Alemdar Destanı'nın 99. yıl dönümü kutlandı...

İstiklal Savaşı'nda büyük öneme sahip Alemdar Gemisi'nin, Zonguldak'ın Ereğli ilçesine intikalinin yıl dönümü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi.

Alemdar Destanı'nın 99. yıl dönümü kutlandı...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kâhya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi’nin Ereğli’ye intikalinin 99.yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Gerçekleştirilen törene, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Hakan Çelik, Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Erkan Bülbül, kamu kurum ve kuruluşlarının idari amirleri, askeri erkân ve vatandaşlar katıldı.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nda görevli Deniz İkmal Teğmen Cihal Oruç, Alemdar Destanı’nın 99. yıl dönümü dolayısıyla Süleymanlar Mahallesi’ndeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstiklal Savaşı’nda büyük öneme sahip tarihi bir olayın yıl dönümünü kutladıklarını ve bu uğurda şehit olan Recep Kâhya’yı andıklarını söyledi.

 FRANSIZ ASKERLERİ ETKİSİZ HALE GETİRİLMİŞTİR

Trabzon’a hareket etmek için Ereğli’den ayrılan Alemdar Gemisi’nin ihbar edilmesi üzerine Fransız C-27 gambotu (bir veya birkaç silahlı küçük savaş gemisi) tarafından yolu kesilerek tüm silahlara el konulduğunu anlatan Oruç, el konulan gemi İstanbul’a harekât ettirildiği sırada Ereğli’nin 10 mil açıklarında Alemdar personeli kargaşa çıkararak kumandayı tekrar ele almış ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli’ye dönüş yapmış, bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdar’a ateş açmıştır. Çatışma seslerini Ereğli’den duyan halk sahilden ve denize açılan sandallardan C-27 gambotuna yaylım ateşi açarak gambotun açığa kaçmasını ve sonra Zonguldak’a geri dönmesini sağlamıştır.” dedi.

Alemdar Gemisi’nin, kaçırılmasını önlemek amacıyla 9 Şubat 1921’de Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturduğuna değinen Oruç, şunları kaydetti:

“Recep Kâhya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşı’mızın ilk deniz şehidi unvanını almış, bütün Ereğli halkının katılımı ile cenazesi şehir mezarlığına defnedilmişti. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monta edilen toplar sayesinde başta şahin vuruşu olmak üzere Novorosyk’de harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır. Ayrıca Pontus çeteleriyle mücadele etmiştir. Romanya ve Bulgaristan’a denizyolu ile kaçan Abacı Yanko ve Sarı Yani çetesini yakaladığı gibi birçok çeteyi de yakalayarak resmi makamlara teslim etmiştir.”

DEMİROĞLU:: “ZAFER, İSTİKLAL MÜCADELESİ’NDE TAÇLANMIŞTIR”

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Atalay Durmaz Demiroğlu ise Gazı Alemdar Müze Gemisi’nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, gemi ve mürettebatının kazandığı zaferin İstiklal Mücadelesi’nin çok önemli bir anlaşması ile taçlandığını anımsatarak, “Bu sayede Kurtuluş Savaşı süresince Türk karasularında Türk bayraklı gemilere Fransız donanması tarafından dokunulmaması sağlandı. Alemdar, Ermeni ve Rum çetelerini engellediği gibi Yunan donanmalarını ise Karadeniz’de peşinden koşturdu.” diye konuştu.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2020, 15:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER