4-8 Ocak Ankara yürüyüşü’nün 26. yılı

4-8 Ocak Ankara yürüyüşü’nün 26. yılı

4-8 Ocak Ankara yürüyüşü’nün 26. yılı

4-8 Ocak 1991Zonguldak-Ankara Büyük Madenci Yürüyüşü ’nün 26. Yıldönümünde Genel Madenİşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yapan GenelBaşkan Ahmet Demirci, maden işçileri ile Zonguldak halkının grev veyürüyüşünün, ülkemiz işçi ve emekçileriyle tüm demokrasi güçlerine ışıktuttuğunu söyledi.

Açıklama şöyle;“4-8Ocak 1991 tarihi, sadece emek ve işçi sınıfının değil ülkemiz demokrasimücadelesinin en önemli simge tarihlerinden biridir.4 Ocak tarihi, madenocaklarımızı, demir-çelik sektörümüzü, enerji sektörümüzü, ülkemiz sanayisini,yani üretim kültürünü hedef alanlara karşı, maden işçilerinin, Zonguldak vebölge halkının verdiği büyük mücadele günüdür.30 Kasım 1990 tarihinde başlayangrevle, 35 gün Zonguldak caddelerinde haklı taleplerini haykıran ve siyasiiktidarı uyaran maden işçisi ile Zonguldak halkı, uyarılarını duymayanlaraseslerini daha yüksek sesle haykırmak için 4 Ocak’ta Ankara yoluna çıktı.Yaklaşık150 bin insanla Ankara’ya yürüdük ve sesimizi sadece ülkemizde değil dünyayaduyurduk. 4-8 Ocak 1991 Ankara Yürüyüşümüz ile Madenci Feneri, Türkiye’yiaydınlattı.

Genel Başkanımız,Önderimiz Şemsi Denizer, Yönetim Kurulu Üyeleri ve şube yöneticileriöncülüğünde kar-kış demeden yollara çıkan 150 bine yakın insan, 5 gün boyuncayollarda, dağda-bayırda büyük bir kararlılık ve disiplin ile sloganlarınıhaykırdı. Maden işçisi ve Zonguldak bölge halkı Mengen’de kurulan barikatönünde tüm dünyaya sesini duyurdu. Madenciler, haklı ve meşru bir mücadeleiçinde olmaktan aldıkları güç ile ülkemiz emek ve demokrasi mücadelesine altınbir sayfa ekledi. Maden işçilerine ve Zonguldak halkına, böylesine örnek vebüyük bir eylemi gerçekleştirme başarısını sağlayan güç, lider sendikacı ŞemsiDenizer ve Sendikamız Yönetim kadroları ile bölgemiz insanlarının 168 yıllıküretim ve madencilik kültürüdür.1994 yılında bazı maden ocaklarının kapatılmasıistenen 5 Nisan Karar’larına karşı da aynı mücadele ruhu canlandırılmış ve yineZonguldak’a ve bölgeye yönelen saldırılar püskürtülmüştür.2016 yılında gündemegetirilen TTK’nın bazı müesseselerinin özelleştirilmesi girişimlerine karşı 14Temmuz 2016 tarihinde kitlesel basın açıklamasıyla sesimizi duyurduğumuz eylemde bu mücadele kültürünün yarattığı tecrübe ve kararlılığı bir kez dahagöstermiştir.

Bugüne gelinceyekadar geçen süreç, Zonguldak ve bölge halkının mücadelesinin ne kadar haklıolduğunu gösteren örneklerle doludur. Bugün bölgemizde, komşularımızda yaşanankargaşa, savaş ve belirsizlikler enerji piyasasının geleceği açısından endişevericidir.  Enerji kaynaklarını paylaşmayı amaçlayan güç çatışmalarıyla,bölgemizdeki birçok ülkenin içine sürüklendiği savaş ve terörle, ekonomik kriztehditleriyle zor bir dönemden geçiyoruz.15 Temmuz’da demokrasimize kastedendarbe girişiminin püskürtülmesi demokrasi güçlerinin zaferidir. Ülkemizdeterörün çirkin ve hain yüzünü yaşıyoruz. İçeride ve dışarıdaki karanlıkodaklara karşı, ülkemizin geleceği ve halkımızın refah ve huzuru için yılmazbir şekilde ve kararlılıkla demokrasi mücadelesini sürdürme zorunluluğumuz var.Koklaşabilir özelliğiyle ülkemiz demir-çelik sektörünün, dolayısıyla sanayiningüvencesi olan Zonguldak Taşkömürü Havzamıza sahip çıkmak ve üretimi artırmakmecburiyetimiz var. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Türkiye TaşkömürüKurumuna (TTK) ve Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA) işçi alınması amacıylasürdürdüğümüz çalışmaların olumlu sonuçlanabilmesi için aralıksız çalışmayadevam ediyoruz. Başta iktidar partisinin siyasi kadroları olmak üzere tümsiyasetçilerimizin, Zonguldak, Bartın ve Karabük halkının desteğiyle olumlusonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Genel Maden İşçileri Sendikası, kamu ve özelsektördeki Maden işçilerinin, MTA işçilerinin geleceklerine daha da güvenlebakabilmeleri ve örgütümüzün gücüne güç katmak için çalışmalarını sürdürecek,öte yandan Zonguldak, bölgemiz ve ülkemiz halkının ve emekçilerinin hak veçıkarlarının korunması, ekonomik ve sosyal refahları için verdiği mücadeleyedevam edecektir. Bu mücadelede aktif olarak görevler üstlenen ve mücadelecikimliği ile daima saygıyla anılacak olan ve 31 Aralık 2016 tarihindekaybettiğimiz değerli Genel Sekreterimiz Hakkı Arslan’a,  3 Ocak 2017tarihinde Gelik’te bir iş kazasında şehit olan Ayhan Badurlu kardeşimize, tümmaden şehitlerimize ve terör saldırılarında hayatını kaybeden tüm şehitlerimizeAllah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.1990 yılındayaşadığımız örnek grevin ve 4-8 Ocak 1991 tarihinde sesimizi dünyayaduyurduğumuz Büyük Yürüyüşün öncüsü Rahmetli Genel Başkanımız Şemsi Denizer’işükranla anıyor, birlik, dayanışma ve omuz omuza hareket edebilme yeteneğiylebaşarıya nasıl ulaşılacağını gösteren maden işçilerimizi, Zonguldak ve bölgehalkını, tüm demokrasi güçlerini saygıyla selamlıyoruz”

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2017, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER