Acılar tazelendi...

Acılar tazelendi...

Acılar tazelendi...

Zonguldakın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nde 7 Mart 1983te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi törenle anıldı.

Törene Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Amelebirliği Başkanı Osman Balamir, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ali Hekim, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı,  TTK Armutçuk Müessesesi yöneticileri, GMİS’e bağlı Armutçuk, Karadon, Üzülmez, Kozlu, Merkez Servisleri ve Amasra Şubelerinin başkan ve yöneticileri, Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile maden işçileri katıldı.

Anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş bir konuşma yaptı.

Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Armutçuk Müessesesi kuyu başında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, maden kazalarında hayatını kaybeden madencilere  rahmet diledi. 

MADENOĞLU; MADENCİLERİN YAPTIĞI İŞ SANILDIĞI GİBİ KOLAY DEĞİL

Türkiyenin en önemli doğal kaynaklarından birinin kömür olduğunu belirten Madenoğlu şöyle konuştu: 150 yıl civarında bu topraklarda bulunan ve o zamandan beri Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan bu doğal enerji kaynağımızın çıkarılarak insanlarımızın hizmetine sunulması sanıldığı gibi kolay değildir. Madenci kardeşlerimizin işinin ne kadar zor olduğu açıktır. Sizler orada gerçekten bir iş yapmanın, kazanç sağlamanın ötesinde fedakarlık gösteriyorsunuz. Sizlerin çalışması, gayreti her türlü takdirin üzerindedir. Bu çalışma esnasında maalesef ki maalesef 35 yıl önce olduğu gibi bir takım maden faciaları ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Allah, madencilerimize ve ülkemize bir daha böyle acılar göstermesin.

Güvenlik tedbirlerinin daha önceki yıllara göre daha iyi noktalarda olduğunu anlatan Madenoğlu, Bunu memnuniyetle karşılamakla birlikte asla ve asla yeterli görmüyoruz. İleri ülkelerde madenciliği gerçekten tekniğine uygun olarak yapan ülkelerde ne tür asgari güvenlik tedbirleri varsa ülkemizde de onların alınması için gayret sarf edildiği, hükümetimizin bu konuda ciddi adımlar attığını hepimiz biliyoruz. Diliyoruz ki hiçbir zaman kazamız olmasın, tedbirlerimiz en üst düzeyde alınsın dedi. 

DEMİRCİ; TTK’NIN ÜRETİMİNİN ARTTIRILMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci yaptığı konuşmada; “170 yıllık üretim kültürünün neferleri olarak 103 madenci arkadaşımız alın terlerine canlarını da katmışlar, milletimiz ve ülkemiz adına dünyanın en zor mesleğini yaparken şehit olmuşlardır” dedi.

Demirci şunları söyledi; “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi’nde 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 103 işçi arkadaşımızı, facianın 35. yılında, rahmetle anıyoruz.

170 yıllık üretim kültürünün neferleri olarak 103 madenci arkadaşımız alın terlerine canlarını da katmışlar, milletimiz ve ülkemiz adına dünyanın en zor mesleğini yaparken şehit olmuşlardır.

Armutçuk şehitlerimizi ve tüm maden şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, şükranla ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad olsun. Yaradan Mevlam bir daha bizlere maden kazaları yaşatmasın.

ORDUMUZUN VE DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ

Bildiğiniz gibi Türk Silahlı Kuvvetlerimizin sınır ötesi operasyonları Afrin bölgesinde sürüyor.

Allah ordumuza ve kahraman askerlerimize yardım etsin.

Bu mücadelede şehit düşen asker ve sivil tüm kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz.

Bizler de Genel Maden İşçileri Sendikası olarak ilk günden bu yana maddi ve manevi olarak ordumuzun ve devletimizin yanındayız.

Maden İşçileri ve sendika personelimizle birlikte bu mücadeleye maddi olarak mütevazı bir katkıda bulunduk.

Katkıda bulunan tüm madenci kardeşlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Bu kampanya ile Silahlı Kuvvetlerimizin isteği üzerine alınan aracı, bugün Saat: 16.30’da Valilik Alanında düzenleyeceğimiz bir törenle operasyon bölgesine göndereceğiz.

GÖZLER YENİDEN KENDİ DOĞAL KAYNAKLARIMIZA DÖNDÜ

Dünyadaki ve bölgemizdeki jeopolitik gelişmeler nedeniyle gözler yeniden kendi doğal kaynaklarımıza döndü.

Bugün Türkiye’nin, Zonguldak’a her zamankinden daha çok ihtiyacı var.

Taşkömürünü dışarıdan almak için yılda 4-5 milyar dolar harcayacak lüksümüz yok.

Ne yazık ki bugün bu ocaklarda, tarihin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyoruz.

Çünkü işçi açıklarımız var.

Bu işçi açıkları aynı zamanda iş güvenliği riskimizi de artırdı.

Bölgemizin ve ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan, madencilik kültürünün gerçek sahibi TTK’ya işçi aldırmak sadece Sendikamızın görevi değil Zonguldak’ta ve bölgemizde yaşayan herkesin görevidir. Mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz.

TTK’NIN ÜRETİMİ ARTTIRILMALIDIR

Dışarıdan kömür alırken Türkiye’nin cari açığı artıyor, dış borçları artıyor ve bazı devletler bu durumu ülkemizin üzerinde baskı unsuru olarak kullanıyor.

Türkiye üzerinde ekonomik ambargoların konuşulduğu bu dönemde her zamankinden çok daha fazla üretmeye, kendi kaynaklarımızı değerlendirmeye ihtiyacımız var.

Bizim yeryüzüne çıkartacağımız bir avuç kömür, bu ülkenin dışarıya daha az para vermesi ve bu ülke insanının daha iyi yaşaması için çok önemli.

Hükümet ve ilgili bakanlıklar en kısa zamanda işçi alarak TTK’da üretimin arttırılması için harekete geçmelidir.

MADEN ŞEHİTLERİNİN AİLELERİNE TANINAN HAKLARLA İLGİLİ GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

Soma ve Ermenek maden facialarında hayatını kaybeden madenci kardeşlerimizin ailelerine sağlanan hakların diğer maden şehitlerimizin ailelerine de sağlanması için yapılan yasal düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu ve komisyon görüşmeleri sürüyor.

2003-2014 yılları arasındaki maden kazalarını kapsayan ve bu tarihler arasındaki maden şehitlerinin bir yakınına kamuda iş verilmesini sağlayan bu yasa düzenlemesinin sınırlarının genişletilmesi için Bakanlık ve Hükümet nezdinde girişimlerimiz oldu.

İktidar ve muhalefet milletvekillerimiz de konuyu takip ediyorlar.

Biz de konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Bu duygularla maden şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Kazasız-belasız çalışmalar dilerim. Allah’a emanet olun”.

               

GEBEŞ; BU ACILARDAN DERSLER ÇIKARALIM

TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş ise 35 yıl önce yaşanan grizu patlamasında yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet dileyerek, bu tür törenlerin acıları yeniden yaşattığını ve yürekleri dağladığını vurguladı.

Gebeş; Unutmamalı ve hatırlamalıyız. Hatırlamalıyız ki bu acılardan dersler çıkaralım. Bu acıları yeniden yaşamamak için her kademedeki çalışanların üzerimize düşeni eksiklik olarak yerine getirmeliyiz diyen Gebeş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  İşte gelişmiş ülkeler ile aramızdaki tek fark, anlayış ve kültür farkı. Mevzuat aynı, alınan önlemler aynı ama uygulamaya gelince sınıfta kalıyoruz. Uygulama farkı var. Bu farkı giderdiğimizde bir daha bu acıları yaşamayız dedi.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

 

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2018, 09:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER