Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

BU MÜCADELEDEN DERS ALINMALIDIR

gundemeregli.com-Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık büyük mücadeleden ders alınması gerektiğini bildirdi.
   Posbıyık, Büyük Madenci Yürüyüşü&[#]8217;nün yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında 70 bin işçi ile gerçekleşen yürüyüşe dikkat çekerek şu görüşlere yer verildi:
    30 Kasım 1990 ve 6 Şubat 1991 tarihleri arasında 70 bin maden işçisinin gerçekleştirdiği ve dönemin siyasal otoritesinde büyük etkiler bırakan, Türkiye işçi sınıfı tarihinde gerçekleşmiş en büyük işçi eylemlerinden biri olarak gösterilen Büyük Madenci Yürüyüşü&[#]8217;nün üzerinden yıllar geçti.
 Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik ve Arama (MTA) işyerlerinde örgütlü olan Türk-İş&[#]8217;e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile işveren arasında 48 bin işçi için sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, sendika 30 Kasım 1990&[#]8217;da başlamak üzere grev kararı almıştı.  Grev, 30 Kasım günü çeşitli siyasi partiler, meslek kuruluşları ve kitle örgütlerinin desteğiyle başlamış ve tüm Zonguldaklılar da ilk gününden itibaren greve aktif bir biçimde katılmışlardı.  Hükümetin kamu açıklarını kapama gerekçesiyle bu tür kamu işletmelerinin tasfiyesini öngörmesi, özelleştirme politikaları ve genel olarak işçi ücretleri konusundaki tutumu, Zonguldak&[#]8217;taki uyuşmazlığın boyutlarını genişletmiş ve kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı.Üstüne üstlük işveren 4 Aralık&[#]8217;ta lokavt ilan etmiş,
hükümet, bu arada, madenlerin işçiler tarafından işletilmesi önerisini gündeme getirmişti. Sendika ise, öncelikle ´´işletmenin tüm borçlarının ödenmesi, kıdem tazminatı karşılıklarının bir yerde bloke edilmesi, Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri&[#]8217;ne dünya fiyatlarının çok altında kömür satılmasından doğan zararın karşılanması ve havzanın durumunun iyileştirilmesine yönelik projelerin uygulanması´´ koşuluyla bunu kabul edeceğini açıkladı.
    14 Aralık&[#]8217;ta çeşitli sendikalara üye 100 bin işçi, Zonguldak maden işçilerine destek vermek amacıyla 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. 22 Aralık´ta da GMİS, ´´Ankara´ya Yürüyüş´´ kararı aldı. 3 Ocak 1991&[#]8217;de Türk-İş tarafından düzenlenen 1 günlük işe gitmeme eylemi yapılırken 4 Ocak&[#]8217;ta işçileri Ankara&[#]8217;ya götürecek olan otobüslerin Zonguldak&[#]8217;a hareketleri ve kente girmeleri güvenlik güçlerince engellendi. Bunun üzerine GMİS Genel Başkanı merhum Şemsi Denizer, işçilere Ankara&[#]8217;ya yürüyerek gidileceğini duyurdu ve yürüyüş aynı gün GMİS genel merkezinden başlatıldı. İşçi ailelerinin de katılımıyla sayıları 70 bine ulaşan yürüyüşçüler, ilk gün Zonguldak&[#]8217;a 33 km. uzaktaki Devrek&[#]8217;e vararak geceyi burada geçirdiler.
Devrek&[#]8217;ten çıkarak yürüyüşe devam eden işçilerin yolu Dorukhan Tüneli´nde komando birlikleri ve çevik kuvvete bağlı polislerce kesildi, ancak yürüyüşçülerin kararlılığı karşısında güvenlik güçleri yolu açtılar. Daha sonra Bolu&[#]8217;nun Mengen ilçesine ulaşan madenciler ve aileleri burada hükümet karşıtı gösteriler yaptılar. 6 Ocak´ta Zonguldak-Mengen yolu kesilerek yürüyüşçülere battaniye, ilaç ve yiyecek gönderilmesi engellendi. Mengen&[#]8217;den Ankara-İstanbul karayoluna doğru hareket eden yürüyüşçülerin yolu Yılancık Köprüsü&[#]8217;ne 200 m. kala jandarma komandoları ve polis tarafından kesildi, yol dozerlerle kapatıldı. Denizer ve sendikacılar, Bolu Valisi ve diğer yetkililerle görüşmek için barikatın diğer tarafına geçti, binlerce yürüyüşçü barikat önünde beklemeye başladı. İşçiler geceyi dağlarla çevrili açık arazide geçirdiler ve ateşler yakarak ısındılar. 7 Ocak&[#]8217;ta barikata yakın noktada bekleyen 200 kadar işçi güvenlik güçlerince gözaltına alınırken 8 Ocak&[#]8217;ta Ankara&[#]8217;daki görüşmeleri tamamlayan merhum Denizer yürüyüşe son verildiğini açıkladı. 112 kilometrelik yürüyüş Ankara yolu kavşağına 8 km. kala sona erdirilmişti. Zonguldak&[#]8217;a dönen işçiler greve devam ettiler. 
 GÜCÜN SİMGESİ OLAN DİRENİŞ
     Bu cümlelerde kısaca özetlemeye çalıştığım Büyük Ankara Yürüyüşü, Zonguldak&[#]8217;ın bugün bile yıllardır özlemini duyduğu; haksızlıklar ve yanlış politikalar sebebiyle her geçen gün daha da kötüye giden bölgemizin sesini haykırmak için ihtiyacımız olan tek gücün simgesi olan bir direniştir.

     Her zaman savunduğum gibi, yaşanan tüm olumsuzluklar karşısında elimizdeki tek toplumsal güç, demokratik kurallar ve teamüller içerisinde anayasal hak olarak da kabul edilen eylemsel mücadeledir. Bugün       Zonguldak&[#]8217;ın kaybettiği en önemli değer, 1991&[#]8217;de Büyük Ankara Yürüyüşü&[#]8217;nde vücut bulan bu eylemci ruhtur.

         BU MÜCADELEDEN İLHAM ALINMALI

    Bugün Zonguldak&[#]8217;ta yaşamalarına rağmen, yaşatılmak zorunda bırakıldıkları her sıkıntı, sorun ve çileye, elleri böğürlerinde bekleyerek sessiz kalan tüm Zonguldaklılar, 1991&[#]8217;in soğuk kış günlerinde bu büyük işçi mücadelesinde hayat ve omuz veren işçilerimizden ilham almalıdır.

     23 yıl önce gösterilen bu büyük mücadelenin tüm kahramanlarını sevgi ve saygıyla yad ediyorum. Bu mücadelenin değerli ismi merhum Şemsi Denizer olmak üzere aramızdan ayrılan tüm maden işçilerimizi de rahmetle anıyor, cefakar ve vefakar maden işçilerimize en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
96 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
138 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
592 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
803 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
867 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
552 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1494 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
905 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
872 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
211 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI