Kategoriler

Zonguldak Haberleri ve Kdz.Ereğli Haberleri

YANLIŞ HESAP BAĞDAT´TAN DÖNER

gundemeregli.com-CHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Kartal, partisine mensup Belediye Başkanı Posbıyık ile Belediye Meclis üyelerine yönelik AK Parti ilçe Başkanı Çakır ile Ak Partili Belediye meclis üyelerinin yapmış olduğu eleştirilere yanıt vermek için basın mensuplarının karşısına çıktı.

Belediye Meclisinde alınan ve büyük tepkilere neden olan Encümen seçimleri konusunda açık ve net konuşan Kartal,  &[#]8220;Bir söz vardır. &[#]8220;Yanlış hesap Bağdat&[#]8217;tan döner.&[#]8221; TBMM &[#]8216;de bile, bazen bu tür hatalar olabilmektedir. 3 Nisan&[#]8217;da hata yapılmıştır. 4 Nisan&[#]8217;da hata düzeltilmiştir. Her şey bu kadar açık, bu kadar net, bu kadar yasa ve yönetmeliğe uygun, bu kadar yasal ve demokratiktir. Gerçek durum böyle iken, Sayın AKP İlçe Başkanının ve Sayın AKP meclis üyelerinin yasa ve yönetmelikleri görmezden gelip, yaptıkları basın açıklamasıyla bir bardak suda fırtına koparmak istemeleri, duygu sömürüsü yaparak, demogojik bir dille gerçekleri çarpıtmaya çalışmaktır&[#]8221; dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal,  Ereğli Belediye Meclisi&[#]8217;nde yaşanan encümen seçimi konusunda ağır eleştirilen yönelten Ak Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ile Ak Partili Belediye Meclis üyelerine sert çıktı.

Ak Partililere Hodri Meydan&[#]8221; diyen Kartal, &[#]8220;Yanlış hesap Bağdat&[#]8217;tan döner, Encümen seçimlerinde hata yapılmış, ikinci oturumda düzeltildi. Bir bardak suda fırtına koparanların yaptığı en hafif deyimiyle aptal duruma düşürmektir.  Ak Parti&[#]8217;nin yanlışta ısrar etmesi Yavuz hırsız ev sahibini bastırır düşüncesidir.  Şimdi onlara (Hodri Meydan) diyorum&[#]8221; dedi.

Beraberinde Kdz. Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Özkan Özyağcı, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık&[#]8217;ın eşi Neriman Posbıyık ve bazı Belediye Meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan CHP Ereğli İlçe Başkanı Kartal,  &[#]8220;Yasa ve yönetmelik gayet açık. İlk gün seçimde hata yapılmıştır. İkinci gün düzeltilmiştir. Buna rağmen yanlışta ısrar etmek, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali, mağdur pozlarıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışmak, Kdz. Ereğli halkına saygısızlıktır. Kaldı ki AKP, zaten Kdz. Ereğli halkına saygısızlığı kural haline getirdi. İlçe kongresini dahi yapmayarak, AKP&[#]8217;ye oy vermiş Kdz. Ereğli halkının özgür iradesini hiçe saydı&[#]8221; dedi.

TRİBÜNE DÖNÜK HAREKETLER

Ak Parti&[#]8217;nin yaptığı açıklamaların Tribünlere dönük, meclis üyeliği sıfatına yakışmayan, ucuz provakatif protesto gösterileri yapılarak Ereğli halkının kandırması olarak değerlendiren Kartal şu görüşlere yer verdi:

&[#]8220;Bildiğiniz gibi Kdz.Ereğli belediye meclis toplantısı 3-4 Nisan günü yapıldı. Toplantı gündeminin maddelerinden biride encümen üyeliği seçimleriydi.

3 Nisan&[#]8217;da yapılan ve 3 üyenin seçilmesi gereken encümen üyeliği seçiminde, 2 üye seçilmiş, 3 üncü üyelik için 3 aday eşit oy almıştı. Çok sık karşılaşılmayan böyle bir durumda ne yapılacağı konusunda 3-5 dakikalık bir belirsizlik ve tartışmalardan sonra, orada bulunan hukukçu arkadaşmızın o sıcak tartışma ortamında bir anda gözden kaçırdığı ve Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği, Encümene üye seçimi Madde- 20&[#]8217;nin sadece bir cümlesine,&[#]8221; oylarda eşitlik halinde ad çekmeye başvurulur.&[#]8221;  cümlesine dayanarak &[#]8220; kur&[#]8217;a çekilmesi gerekiyor&[#]8221; diye belirtmesi üzerine, eşit oy almış 3 aday kur&[#]8217;aya girmiş ve AKP meclis üyesi Sayın Esra ALPAGO kurayı kazanmıştı. Oysa aynı maddenin birinci paragrafı &[#]8220; meclis, üyeleri arasından gizli oy ile kanunda belirtilen sayıda encümen üyesi seçer.&[#]8221; demektedir. Yine aynı yönetmeliğin, Oylama Usulleri, Madde-13, a)  gizli oylama usulüne göre &[#]8220; oylarda eşitlik halinde oylama bir defa tekrarlanır, yine eşitlik olursa meclis başkanınca kuraya başvurulur.&[#]8221; denmektedir.Zaten 5393 sayılı Belediye Kanunu, Toplantı ve Karar Yeter Sayısı, Madde-22 &[#]8220; gizli oylamalarda eşitlik çıkması durumunda oylama tekrarlanır, eşitliğin bozulmaması durumunda meclis başkanı tarafından kura çekilir.&[#]8221; demektedir ve asıl geçerli olan da kanunun bu maddesidir.3 Nisan&[#]8217;da ki seçimde yasanın bu amir hükmü gözden kaçırıldı ve eşit oy alan 3 kişi arasında seçim tekrarlanması gerekirken, kura çekimi yapıldı. Bu durum 5393 sayılı belediye kanunu ve yönetmeliğe uygun değildi. Yani seçimin tekrarlanması ve yine eşitlik çıkarsa kura çekilmesi gerekiyordu.

&[#]8220;YANLIŞ HESAP BAĞDAT&[#]8217;TAN DÖNER&[#]8221;

Kaldı ki yine 5393 Sayılı Belediye Kanunu, Meclis Kararlarının Kesinleşmesi Madde-23 ve Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliği Madde-17,&[#]8221; Belediye Başkanı hukuka aykırı gördüğü meclis kararlarını büyük şehir belediyelerinde yedi, diğer belediyelerde beş gün içinde gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere meclise geri gönderebilir. Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğuyla kararında ısrar ederse karar kesinleşir. Bu durumda meclis kararının kesinleşme tarihi, ikinci kararın tarihidir.&[#]8221; denmektedir.Bir söz vardır. &[#]8220;Yanlış hesap Bağdat&[#]8217;tan döner.&[#]8221; TBMM &[#]8216;de bile, bazen bu tür hatalar olabilmektedir. 3 Nisan&[#]8217;da hata yapılmıştır. 4 Nisan&[#]8217;da hata düzeltilmiştir. Herşey bu kadar açık, bu kadar net, bu kadar yasa ve yönetmeliğe uygun, bu kadar yasal ve demokratiktir. Gerçek durum böyle iken, Sayın AKP İlçe Başkanının ve Sayın AKP meclis üyelerinin yasa ve yönetmelikleri görmezden gelip, yaptıkları basın açıklamasıyla bir bardak suda fırtına koparmak istemeleri, duygu sömürüsü yaparak, demogojik bir dille gerçekleri çarpıtmaya çalışmaktır.

&[#]8220;90 YILDIR MÜCADELE VERİYORUZ&[#]8221;

Bilgi kirliliği yaratarak Ereğli halkını ve kamuoyunu yanıltmak istemeniz en hafif deyimi ile herkesi aptal yerine koymaktır. AKP&[#]8217;lilerin yaptıkları Ereğli halkına ve kamuoyuna saygısızlıktır. Yasa ve yönetmeliklere saygısızlıktır. Bu yasa ve yönetmelikleri 2005 yılında AKP çıkardı. CHP, ülkeye demokrasiyi getiren, tüm kurumların hukuk ve yasalar temelinde çalışmasını, herkesin de buna uymasını savunan, 90 yıldır bunun mücadelesini veren bir partidir. Önce AKP iktidarının çıkardığı yasa ve yönetmelikleri  iyice oku, ondan sonra konuş!..... Evet !.... Yanlışın sobasına odun atanlar yanacak.Bile bile yanlışı savunanlar,  Ereğli halkına yanlış bilgi verenler, kamuoyunu yanıltmaya çalışanlar yanacak!.....AKP meclis üyesi Sayın Yusuf  KALAY&[#]8217; a mertçe soruyorum.3 Nisan&[#]8217;da ki encümen seçiminde oylar eşit çıktığında ikinci kez seçimlerin tekrarlanması gerektiğini, yine eşit çıkarsa kuraya gidilmesi gerektiğini biliyor muydun, bilmiyor muydun?Bunu bildiğin halde çıkıp niye konuşmadın?Yine AKP meclis üyesi Sayın Esra ALPAGO&[#]8217; ya soruyorum. Eğer kendine güveniyorsan, 3 Nisan&[#]8217;da ki ilk oylamadan önce çıkıp açıkça aday olduğunu ilan etmedin? ve yine kendine güveniyorsan 4 Nisan&[#]8217;da yasanın emrettiği seçimin tekrarına niye katılmadın? Katılamazdın !....Çünkü hangi kumpas ve pazarlıklar içinde olduğunuz ortaya çıktı ve biz bu pazarlıkların tüm ayrıntılarını biliyoruz. Ve yine AKP meclis üyesi Sayın Adem ÇAKIR!.... CHP ve CHP&[#]8217;liler hukuk ve demokrasiyi sizden mi öğrenecek? Hukukun, demokrasinin ve özgürlüklerin savunucusu CHP&[#]8217;nin Genel Başkanı  Sayın Kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217; nu ağzına alırken dikkatli konuşmalısın !.....

&[#]8220;HATA DÜZELTİLDİ&[#]8221;

Yasa ve yönetmelik gayet açık. İlk gün seçimde hata yapılmıştır. İkinci gün düzeltilmiştir. Buna rağmen yanlışta ısrar etmek, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali, mağdur pozlarıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışmak, Kdz.Ereğli halkına saygısızlıktır. Kaldı ki AKP, zaten Kdz.Ereğli halkına saygısızlığı kural haline getirdi. İlçe kongresini dahi yapmayarak, AKP&[#]8217;ye oy vermiş Kdz.Ereğli halkının özgür iradesini hiçe saydı.Ben açıkça sormak istiyorum. AKP İlçe kongresini CHP Genel Başkanı Sayın KILIÇDAROĞLU mu engelledi. ? Meclis toplantısında haksız yere yaygara koparan, CHP &[#]8216;li üyelere sataşan AKP&[#]8217;nin sayın meclis üyeleri, Sayın AKP İlçe Başkanı size soruyorum.Hukuku ve demokrasiyi bu kadar çok savunuyordunuz da, AKP&[#]8217;ye oy vermiş Kdz.Ereğli halkının AKP içinde seçme ve seçilme hakları gasbedilirken nerelerdeydiniz.?

&[#]8220;BOĞUN EĞDİNİZ&[#]8221;

Genel Merkezinizin bu anti- demokratik dayatmasına niye boyun eğdiniz? Hak, hukuk,  adalet, özgürlük, demokrasi gibi kavramlar içi boş, süsleme kavramlar değildir. Ona sahip çıkacak yürek, bilinç ve kararlı bir duruş olursa anlam taşır. AKP İlçe örgütünde demokrasi katledilirken, İlçe başkanı ve yönetim yukarıdan baskıyla dayatılırken hiçbir tepki vermeyeceksiniz, ondan sonra hukuk ve demokrasi havarisi  kesileceksiniz. Demokrasinin kurucusu ve savunucusu CHP&[#]8217;nin, CHP&[#]8217;lilerin sizden hukuk ve demokrasi dersi almaya ihtiyacı yoktur.Tribünlere dönük, meclis üyeliği sıfatına yakışmayan, bu ucuz provakatif  protesto gösterileriyle  Ereğli halkını kandıramazsınız.Gerçekleri saptıramazsınız. Yasaları çarpıtamazsınız. Belediye başkanı, CHP&[#]8217;li belediye meclis üyelerine, CHP&[#]8217;nin Genel Başkanına hakaret ve sataşmalarla bir yere varamazsınız. Bu tür davranışlarla CHP&[#]8217;yi ve CHP &[#]8216;lileri sindirebileceğinizi düşünüyorsanız. Hodri meydan!...CHP İlçe Örgütü,Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Grubu dimdik ayaktadır. CHP&[#]8217;liler dimdik ayaktadır.Tüm CHP&[#]8217;liler, Türkiye için, Ereğli için, hak, hukuk, demokrasi ve özgürlük için omuz omuza kenetlenmiştir.

 

 

 

 

Yorumlar

Ünal Savaş 11 Yıl Önce

ENCÜMEN OYLAMASININ İKİNCİ KEZ TEKRARLANMAK SURETİYLE HUKUKUN, ADALETİN VE SİYASİ AHLAKIN TEPETAKLAK EDİLEREK [ct]GAFLETE DÜŞÜRÜLDÜĞÜ[ct] İKİNCİ GÜN BENDE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ KONUNUN UZMANI YETKİLİLER İLE KONU HAKKINDA DETAYLICA GÖRÜŞTÜM. ENCÜMEN SEÇİMİNDE İKİNCİ OYLAMANIN YAPILMASININ YANLIŞLIĞI ÜZERİNDE TARAFIMA BİLGİ VERİLMESİ ÜZERİNE AŞAĞIDAKİ “BELEDİYE MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ - ENCÜMENE ÜYE SEÇİMİ” İLE İLGİLİ BİLGİYİ YEREL, ULUSAL VE SOSYAL MEDYADA Kİ MEVZUBAHİS KONU İLE İLGİLİ HABERLERİN ALTINDA YORUM OLARAK PAYLAŞTIM.

BELEDİYE MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ – ENCÜMENE ÜYE SEÇİMİ

Resmi Gazete Tarihi: 09.10.2005
Resmi Gazete Sayısı: 25961
Bu Yönetmelik, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 19 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

ENCÜMENE ÜYE SEÇİMİ

Madde 20 — Meclis, mahalli idareler seçiminden sonraki ilk toplantısında, üyeleri arasından gizli oyla Kanunda belirtilen sayıda encümen üyesini seçer. Seçilen bu üyeler gelecek yılın aynı ayına kadar görev yapar ve her yıl o ayda encümen seçimleri yenilenir. Süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir.

Encümene üye seçimi nisbî çoğunluk ile yapılır. Seçimde oy pusulalarına seçilecek üye sayısından fazla isim yazılması halinde oy pusulası geçersiz sayılır. OYLARDA EŞİTLİK HALİNDE AD ÇEKMEYE BAŞVURULUR.

Encümenin seçilmiş üyeliklerinde herhangi bir nedenle boşalma olması halinde, meclisin yapılacak ilk toplantısının ilk birleşiminde kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir.

KAYNAK: BAŞBAKANLIK MEVZUATI GELİŞTİRME VE YAYIN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ – MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

SÖZÜN ÖZÜ-1)
“OYLARDA EŞİTLİK HALİNDE AD ÇEKMEYE BAŞVURULUR.”

SÖZÜN ÖZÜ -2)
“Bir memlekette namus erbabı, lâakal namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memleket için kurtuluş yoktur.´´ Bu sözler ile İsmet İnönü diyor ki, “DÜRÜST İNSANLAR, YOLSUZLUK YAPANLARDAN DAHA YÜREKLİ OLMALIDIRLAR”

SAYGILARIMLA

“FESTİVALE (KARNAVALA) HAYIR. ÜRETMEDEN TÜKETMEK, EREĞLİ´Yİ TÜKETMEKTİR.”
“BUGÜNÜN İSRAFI YARININ KITLIĞIDIR.”
Ünal SAVAŞ – Kalite gönüllüsü, Quality volunteer
“Kalite formalite değildir.” “Quality is not a formality.”

Daha Fazla Haber
Genel
151 Kez Görüntülendi.
ERDEMİR KUTLAMA MESAJI
Genel
227 Kez Görüntülendi.
Çebi Grup Çocukları Unutmadı
Genel
665 Kez Görüntülendi.
GÜLE GÜLE TİLKİ
Genel
850 Kez Görüntülendi.
Başkan Posbıyık: Önemli Olan Netice
Genel
906 Kez Görüntülendi.
Eski Doğalgaz Sayaçlarını Sökmeyenlere Ceza
Genel
586 Kez Görüntülendi.
Başkan Nuri Tekin işçilerle sohbet etti.
Genel
1537 Kez Görüntülendi.
TÜVTÜRK Kredi Kartından Komisyon Alması Yasal Değil!!
Genel
943 Kez Görüntülendi.
Taksi Ücretlerine Zam Geldi!
Genel
898 Kez Görüntülendi.
Orman Bölge Müdürlüğü Zonguldak'ta Yeni Dönem planı
Genel
230 Kez Görüntülendi.
ÇEBİ GRUP’DAN ‘REGAİP KANDİLİ’ MESAJI