Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

EREĞLİ KRİZDEN ÇIKIŞ ARIYOR

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Posbıyık, önce bölge Milletvekillerine ve siyasilere yüklendi. Ardından Çevrecilere&[#]8230;

Yatırımcıların başvurduğu Başbakanlık Kalkınma Ajansı&[#]8217;ndan ne bölge milletvekillerinin nede siyasilerin haberi olmadığını belirten Posbıyık, Kireçlik ve Kandilli&[#]8217;ye yapılacak olan Termik Santrali gizliden gizliye hayata gemesi sebebiyle bu konuda duyarsız kalan çevrecileri hedef tahtasına oturtturdu.

Posbıyık, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Tar ile bölge yatırımları için yaptığı toplantılara da dikkat çekerek,  Ereğli&[#]8217;de yatsı çeliğe dayalı yan sanayi yatırımların oluşturulması gerektiğine işaret etti. Karadeniz Ereğli&[#]8217;deki ve Alaplı&[#]8217;daki esnaf örgütlerinin, sanayi odalarının, muhtarlar derneklerinin bir araya gelerek ortak akıl grubu oluşturup tek ses olmasını istedi.

 Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir de yassı eliğe dayalı, yan sanayi yatırımların oluşması için yoğun bir şekilde çalıştıklarını bildirdi.

Posbıyık makamında düzenlediği basın toplantısında, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fatih Tar ile gerçekleştirdiği  özel toplantı ile ilgili  bilgiler verdi.

RAPORU ERDEMİR HAZIRLADI

 Son dönemlerde büyük ekonomik sıkıntılar içinde kalan ve eski güçlü günlerinden uzaklaşan Karadeniz Ereğli&[#]8217;nin ve bölgesinin sıkıntılardan kurtulabilmesi için ekonomi uzmanlarına hazırlatmış olduğu raporu başta Erdemir yöneticileri olmak üzere birçok yatırımcılarla paylaştığını belirten Başkan Posbıyık yaptığı konuşmasında &[#]8220;Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar&[#]8217;da, kendilerine sunduğumuz bu raporu OYAK Holding uzmanları ile birlikte inceleyerek, üzerinde durduğumuz hususlarla ilgili Erdemir&[#]8217;in bakış açısını değerlendiren ve yorumlarını sunan bir rapor hazırlatarak bizlerle paylaştı. Sayın Tar ve ekibine gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ediyorum&[#]8221; dedi.

ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPTILAR

Posbıyık ayrıca Erdemir Genel Müdürü Fatih Tar&[#]8217;ın uzmanlara hazırlattığı Karadeniz Ereğli&[#]8217;de yassı çeliğe dayalı yan sanayi yatırımlarının oluşturulması ile ilgili yatırım dosyası hakkında bilgiler verdi.

&[#]8220;Erdemir&[#]8217;i 2006 yılında bünyesine katan OYAK&[#]8217;ın hızla yeni yatırımlar yaparak 6 sene içinde ürün gamını çeşitlendirdiği, sıvı çelik ve doğrudan mamul üretimini %40 a varan oranda artırdığı, Sayın Tar tarafından hazırlatılan rapordaki verilerde ayrıntılarıyla belirtiliyor. OYAK Holding ülkemizin otomotiv, beyaz eşya, boru profil, genel imalat sanayi, makine ve alet, elektrik-elektronik, gemi inşa, savunma sanayi ve ambalaj sanayi gibi sektörlerin,  yassı çeliğe dayalı mamul talebinin büyük ölçüde yerli kaynaklar tarafından sağlanması için önemli bir gayret içine girmiştir. Bu noktada da holding,  ciddi yatırımlar yapmıştır.  Erdemir yöneticilerine ve OYAK Holding&[#]8217;e bu yatırımları için Karadeniz Ereğli halkı adına teşekkür ediyorum&[#]8221;

RAPORLARLA AÇIKLANDI    

Posbıyık, 2011 yılında sekteröl bazda müşterilerinin aldıkları mamul oranlarını raporlarla açıkladı, raporda şu bilgiler yer aldı; Boru profil sanayi: 1 milyon 640 bin ton. Bu rakamla boru profilciler Erdemir&[#]8217;den en çok mal alan sektör konumundadır. Genel imalat sanayi: 523 bin ton. Otomotiv ve otomotiv yan sanayi: 510 bin ton. Beyaz eşya olarak bilinen dayanıklı ev aletleri: 270 bin ton. Ambalaj sanayi: 201 bin ton. Çelik Servis Merkezleri de toptan ticaret ve ikincil üreticilerle birlikte 1 milyon 650 bin ton malzeme alıyor.

&[#]8220;UZMANLAR HAZIRLADI&[#]8221;

Demir-çelik yatırımcılarının beklentileri de, Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan bu raporda ifade ediliyor. Uzmanlar tarafından sektörün karşı karşıya kaldığı haksız rekabetin ve kalitesiz ürün ithalatının engellenmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi ve en önemlisi büyümenin yerli girdilerle olması gerektiğine vurgu yapılıyor.  Aynı uzmanlar, hükümetimizin bu perspektife yönelik tedbirleri şimdiden almasının önemli olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Bir önemli tespit de şu:  Erdemir çeliği üretiyor; ama maalesef bu çeliğin bölgemizde hali hazırda profil fabrikaları haricinde ciddi bir kullanıcısı yok. Belki de en büyük sıkıntılarımızdan biri de bu.

&[#]8220;ANA TEDARİKÇİ&[#]8221;

Erdemir, ülkemizdeki otomotiv, beyaz eşya, boru profil, genel imalat sanayi, makine ve alet, elektrik-elektronik, gemi inşa ve savunma sanayi ile ambalaj sanayi gibi sektörlerdeki binlerce firmanın ana tedarikçisi konumunda.

Evet, bölgesel teşviklerdeki imkanlar belli oranda önemli; fakat bunun dışında önemli olan iki parametre daha var: Hedef pazarlara yakınlık ve hammaddeye yakınlık en az teşvikler kadar önemli. Zira Ereğli Demir-Çelik Fabrikası, tüm bu sektörlerin ana tedarikçisi ve dünya ölçeğinde 3 önemli limana sahip bir fabrika.

&[#]8220;DİĞER İLLERDEN GERİDEYİZ&[#]8221;

Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan raporda Zonguldak&[#]8217; ın resmi verilere göre teşvik belgesi alımı ve buna bağlı yatırım yapılması hususunda diğer illere göre epey geride kaldığı da açık seçik ifade ediliyor.

Geçtiğimiz hafta yeni teşvik paketi kapsamında otomotiv sanayicilerinin talebi üzerine otomotiv ve yan sanayi yatırımları  nereye yapılırsa yapılsın 5. Bölge&[#]8217;nin teşviklerinin tamamından faydalanabileceği ilgili bakanımız tarafından kamuoyuna deklere edildi. Bu durum şu anlama gelmektedir: Artık limanları ve coğrafi konumuyla hedef pazarların yakınında olan bölgemiz için teşviklerin eşitliği açsından hiçbir sorun kalmamıştır.

&[#]8220;DOĞRUDAN DESTEK GEREKİYOR&[#]8221;

Elinizdeki bu raporu hazırlayan Erdemir uzmanları, çevremizdeki iki il; Bartın ve Karabük&[#]8217;te, Kalkınma Bakanlığına bağlı çalışan yatırım destek ofislerinin Organize Sanayi Bölgesi yönetimleri ile işbirliği içinde olduğu, yatırımcı ile doğrudan görüşmeler yaptığı, teşvikler konusunda yatırımcıyı bilgilendirdiği, yer tahsisi konusunda doğrudan destek olduğu yönünde bir tespit yapmışladır. Erdemir üst yönetimi de, uzmanların bu tespitlerine destek olacak bazı düşünceleri hayata geçirme düşüncesinde olduklarını ifade etmektedirler. Bu destekler de şu başlıklar halinde belirtilmektedir: Ücreti mukabilinde limanların kullanımı konusunda Erdemir hazırdır. 2 dökme-yükleme tahliye doku, 4 genel kargo dokuyla birlikte dünya ölçeğindeki Erdemir limanlarını yatırımcılar kullanabileceklerdir. Yatırımcılar, Erdemir&[#]8217;e ait atölyelerden ve atölyelerin olanaklarından yararlanabileceklerdir.

&[#]8220;ERDEMİR HER KONUDA DESTEK VERİYOR&[#]8221;

Bölgemize yatırım yapacak sanayiciler Erdemir&[#]8217;in tüm laboratuar hizmetlerinden faydalanabilecekleri gibi Erdemir ayrıca bu firmalara eğitim hizmeti de verecektir.  Erdemir yöneticileri, şirket olarak, bölgeye gelecek ve yatırım yapacak sanayicilerimizin  hizmetinde olacağını ve her konuda teknik destek vereceğini de deklare etmektedir. Ayrıca Erdemir  5 milyon tonluk çelik üretimini gerçekleştirirken, yan sanayi olarak nelere ihtiyacı varsa, bu ihtiyaçlarını bölgemizde üretilmesi yatırım yapacak olan bu firmalardan almaya hazır olduğunu da ifade ediyor. Erdemir&[#]8217;in çelik üretiminde kullandığı önemli malzemeler ise raporda şöyle listeleniyor:  Nihai ürün ambalaj malzemeleri, Silindir imalatı malzemeleri, Cüruf potaları imalatı malzemeleri, Merdane, Demiryolu makas ve yedekleri, İşçi sağlığı ve güvenliği malzemeleri,Refrakter malzemeleri  Burada ilginç bir nokta daha karşımıza çıkıyor. Batı Karadeniz Bölgesi&[#]8217;nde, toplam 8 buçuk milyon ton sıvı çelik üreten iki büyük demir-çelik fabrikası olmasına rağmen bölgemizde bugüne kadar refrakter malzemesi yatırımı yapılmamıştır.

&[#]8220;EREĞLİ DIŞINDAN TEMİN EDİLİYOR&[#]8221;

Erdemir uzmanlarının hazırladığı ve bazı bilgilerini sizlerle paylaştığımız bu rapor sonucunda bizim açımızdan ortaya çıkan ilk sonuç şudur: İlk etapta orta ölçekli atölyelerde yukarıda saydığım ürünlere yönelik üretim yapılabilir. Muhtemelen Erdemir bu önemli sarf malzemelerinin büyük bölümünü bu gün için Ereğli dışından temin etmek durumunda kalmaktadır. Bu sarf malzemelerinin bölgemizde üretilebilmesi halinde Erdemir&[#]8217;e bu malzemeleri satma şansı da hayli yüksektir.

Esasen,  hazırlanan bu raporun özünde, yassı çelik ve yan sanayi konusunda mümkün olduğunca yerli hammadde kaynaklarının kullanılmasının önemli olduğu; sektörlerin birbirlerinin rekabet gücünü doğru oranda etkileyebilmesi için çeliğin üretiminden başlayarak ve yan sanayisine kadar yerli kaynakların tüketilmesinin desteklenmesi, bunun da bir devlet politikası olması gerektiğini ifade etmek isterim.

 

&[#]8220;200 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM&[#]8221;

Bir diğer önemli husus da şudur: Ham çelik sanayinin Türkiye&[#]8217;de doğrudan istihdamı 34 bin 800 kişi,  diğer yan sektörlerdeki istihdam ise 200 bin kişidir. Bu çok önemli bir rakamdır. Bu sektör tek başına 250 bin kişilik önemli bir istihdam alanı yaratmakta ve rekabet gücüyle en hızlı büyüyen iş kolu olarak göze çarpmaktadır. Bu pastadan hak ettiğimiz payı almak, Karadeniz Ereğli&[#]8217;deki ve Alaplı&[#]8217;daki esnaf örgütlerinin, sanayi odalarının, muhtarlar derneklerinin bir araya gelerek ortak akıl grubu oluşturup tek ses olmasından geçiyor.

Günümüz koşularında siyasi iradenin yatırımcıya ancak eldeki imkanları gösterme şansı var. Tercih, sermaye sahibinin, yani yatırımcınındır. Kimse parasını riske etmek istemez. Burada siyasi iradeye düşen görev, bu yatırımcıların bölgedeki imkanlarımızı da görmesinin sağlanmasıdır.

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
100 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
145 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
597 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
808 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
871 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
557 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1497 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
907 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
873 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
212 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI