güçlü, güce sahip olanlarında adaletli olmaları gerekir.Adaleti sağlamakla görevli olan kurum yargıdır. Çağdaş toplumlarda olduğu gibi özgürlükçü demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin en büyük güvencesi olan, her türlü iç ve dış etkenlerden arınmış, tam bağımsız yargı sisteminin oluşması gereği hayati bir öneme sahiptir. Hukuk devleti olmanın, başka bir ifade ile hukukun üstün tutularak, yaşamın her alanında egemen kılınmasının olmazsa olmaz koşulu, yargı erkinin, görevini yaparken bağımsız, yansız ve güvenceli olmasıdır. Bunu sağlamanın yolu da yargı erkinin, diğer iki erkin, yani yasama ve yürütme erkinin hatta günümüzde dördüncü bir erk olarak görülmeye başlanan basının etki alanından uzak tutulması, yasama ve yürütme erklerinin alt ya da üst derecesinde değil, ancak eşiti bir konumda bulunması ile mümkün olduğunun net bir biçimde algılanmasıdır. Yargı bağımsızlığı, yargı tarafsızlığının da en temel koşuludur. Bağımsız olmayan bir yargı siyasallaşır ve tarafsızlığını yitirir ki bu da bir toplum için en büyük tehlikedir. Yargının tarafsızlığı konusunda, devam eden soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili olarak, başta yürütme ve yasama organı mensupları olmak üzere, medyanın ve her kesimin hassasiyet göstermesi, yargısal sürece müdahale girişiminde bulunulmaması, masumiyet ilkesinin ihlal edilmemesi, yargısız infaz anlamına gelebilecek davranışlardan mutlaka kaçınılması gerekmektedir. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı kavramlarını yalnızca Hakimler ve Cumhuriyet Savcıları açısından düşünerek ele almak büyük bir eksikliktir. Yargı bağımsızlığı, hakim ve Cumhuriyet savcıları kadar avukatların bağımsızlığını da gerektirmektedir&[#]8221; dedi.
Güçlü ve bağımsız bir yargı için güçlü, güvenceli ve bağımsız bir savunmanın yaşamsal öneme sahip olduğunu belirten Kartal, şunları söyledi:&[#]8221; İnsanlık tarihinin ilk zamanlarında &[#]8220;zorbalıkla-kaba güçle&[#]8221; eş anlamlı olan ve o şekilde uygulanan &[#]8220;hak arama özgürlüğü&[#]8221;, günümüzde başta anayasalar olmak üzere, yasalarla, uluslararası sözleşmelerle tanınan, düzenlenen, kullanılabilen ve güvence altında olan bir özgürlüktür. Hak aramanın bağımsız ve tarafsız bir kurum olan yargı yolu ile elde edilmesi, aşama aşama gelişen ve gerçekleşen bir hukuksal aydınlanmanın sonucudur. Hak arama özgürlüğünün kullanılmasında ve korunmasında hukuki yardımda bulunan, bu amaçla bireyin yanında yer alan, bilgisini ve zamanını hak arayan kişi veya kişilere özgüleyen hak arama ve savunma mesleğinin onurlu temsilcileri ise avukatlardır. Özetle avukatlık, tarihsel olarak kamusal ve entelektüel işlevlere sahip özel meslekler için gösterilebilecek en uygun örnektir. Avukatlar, insanlığa; başkalarının hakkına, mülkiyetine, özgürlüğüne saygıyı öğreten, İnsan Hak ve Bildirgesini yazan, Kölelikten Kurtuluş Bildirgesini yayımlayan, çoğunluğun tiranlığına karşı duran, adaletsizlikle savaşan, kendini hakkaniyete adayan, eşitlik, özgürlük ve barış için mücadele eden, uzlaşmaya inanan insanlardır. Dünya tarihi bunun sayısız örnekleriyle doludur. Sav, savunma, yargıç, yargılama faaliyetinin vazgeçilmez üç unsuru olmakla birlikte, demokratik hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin merkezini savunma hakkı oluşturur. Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani avukatı koymadığınızda, onun adı yargılama olmaz, yargısız infaz olur. Avukatı ve avukatlık mesleğini bağımsız, özgür, özerk kılmak, yargılama sürecinde etkili ve işlevsel yapmak yaşamsal değerdedir.
Güçlü ve bağımsız bir yargı için güçlü, güvenceli ve bağımsız bir savunma, yaşamsal öneme sahiptir. Güçlü yargı için güçlü savunma, bağımsız yargı için bağımsız savunma gereklidir. Bunun böyle algılanması gerekir. Avukatlık Kanunu&[#]8217;nda yazılı bulunan &[#]8216;savunmanın yargının kurucu unsuru&[#]8217;olduğuna ilişkin hükmün uygulayıcılar olan hakim ve Cumhuriyet Savcıları tarafından da içselleştirilmesi gerekmektedir.
Güçlü savunma için de Avukatlık Teminatı gereklidir&[#]8221;
Toplum tarafından yargıya güven duyulmasının toplumsal huzurun sağlanması ve birey hak ve özgürlüklerinin korunması açısından önemli olduğunu vurgulayan Kartal,&[#]8221; Yargıya güven duyulması, yargısal sürecin hızlı, adil ve yasalara uygun olması ile bağlantılıdır. Bu bağlamda yargı sistemimizle ilgili olarak bazı sorunların çözümü gereklidir.Bu sorunlara da kısaca değinmek istiyorum. Ceza soruşturma ve kovuşturmaları ile ilgili olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde de ülkemiz yönünden en sıkıntılı konulardan birisi haline gelmiş bulunan, tutukluluk sürelerinin, adeta yargısız infaz sayılabilecek derecede uzaması, bu konuda yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeden karar verilmesi, yasal olmayan ya da yasayla öngörülen koşullara tam olarak uyulmadan yapılan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması gibi temel hak ve özgürlüklerle doğrudan ilişkili usule aykırı işlemler yargıya olan güveni büyük ölçüde zedelemektedir&[#]8221; dedi.
Cezaevlerinde kapasitenin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunması, tutuklu sayısının hükümlü sayısından daha fazla olmasının toplumun her kesimi tarafından eleştirildiğini ifade eden Kartal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
&[#]8220; Yasal değişikliklere rağmen, yargılamaların gereksiz şekilde uzatılması, 6-7 ay sonraki tarihlere duruşma günlerinin bırakılıyor olması kabul edilemez bir sorundur. Yargılama sürecinin hızlandırılması ve sürecin yargı bağımsızlığına uygun biçimde yürütülebilmesi için tamamen yargıya bağlı adli kolluk gücünün ve adli tebligat memurluğunun oluşturulması büyük yarar sağlayacaktır. Uyuşmazlıkları önleyici nitelikteki tedbirlerin etkin hale getirilmesi ve alternatif çözüm yollarının bir an önce gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Ceza infaz sisteminin geliştirilip iyileştirilmesi, Avrupa Birliğine uyum sürecinin gerektirdiği mevzuat çalışmalarının sürdürülmesi gerekmektedir. Anayasa değişikliği ile getirilen &[#]8216; Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru&[#]8217; hakkının kullanılması 23 Eylül itibari ile başlayacaktır. Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuruların sayısını azaltmak amacıyla getirilen bu hak arama yolunun, hızlı ve etkin işlemesi gerekmektedir. Bu yolun yeni bir hak ihlallerine yol açmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekir&[#]8221;
Yeni adli yılın hayırlı olmasını dileyen Kartal, sözlerini şöyle tamamladı: &[#]8220; Birçok yargısal sorunun devam ettiği, avukatsız bir yargı anlayışının yayılmaya çalışıldığı, dünyanın bir çok yerinde temel insan haklarının hiçe sayıldığı, masum sivil ve askerlerimizin teröre kurban verildiği, siyasal iktidar tarafından ulusal bayramların, adlarına ve önemlerine yakışır olmaktan çok uzak şekilde sıradanlaştırıldığı bir ortamda yeni bir adli yıl açıyoruz. Yargının hızlı, adil ve savunma merkezli olmasını, devletlerin insan haklarına yalnızca saygılı değil, insan haklarına dayalı hareket etmesini, terörün sona ermesini, ulusal bayramların tarihsel önemlerine yakışır şekilde kutlanmasını istiyoruz. Yeni adli yılın hepimize hayırlı olmasını diler, bu vesileyle hepinize saygılar sunarım&[#]8221;
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
101 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
150 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
601 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
810 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
872 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
559 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1500 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
910 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
874 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
213 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI