24 Temmuz coşkusu...

24 Temmuz Basından sansürün kaldırılışının 109. Kuruluş yıl dönümü sebebiyle Zonguldak’ta çeşitli etkinlikler düzenlendi, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra siyasiler tarafından açıklamalar yapıldı.

24 Temmuz coşkusu...

24 Temmuz Basından sansürün kaldırılışının 109. Kuruluş yıldönümü sebebiyle Zonguldak’ta çeşitli etkinlikler düzenlendi, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra siyasiler tarafından açıklamalar yapıldı.

VALİ ÇINAR’DA KAVALTI

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, gazetecilerin ‘Basın Bayramı’nı kutladığını bildirdi.

Çınar, basından Sansürün Kaldırılışının 109. Yıldönümü dolayısıyla İl ve ilçede görev yapan basın mensuplarına Zonguldak Öğretmenevinde kahvaltı ikramında bulundu.

Vali Çınar, burada yaptığı konuşmada, sansürün kaldırılışından günümüze insanlığın da haberciliğin de geliştiğini, basın sektörünün de çok yol kat ettiğini söyledi.

Bugün, basın ile bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Çınar, şöyle dedi:

“Göreve başlamamın ardından birinci aya doğru gidiyoruz. İlk bir arada olmuşuz, bundan sonra da böyle toplantıları hep birlikte yapmayı dilerim. Şehrimizin meselelerini konuşalım. Tabi ki habercilik, evrensel basın ilkeleri, kanunlar vs. çok şey söylenebilir. Ancak kendimi de bu konuda çok şey söylemeye açıkçası yetkili görmüyorum. Geçtiğimiz günlerde bir gazetecinin ‘bize ne tavsiyede bulunursunuz’ şeklindeki sorusu üzerine şöyle demiştim; Vali, bir işçi, öğretmen, memur bakkal fark etmez, hepimiz kanunlara uymak, kanunlar çerçevesinde işimizi yapmak, dürüst, çalışkan, disiplinli olmak zorundayız. Bu bütün insanlar ve her türlü iş için geçerlidir. Bunu, kendimi de içine katarak söyledim. Hepinize başarılar diliyorum. Sizin çalışmalarınız, çalışkanlığınız, disiplininiz, tarzınız bu şehrin insanları için çok önemli.

Birincisi haber alma haklarını kullanma açısından insanlara hizmet etmiş oluyorsunuz. Bir diğeri, doğru haberi iletme konusunda büyük fonksiyonunuz var. Şehrin olup-biten meselelerini, güzelliklerini, elbette olumsuzluklarını da halkımızın bilme, duyma ihtiyacı var. Kamuoyu oluşturulursa, bir hemşehrilik bilinci de geliştirilirse, hep beraber bu şehre hizmet konusunda daha güçlü oluruz diye düşünüyorum.”

İl’deki Gazeteciler Dernek Başkanları Derya Akbıyık ile Osman Sav da, düzenlenen kahvaltılı etkinlik dolayısıyla Vali Çınar’a teşekkür ettiler.

KUTLAMA MESAJLARI

Öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra siyasiler tarafından açıklamalarda basının önemine vurgu yapılarak şu görüşler yer verildi:

ÖZBAKIR, “BÜYÜK ROL DÜŞÜYOR”

AK Parti MDK Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır basın bayramını kutladı.

Milletvekili Özbakır mesajında, “Toplumun olaylar ve gelişmeler karşısında doğru ve ilkeli bilgilendirilmesinde önemli rol üstlenen basın, halkı eğitip kamuoyu oluşturma rolüyle de önemli bir yere sahiptir.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Zonguldak’ımızda da vatandaşların doğru ve ilkeli bilgilendirilmesi için mesleğini eksiksiz ve özveriyle yerine getiren gazeteci arkadaşlarımızın topluma büyük faydaları olduğuna inanmaktayım.
Geleceğin başarılı projelerinin gerçekleştirilmesinde stratejik katkısı olan Türk Basınında sansürün kaldırılmasının yıldönümü sebebiyle tüm gazetecilerimizin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlar, tüm basın mensuplarının sıhhat, mutluluk ve muvaffakiyetle dolu yayın yaşamlarının devamını dilerim.

ÇATUROĞLU, “4. KUVVET”

 Basında sansürün kaldırışının 109. yıldönümü sebebiyle yazılı bir açıklama yapan AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Demokrasinin 4. kuvveti olarak kabul edilen basının hiç kuşkusuz, demokrasinin ve birbiriyle ilintili olarak yaşamak durumunda olan insanlığın en vazgeçilmez unsuru olduğunun altını çizdi.

Çaturoğlu yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki engellerden biridir. 24 Temmuz tarihi hem basın hem de Türkiye için önemlidir. 1908`de Anayasa`nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde 24 Temmuzda çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gündür.”

TURPÇU; “DEMOKRASİ OLMAZ”

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, “24 Temmuz Basın Bayramı ve Basında Sansürün Kaldırılışının 109. Yıldönümü” nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Medyanın en karanlık dönemi yaşadığı bir süreçte basın bayramını ve basından sansürün kaldırılışının nasıl kutlanacağını soran Milletvekili Turpcu, özgür basın olmadan demokrasi olmayacağını söyledi.

Turpçu açıklamasının devamında şunları ifade etti: 

“Geçtiğimiz sene 15 Temmuz’da ülkemiz çok büyük bir tehlikeyi el birliği ile bertaraf etti.  15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişiminde yerel ve ulusal medyanın duruşlarını demokrasiden yana kullanmaları, darbenin önlenmesinin asli unsurlardan biri olduğu asla unutulmamalıdır.

 Ülke olarak özgür basın, iletişim ve fikir özgürlüğünün ne kadar değerli olduğunu o gece bir kez daha gördük. Darbecilerin büyük kitlelere ulaşan televizyon kanallarından ve basın kuruluşlarından destek almaları durumunda neler olabileceğini hepimiz tahmin ediyoruz. “

TOSUN, “UZAK DURMAK OLMALIDIR”

Basında sansürün kaldırılışının 109. yıldönümü ve 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Basının sansür edilemeyeceğini ve Basın özgürlüğünün temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Zeki Tosun Açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Basında Sansürün kaldırılışının 109. yıldönümünü ve basın bayramını bugün kutluyoruz. Bu vesile ile tüm basın mensuplarının bayramlarını en içten dileklerimle kutluyorum.

Basının özgür olması her toplum için olmazsa olmazlardandır ancak, Basın özgürlüğü, kişi hak ve özgürlüklerine, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, terörle mücadeleye, suçların önlenmesine, suçluların cezalandırılmasına engel olmamalı,  Kişilerin, kurumların ve toplumların şahsiyetlerini, onurlarını ve aile yapılarını rencide edici, kırıcı ve yok edici haber, yorum ve içeriklerden uzak durmak olmalıdır.

UYSAL, “EN ETKİLİ ARAÇ”

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, 24 Temmuz Basın Bayramı ve basından sansürün kaldırılışının 109. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Uysal mesajında, 24 Temmuz 1908de basında sansürün kaldırılması dolayısıyla, her yıl 24 Temmuzun gazeteciler ve basın bayramı olarak kutlandığını hatırlatarak mesajında şu ifadelere yer verdi:

Yazılı, işitsel ve görsel basın kuruluşları, tüm dünyadaki gelişmeler hakkında toplumu bilgilendirmenin yanı sıra vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması gibi önemli bir sorumluluğu da üstlenmektedir. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını, gelişmesini sağlayan unsurların başında gelmektedir.

ALTUN, “BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

CHP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun, basın bayramını kutladı. Altun şunları söyledi. “Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, tarafsız uygun ilkeler çerçevesinde ve hızlı bir şekilde kamuoyunun bilgisine sunarak, halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak, toplumu aydınlatmak gibi büyük bir görev ve sorumluluğu da üstlenmiştir.”

TEKİN; KURUMLARIN BAŞINDA GELMEKTEDİR.

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin de gazeteciliğin kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleği olduğunu dikkati çekerek, şunları ifade etti:

Bu yönüyle demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2017, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER