Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

EREĞLİ´NİN YÜKÜ ÇOK ARTTI

gundemeregli.com-Zonguldak Platformu´nun Mart ayı toplantısı Kdz. Ereğli İlçesinde gerçekleştirildi.
Kdz. Ereğli Kent Konseyi ve Ereğlililer Derneği&[#]8217;nin daveti üzerine Zonguldak Platformu kurulduğu günden bu yana ilk kez bir ilçede toplanarak, o ilçenin sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulmasını sağladı.
Keleşler Park Otel&[#]8217;de başlayan toplantı yaklaşık 2 saat 40 dakika sürdü.
Toplantının açılışında konuşan Kdz. Ereğli Kent Konseyi Başkanı Nalan Köseoğlu Selvi, Zonguldak ve Ereğli&[#]8217;de ki Sivil toplum Kuruluşlarının ilk defa geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirmesinin önemine değindi.
Zonguldak&[#]8217;ın kömürün bulunması ve işletilmeye başlaması ile birlikte emeğin başkenti haline geldiğini ifade eden Selvi konuşmasında şunları söyledi; &[#]8220;Kömürün bulunması, işletmeye alınması ve buna bağlı olarak Ereğli Demir Çelik ile Karabük Demir Çelik&[#]8217;in kurulması ile bölgemiz aynı zamanda sanayi kimliği de kazandı. Bu sanayi bölgesi Karabük´ün il olmasıyla coğrafi bir daralma yaşadı.
Bu durum ekonomik olarak Ereğli´nin yükünü de kat be kat artırdı. 2008 yılından beri de global krizin yanı sıra kendi iç sorunlarıyla boğuşur oldu. Krizi derinleştiren bir faktörde şüphesiz yatırımların bölgeye gelmemesi olmuştur. Erdemir´de yaşanan özelleştirme süreci ve ücretlerin belirli bir seviyeye çekilmesi, esnafın bundan etkilenmesi, piyasadaki arz-talep dengesinin değişmesi, para döngüsünün minimuma inmesi, tüm Ereğli´yi etkiler duruma geldi. Büyük umutlar bağlanan tersaneler bölgesinin fonksiyonel hale gelmemesi ve binlerce kişinin işsiz kalması ekonomimizi bozan bir diğer faktördür. Ekonomi her şeyin temeli. Ekonomideki bozulmaya paralel olarak sosyal yaşamdaki olumsuzluklar da kendini göstermeye başladı. Patolojik davranışların artığı, hem ekonomik hem de sosyal davranış bozukluklarının yaşanması bizi bir araya getiren neden oldu. Bu bağlamda bu sorunlara çözüm aramak, bölgemizin geleceği için ne yapabiliriz sorusuna cevap aramak için davetimizi kırmayarak geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz&[#]8221; dedi.
Zonguldak Platformu Sözcüsü ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav ise Zonguldak ile Ereğli&[#]8217;nin etle tırnak gibi olması gerektiğini savunarak, Zonguldak-Ereğli birlikteliğinin bölgeye çok şey kazandıracağını ifade etti.
15 Mart 2008 yılında oluşturulan Zonguldak Platformu&[#]8217;nun 80 STK üye ile yola çıktığını söyleyen Sav, bu gün ise sayının 140&[#]8217;a yükseldiğini dile getirdi. Sav konuşmasında şunları söyledi: &[#]8220;Platform olarak Zonguldak´ta sivil toplum örgütlerinde bir araya geliyoruz. İlk kez Kdz. Ereğli Kent Konseyi ve Ereğlililer Derneği´nin davetiyle Zonguldak dışında, Ereğli´de toplanıyoruz. Ereğli son zamanlarda ekonomik ve sosyal sıkıntılar yaşayan bir kentimiz. Bizim iki özelliğimiz var bunlardan bir tanesi somut, direk vatandaşı ilgilendiren sorunlar ve çözüm yolları üzerinde durur ve bir yol haritası çizeriz. İkinci özelliğimiz ise siyasetçilerle birlikte ama siyaset yapmadan hareket ederiz. Bu faaliyetlerimizden en önemlisi Mithat Paşa Tüneli için düzenlenen kampanya ile 40 bin imza toplamamızdı. Böylece 30 yıla yakındır bilinen ama rafta olan bu projeyi raftan indirmeyi başardık. Sivil toplum örgütleri olarak birlikte hareket edersek, art niyetli davranmazsak, somut şeyler istersek başarılı olmama ihtimali yok diye düşünüyorum. Bu toplantı da birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirmek için düzenlendi.&[#]8221;
Toplantı&[#]8217;ya katılan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş bölge siyasetçilerinin TTK&[#]8217;yı Türkiye&[#]8217;nin bir kamburuymuş gibi gösterip, bunun üzerinden siyaset yapmalarını eleştirdi. Alabaş konuşmasında &[#]8220;Türkiye&[#]8217;de sanki TTK tek zarar eden kurummuş gibi gösteriliyor. Ben bunu asla kabul etmiyorum. Kardemir&[#]8217;i kuran TTK hep göz ardı ediliyor. Türkiye&[#]8217;de bizim bölgemizden başka kendi bölgesindeki kurumun zararını öne çıkarıp, kambur diye gösteren başka siyasetçi yoktur. Adapazarı vagon fabrikasının bu ülkede kambur gösterildiğini duydunuz mu? bilmiyorum. Eskiden TTK&[#]8217;nın zararı göze batardı. Bu gün orta büyüklükteki bir devlet hastanesine giden para TTK&[#]8217;nın zararının 3-4 kadardır. Ama maalesef TTK ve maden işçisine Türkiye&[#]8217;nin borcu olduğunu herkes göz ardı ediyor. TTK&[#]8217;yı küçük düşürmek, örselemek, bu bölgenin siyasetçilerin görevi gibi. Yapmış oldukları madenciyi hafife almaktır. Bu bölgenin TTK&[#]8217; ya borcu vardır. Her zaman TTK sanayiye en büyük katkıyı koymuş bir kurumdur. Ulusal ve küresel sermayenin, doğalgaz sermayesinin lobileri ile ülkeye en büyük yükmüş gibi gösterilmesine asla müsaade etmeyiz.&[#]8221;dedi.
Kdz. Ereğlililer Derneği Başkanı Noyan Keskin&[#]8217;de Erdemir&[#]8217;in özelleştirilmesi sonrasında ekonomik sıkıntıların arttığı belirterek şunları söyledi: &[#]8220;Ereğli&[#]8217;de var olan bir OSB var. OSB&[#]8217;nin ulusal medyada daha fazla tanıtımın yapılması gerekmektedir. Mağaraların daha fazla tanıtılması basın mensubu arkadaşlarımdan istirham ediyorum. Erdemir gibi dev bir kuruluşumuz var. Bu kuruluşlumuz Ereğli esnafına daha fazla iş vermesi gerektiğine inanıyorum. Bende bir Erdemir çalışanıyım ama buna inanıyorum. Sanayi fuarlarının bölgemize getirilmesi ve burada yapılması bölgemizin tanıtımı açısından daha etkili olacaktır. Ereğli&[#]8217;ye devlet üniversite kurulamıyorsa, vakıf üniversitesi kurulabilir. Gerek Amele Birliği gerekse Erdemir Çalışanları Vaktı bu noktada değerlendirilebilir.&[#]8221;
Toplantı&[#]8217;da STK başkanları ağırlıklı olarak Türkiye&[#]8217;nin hemen hemen her tarafında ulaşım sorunun çözülmesine karşın Zonguldak ve Ereğli&[#]8217;nin bu konuda geri bırakılmasını gündeme getirdiler. Bölgede işsizliğin en önemli sorunlardan biri olduğu da savunulurken, STK Başkanları birçok konuda görüş ve önerilerini sundular.
Toplantı sonunda Ereğli&[#]8217;de ki STK&[#]8217;ların ayrı bir kurul oluşturarak Ereğli&[#]8217;de belirli aralıklarla toplanması,
Ulaşım sorunları ile ilgili olarak Zonguldak Platformu ile ortaklaşa bir rapor hazırlanıp Ulaştırma Bakanlığına bu raporun sunulması ve bölge milletvekillerine işlerin hızlandırılması ve takibi ile ilgili olarak baskı kurulması, Ereğli OSB&[#]8217;nin yatırımcılara cazip hale getirilmesi için teşvik konularının yeniden ele alınması ve ilçeye liman kazandırılması konuları konuşuldu.
Zonguldak Platformu&[#]8217;nun toplantısına Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Kdz. Ereğli Kent Konseyi Başkanı Nalan Selvi Köseoğlu, Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Bahar, Zonguldak Baro Başkanı Kerem Ethem, Muhtarlar Derneği Başkanı ve Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Derneği Federasyonu Başkanı Şerafettin Nas, Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol, Kdz. Ereğli TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çivici ve 70 civarında STK temsilcisi katıldı.

Yorumlar

Hasan kartal 11 Yıl Önce

Zonguldağa ne yapmış bunlarda erğliyi konuşmuşlar

Ünal Savaş 11 Yıl Önce

DENİZYILDIZI ÖYKÜSÜ VE KDZ. EREĞLİ’MİZDE [ct]KIYIYA VURMUŞ HER ŞEY.[ct]

“Bir adam okyanus sahilinde yürüyüş yaparken, denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar. Biraz daha yaklaşınca bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder ve “Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsunuz diye sorar.” Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi, “Yaşamaları için” yanıtını verince, adama şaşkınlıkla “İyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkân yok. Sizin bunları denize atmanız neyi değiştirecek ki?” der. Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi, “ Bak onun için çok şey değişti” karşılığını verir.”

OKYANUSA GERİ ATILAN DENİZYILDIZI MİSALİ, BİZLERDE HER BİRİMİZ AYRI AYRI ROLLER ÜSTLENEREK, GEÇMİŞİNİ ARAYAN VE ÖZLEYEN KDZ. EREĞLİ’MİZDE “KIYIYA VURMUŞ HER ŞEYİ” YENİDEN YAŞATMAK İÇİN ÇABA GÖSTERMELİYİZ.

KURUM, KURULUŞ, ÖRGÜT VE KİŞİLERİN SÜREKLİ OLARAK BİRBİRLERİYLE KAVGA ETTİĞİ VE DİDİŞTİĞİ BİR ŞEHİRDE SOSYAL VE EKONOMİK PATLAMALARIN (GRİZU) YAŞANMASI KAÇINILMAZDIR. KDZ. EREĞLİ’MİZ BUGÜN BU KISIR ÇEKİŞMELERİN BEDELİNİ ÖDEMEKTEDİR. BU AĞIR BEDELİ ÖDEYENLER İSE, KAVGA YAPANLAR DEĞİL, MAALESEF HALKTIR.

KISIR KAVGALAR VE ÇEKİŞMELERİN YAŞANDIĞI KDZ. EREĞLİ´MİZE GELMEK İSTEYEN YATIRIMCILAR İSE EMEK VE SERMAYELERİNİ RİSKE ATMAK İSTEMEDİKLERİ İÇİN ÜRETİMLERİNİ HUZURUN OLDUĞU ŞEHİRLERDE YAPMAKTADIRLAR. BUGÜN İSE KDZ. EREĞLİ´MİZ ÜRETMEDEN TÜKETMEKTE, BÖYLECE DE HIZLA TÜKENMEKTEDİR.

BARIŞA ÇAĞRI ŞİİRİ

SEVGİYİ, BARIŞI, ETMİŞİZ TALAN,
KALMADI ARTIK, GERİDE KALAN,
SEVGİDE YALAN, BARIŞTA YALAN,
VAR GİT, BİRAZDA SEN OYALAN.

YAPMAYIN, ETMEYİN, EYLEMEYİN,
BARIŞI DAHA DA, ÖTELEMEYİN.
SEVGİ, BARIŞ, DOSTLUK YETMEZ,
HOŞGÖRÜYÜ DE ARKASINA EKLEYİN.

KAVGANIN KAZANANI YOKTUR,
BARIŞI KISKANANLAR ÇOKTUR,
DÜŞÜNÜN, ANLAYIN, YETER ARTIK,
İSTEMEYENLERİN KARNI TOKTUR.

SEVGİ PINARINI AKITTIK, KARA KARA,
İÇİLMİYOR SULAR, BAHTIMIZ MI KARA,
GERÇEK SEVGİ, BARIŞ, DOSTLUK İLE,
DEVA BULSUN, KALPLERDEKİ BU YARA,

ALLAH İKİ KULAK VERMEMİŞ BOŞUNA,
VİCDANLAR SIZLIYOR, DUYUN ARTIK,
BARIŞ, GİDER, HERKESİN HOŞUNA
ÖNCELİKLER LİSTESİNE, KOYUN ARTIK.

DARILMAYIN, GÜCENMEYİN, YERMEYİN,
BU ADAMDA NEREDEN ÇIKTI DEMEYİN,
SUYUNUZU İÇTİM, EKMEĞİNİZİ YEDİM,
VEFAYI, BİRAZDA SİZLER SERGİLEYİN.

[ct]YURTTA BARIŞ, CİHANDA BARIŞ[ct] M. KEMAL ATATÜRK

SAYGILARIMLA

“FESTİVALE HAYIR. ÜRETMEDEN TÜKETMEK, EREĞLİ´Yİ TÜKETMEKTİR.”
“BUGÜNÜN İSRAFI YARININ KITLIĞIDIR.”
Ünal SAVAŞ – Erdemir emeklisi

Ünal Savaş 11 Yıl Önce

DENİZYILDIZI ÖYKÜSÜ VE KDZ. EREĞLİ’MİZDE [ct]KIYIYA VURMUŞ HER ŞEY.[ct]

“Bir adam okyanus sahilinde yürüyüş yaparken, denize telaşla bir şeyler atan birine rastlar. Biraz daha yaklaşınca bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder ve “Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsunuz diye sorar.” Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi, “Yaşamaları için” yanıtını verince, adama şaşkınlıkla “İyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkân yok. Sizin bunları denize atmanız neyi değiştirecek ki?” der. Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi, “ Bak onun için çok şey değişti” karşılığını verir.”

OKYANUSA GERİ ATILAN DENİZYILDIZI MİSALİ, BİZLERDE HER BİRİMİZ AYRI AYRI ROLLER ÜSTLENEREK, GEÇMİŞİNİ ARAYAN VE ÖZLEYEN KDZ. EREĞLİ’MİZDE “KIYIYA VURMUŞ HER ŞEYİ” YENİDEN YAŞATMAK İÇİN ÇABA GÖSTERMELİYİZ.

KURUM, KURULUŞ, ÖRGÜT VE KİŞİLERİN SÜREKLİ OLARAK BİRBİRLERİYLE KAVGA ETTİĞİ VE DİDİŞTİĞİ BİR ŞEHİRDE SOSYAL VE EKONOMİK PATLAMALARIN (GRİZU) YAŞANMASI KAÇINILMAZDIR. KDZ. EREĞLİ’MİZ BUGÜN BU KISIR ÇEKİŞMELERİN BEDELİNİ ÖDEMEKTEDİR. BU AĞIR BEDELİ ÖDEYENLER İSE, KAVGA YAPANLAR DEĞİL, MAALESEF HALKTIR.

KISIR KAVGALAR VE ÇEKİŞMELERİN YAŞANDIĞI KDZ. EREĞLİ´MİZE GELMEK İSTEYEN YATIRIMCILAR İSE EMEK VE SERMAYELERİNİ RİSKE ATMAK İSTEMEDİKLERİ İÇİN ÜRETİMLERİNİ HUZURUN OLDUĞU ŞEHİRLERDE YAPMAKTADIRLAR. BUGÜN İSE KDZ. EREĞLİ´MİZ ÜRETMEDEN TÜKETMEKTE, BÖYLECE DE HIZLA TÜKENMEKTEDİR.

BARIŞA ÇAĞRI ŞİİRİ

SEVGİYİ, BARIŞI, ETMİŞİZ TALAN,
KALMADI ARTIK, GERİDE KALAN,
SEVGİDE YALAN, BARIŞTA YALAN,
VAR GİT, BİRAZDA SEN OYALAN.

YAPMAYIN, ETMEYİN, EYLEMEYİN,
BARIŞI DAHA DA, ÖTELEMEYİN.
SEVGİ, BARIŞ, DOSTLUK YETMEZ,
HOŞGÖRÜYÜ DE ARKASINA EKLEYİN.

KAVGANIN KAZANANI YOKTUR,
BARIŞI KISKANANLAR ÇOKTUR,
DÜŞÜNÜN, ANLAYIN, YETER ARTIK,
İSTEMEYENLERİN KARNI TOKTUR.

SEVGİ PINARINI AKITTIK, KARA KARA,
İÇİLMİYOR SULAR, BAHTIMIZ MI KARA,
GERÇEK SEVGİ, BARIŞ, DOSTLUK İLE,
DEVA BULSUN, KALPLERDEKİ BU YARA.

ALLAH İKİ KULAK VERMEMİŞ BOŞUNA,
VİCDANLAR SIZLIYOR, DUYUN ARTIK,
BARIŞ, GİDER, HERKESİN HOŞUNA
ÖNCELİKLER LİSTESİNE, KOYUN ARTIK.

DARILMAYIN, GÜCENMEYİN, YERMEYİN,
BU ADAMDA NEREDEN ÇIKTI DEMEYİN,
SUYUNUZU İÇTİM, EKMEĞİNİZİ YEDİM,
VEFAYI, BİRAZDA SİZLER SERGİLEYİN.

[ct]YURTTA BARIŞ, CİHANDA BARIŞ[ct] M. KEMAL ATATÜRK

SAYGILARIMLA

“FESTİVALE HAYIR. ÜRETMEDEN TÜKETMEK, EREĞLİ´Yİ TÜKETMEKTİR”
“BUGÜNÜN İSRAFI YARININ KITLIĞIDIR”
Ünal SAVAŞ – Erdemir emeklisi

Daha Fazla Haber
Genel
120 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
172 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
621 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
823 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
881 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
565 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1513 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
921 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
881 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
217 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI